Hiába az EP próbálkozása, nem téma a magyar uniós elnökség elvétele

2023. június 08. 07:00

Varga Judit tisztázta a helyzetet.

2023. június 08. 07:00
null

A 2024 második félévi uniós elnökséget Magyarország fogja betölteni, erről évekkel ezelőtt hozott határozatot az Európai Unió Tanácsa. Ezzel ellentétes jelzés nem érkezett a Tanács részéről – ezt az Atv kérdésére közölte a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium. A tárca – folytatódik a válasz – már egy éve aktív és intenzív munka keretében készül arra, hogy Magyarország 2024 második félévében elnökölni fogja az Európai Unió Tanácsát. A felkészülési időszak alatt tájékoztató előadásokat szerveznek az elnökségi félév alatt tanácsi formációt elnöklő miniszterek és államtitkárok számára is. 

„Ennek fontos állomása a szerdán és csütörtökön megrendezésre kerülő felkészítő program, amit a Tanács Főtitkárságával közösen Budapesten rendezünk” – áll az ATV-nek írott levélben, amelyben a minisztérium leszögezte, az uniós elnökség nem jog, hanem kötelezettség. Az pedig „egyedülálló az Európai Unió történetében, hogy 2011-ben és 2024-ben, tehát több mint 12 év elteltével is ugyanaz a kormányzati erő tölti be a soros elnöki tisztséget.

és kontinuitás szempontjából kifejezetten szerencsés helyzet áll fenn” – fogalmaznak.

S azzal folytatják, a kormány képviseletében eljáró személyek sok esetben azonosak azokkal, akik a legutóbbi elnökség során is részt vettek a megtisztelő elnökségi feladatok ellátásában. „Ennek köszönhetően, olyan jelentős és mélyreható tapasztalattal rendelkezünk, amely biztos garanciát jelent egy újabb sikeres magyar elnökségi félév lebonyolításához – közölték az ATV-vel.

Nyitókép: Varga Judit Facebook-oldala

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2023. június 08. 10:18
Az a mocskos EP, igaz juci?! Hát miféle legitimitasa van ennek a bolhacirkusznak, nem? Hiszen csak 500 millio ember valasztotta meg a tagjait közvetlen valasztáson. Mit akarnak ezek tőlünk? Milyen alapon szemétkednek? Hisz mi nem csináltunk semmi rosszat , te nem is érted ezt az egészet... csak ugy megint megtámadták a magyar embereket! A nemzetünket! Neeem, véletlenül se a magyar kormannyal van bajuk, áá dehogy .... :))
barnabibambi
2023. június 08. 09:28
Nos Magyarország soros elnökségét ha lesz egyáltalán bojkottálni fogják ill.semmi olyant nem fogadnak el ami a magyar elnökséget pozitívan érintené.Persze lehetnek kivételek is ha a magyar elnökség szembe köpi önmagát,és seggnyalóvá válik!
Ekrü
2023. június 08. 09:16
A magyar elnökség 2024 második felében lesz. Előtte lesz egy EP választás, ahol bizony előfordulhat , hogy az erőviszonyok az EP-ben teljesen átrendeződhetnek. Hogy mennyire félnek ettől az európai ballibek az abból is látszik, hogy kétségbeesetten "orbánoznak" és ennek része az a nevetséges szavazgatás az EU elnökségről, miközben ők maguk is tudják, hogy ebben az ügyben nekik nem osztottak lapokat.
Wezuv
2023. június 08. 09:15
MANDINER! Figyelhetnétek, hogy hamis lájkokkal lehet eltorzítani egyes vélemények súlyát! Tenni kéne valamit a saját magukat lájkolók ellen!!! Az egyik ilyen kisköcsög a salamonhihii.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!