Az MCC női vezetőképzős végzőseit méltatta Novák Katalin

2023. június 16. 11:45

A köztársasági elnök átadta a Mathias Corvinus Collegium Női Közéleti Vezetőképző végzőseinek diplomáit. Novák Katalin szerint a közéletet vonzóvá kell tenni a nők számára.

2023. június 16. 11:45
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Pénteken délelőtt a Sándor-palotában Novák Katalin adta át a Mathias Corvinus Collegium Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának végzős hallgatóinak a diplomáikat. Beszédében a köztársasági elnök többek között arról beszélt, hogy hazánkban több nőre lenne szükség a közéletben. Szavai szerint lehetőséget kell adni számukra, továbbá vonzóvá is kell tenni a honi közéletet mind a férfiak, mind a nők számára.

A köztársasági elnök elmondta: a saját példája a bizonyíték arra, hogy Magyarországon a nők bármire képesek, a legmagasabb közjogi címet is elnyerhetik. Ismertette továbbá, hogy hazánkban a felsőoktatási intézményekben több nő végez, mint férfi, jók a kilátások azzal kapcsolatban, hogy a vezetői szinten is egyre nagyobb számban jelennek meg a női nem tagjai. 

– jelezte az államfő, majd megemlítette, hogy a minap olvasott egy tanulmányt, amiben az szerepelt, hogy egy álláshirdetésre nők általában akkor jelentkeznek, ha a kritériumok 96 százalékának felelnek meg, ám ez a szám a férfiak esetében 60 százalék körül mozog. 

– mondta a végzős hallgatóknak Novák Katalin, aki szerint arra jó az MCC és képzése, hogy egy sokkal nagyobb merítésből lehet választani a piacon. Úgy folytatta, hogy „nehéz helyzetbe hozni valakit, ha nincs ott a startvonalnál”.

Novák Katalin szerint az elsődleges feladat, hogy a nőknek ne kelljen választani a karrier és a család között, az a feladat, hogy aki szakmai karriert akar véghez vinni, megtehesse ezt úgy is, hogy közben családot alapít. 

– szögezte le. 

Novák szerint a közéletet vonzóvá kell tenni a nők számára. Szavai szerint ez akkor megvalósítható, ha működésében nagyobb szerepet játszana az egymás iránti kölcsönös tisztelet.

Novák Katalin az MCC végzett hallgatói számára is inspiráló lehet a saját sorsa, hiszen Magyarországon a legmagasabb tisztség elérése is elérhető a nők számára. 

Pár szóban beszélt a szomszédban dúló háborúról is az államfő, kijelentette, hogy az édesanyák mindent megtesznek, hogy „ne kelljen a fiainkat háborúba küldeni”. A köztársasági elnök kiemelte, bízik benne, hogy a jövőben már nem háborús körülmények között kell részt venniük a diplomáciában a végzősöknek. 

Magyarországon lehet nőként érvényesülni

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója beszédében kiemelte, hogy az idők változnak, és amik korábban elérhetetlenek voltak a nők számára, mára természetessé váltak. 

– fogalmazott a főigazgató, majd úgy folytatta, hogy az első női köztársasági elnök példája inspirációt jelent minden végzett hallgatónak, ugyanis példa arra, hogy Magyarországon is lehet érvényesülni, tudatos munkával, professzionális hozzáállással el lehet jutni a legmagasabb és a leginkább felelősségteljes pozíciókba.

Szalai Zoltán szerint a 2018-ban indult program a fiatal nőket támogatja, hogy felkészítsék a női vezetőket a nemzetért, közösségért és közügyekért végzett aktív szerepvállalásra. Megjegyezte, a képzést követően a hallgatókból remek vezető válik. A képzés jogi, külpolitikai, gazdasági és pszichológiai modulokból áll, emellett a retorikai készségek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

A pénteki ünnepségen Novák Katalin 21 hallgatónak adta át diplomáját.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2023. június 18. 13:12
egyre jobb
Csakislovacska
2023. június 16. 16:50
Ez a szlogen kb úgy hangzik,mint az hogy kommunizmus = szovjet vezetés plusz villamosítás!:)))))) Mi jöhet még? Esetleg ilyen demográfiai mutatókkal nem kellene az anyaságot ,az ANYA szerepet vonzóvá tenni a nők számára?! Van itt baj elég,mondaná örökemlékű Vili Bácsi:((((
olajfa1
2023. június 16. 13:41
Az OKOS nőkre /mint pl Novák Katalin-ra/ is nagy szüksége van a hazánknak.
szintetikus
2023. június 16. 13:31
Nem elég a cselédeknek, hogy a konyhát vezethetik? Nagyobb felelősség nem kell ezeknek a kotnyeleseknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!