Pert nyert a BM, több mint félmilliárd forintnyi támogatást kell visszafizetnie az ORÖ-nek

2023. június 29. 15:20

Döntött a Fővárosi Törvényszék.

2023. június 29. 15:20
null

A Fővárosi Törvényszék ítélete arra kötelezi az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), hogy fizessen vissza a Belügyminisztériumnak, mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogutódjának 527 100 000 forint még 2016-ban folyósított támogatást, annak ügyleti és késedelmi kamatait, valamint a perköltséget, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a korábban feljegyzett eljárási illetéket – olvasható a belügyi tárca csütörtöki közleményében.

Mint arra a kommüniké rámutat, a nem jogerős ítélet megállapította,

hogy a támogatások elszámolása során az ORÖ olyan súlyos hibákat és hiányosságokat vétett,

melyek lehetetlenné tették a támogatások felhasználásának ellenőrzését, ezért a Belügyminisztérium követelése jogszerű.

Azt írják, Az ORÖ eleve késedelmesen nyújtotta be elszámolásait, azok alkalmatlanok az elszámolási kötelezettség teljesítésére, a támogatási időszakon kívül eső és el nem számolható tételeket – például korábbi támogatás visszafizetése – is tartalmaznak.

A bíróság megállapította azt is, az EMMI, majd a Belügyminisztérium méltányos módon több alkalommal is felhívta az ORÖ-t a hiányosságok pótlására, annak ellenére, hogy egyszeri mulasztása esetén is helye lett volna a teljes támogatási összeg visszakövetelésének.

Előzmények

Ahogy azt a Mandiner.hu felületén korábban olvashatták, vádat emelt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Agócs Jánossal szemben.

Az Országos Roma Önkormányzat elnökét két rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt állíthatják bíróság elé, írtuk akkor.

„A férfi végül beismerte a bűnösségét, és azzal indokolta a tettét, hogy komoly pénztől esett volna el, ha lemond a vezető tisztségéről, illetve a további terveinek a megvalósításához is kellett a pénz” – fogalmazott Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Két hónappal később már arról számolt be portálunk, hogy végrehajtást indított az ORÖ ellen a belügyi tárca. Majd pedig arról cikkeztünk, hogy csődközelbe került a szervezet, legalábbis Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese szerint.

(MTI – OS)

Nyitókép: Facebook

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2023. június 30. 13:34
Há' má káncsi látóka. Megugrott.
Hajni37
2023. június 29. 20:12
A CIGÁNYOK LÉTSZÁMÁRÓL. A legutóbbi országos népszámláláskor 390 ezren vallották magukat romának. A KSH Népességtudományi Intézet szerint 560 ezer, a Magyar Tudományos Akadémia adatai és a Kemény féle kutatások szerint létszámuk 650 ezer, de mindenképp 700 ezer alatt van. A Debreceni Egyetem közelmúltbeli 800 ezres felmérése komolytalanra sikerült, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerüen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány önkormányzati képviselők bemondásait adták össze, akik a minél nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében szokásuk szerint minden érintettet duplán számoltak. Kérem a kedves CIGÁNY KOMMENTELŐKET hogy ne vizionáljanak nagyobb számot. Cska hogy tudjuk hányan vannak.
llnnhegyi
2023. június 29. 17:31
Rasszista bírók!
Belamy88
2023. június 29. 17:18
Az 50-es években 40 ezer cigány volt Magyarországon. A számuk ma 1 millió 200 ezer körül lehet. Ha a szaporodásuk nem fékeződik, óvatos becslések szerint 3 millióan lesznek 2040-ben. Akkora a magyarság létszáma 6 millióra csökken. Egyes régiókban az óvodásoknak és az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak már az 50-60%-a cigány. El lehet képzelni, mi lesz itt 20-30 év múlva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!