Hiába az EP próbálkozása, nem téma a magyar uniós elnökség elvétele

2023. június 08. 07:00

Varga Judit tisztázta a helyzetet.

2023. június 08. 07:00
null

A 2024 második félévi uniós elnökséget Magyarország fogja betölteni, erről évekkel ezelőtt hozott határozatot az Európai Unió Tanácsa. Ezzel ellentétes jelzés nem érkezett a Tanács részéről – ezt az Atv kérdésére közölte a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium. A tárca – folytatódik a válasz – már egy éve aktív és intenzív munka keretében készül arra, hogy Magyarország 2024 második félévében elnökölni fogja az Európai Unió Tanácsát. A felkészülési időszak alatt tájékoztató előadásokat szerveznek az elnökségi félév alatt tanácsi formációt elnöklő miniszterek és államtitkárok számára is. 

„Ennek fontos állomása a szerdán és csütörtökön megrendezésre kerülő felkészítő program, amit a Tanács Főtitkárságával közösen Budapesten rendezünk” – áll az ATV-nek írott levélben, amelyben a minisztérium leszögezte, az uniós elnökség nem jog, hanem kötelezettség. Az pedig „egyedülálló az Európai Unió történetében, hogy 2011-ben és 2024-ben, tehát több mint 12 év elteltével is ugyanaz a kormányzati erő tölti be a soros elnöki tisztséget.

és kontinuitás szempontjából kifejezetten szerencsés helyzet áll fenn” – fogalmaznak.

S azzal folytatják, a kormány képviseletében eljáró személyek sok esetben azonosak azokkal, akik a legutóbbi elnökség során is részt vettek a megtisztelő elnökségi feladatok ellátásában. „Ennek köszönhetően, olyan jelentős és mélyreható tapasztalattal rendelkezünk, amely biztos garanciát jelent egy újabb sikeres magyar elnökségi félév lebonyolításához – közölték az ATV-vel.

Nyitókép: Varga Judit Facebook-oldala

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik