Meghalt a ritka genetikai betegséggel küzdő kislány, akiért egy egész ország összefogott

2023. június 13. 10:21

A szülei hosszú ideig küzdöttek Szendrei Bíborka életéért.

2023. június 13. 10:21
null

Június 10-én, egy hónappal harmadik születésnapja előtt meghalt Szendrei Bíborka, aki egy ritka autoimmun betegséggel küzdött. A hírt a kislány szülei jelentették be a Facebook-oldalon, ahol gyermekük gyógyulásáért gyűjtöttek adományokat.

„Szívünk legmélyebb fájdalmával tudatjuk veletek, hogy Bíborka tegnap, azaz június 10.-én szombaton, délután 14:06 perckor örök álomra szenderült” – írták a bejegyzésben, és arra kértek mindenkit, tartsák tiszteletben a család gyászát és fájdalmát.

Bíborka a GM1-gangliozidózis ritka betegségben szenvedett, ami körülbelül 100–200 ezer gyerekből egyet érint. Az orvosok korábban közölték, hogy a betegségre nincs gyógymód, de a szülők nem adták fel a küzdelmet. Egy osztrák cég vállalta, hogy személyre szabott génterápiát fejleszt ki Bíborkának, a kezelés költségeinek fedezésére a szülők adománygyűjtést indítottak. 

A haon.hu egy hete adott hírt róla, hogy a kislány állapota romlott, és lélegeztetőgépre került. 

Nyitókép: Pixabay

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rizsa
2023. június 13. 18:41
Őszinte részvétem a családnak .
csulak
2023. június 13. 13:18
nyugodjon bekeben !
Balango
2023. június 13. 11:28
Szegény szülők.
Obsitos Technikus
2023. június 13. 11:27
Bármennyire is borzasztóan hangzik az átlag empatikus embernek, vannak olyan génhibák, amik nem csak nem gyógyíthatók, de értelme sincs vesződni vele. Sajnos ez a valóság, még ha oly nehéz is elfogadni. https://www.childrenshospital.org/conditions/gm1-gangliosidosis Tessék ezt elolvasni, ez egy olyan génmutáció, ami az egyik sejtszervecske, a lizoszóma működésképtelenségét okozza. Minden egyes sejt beteg, megváltoztathatatlanul. Az ilyen génhibákat legfeljebb kiszűrni lehet, minél korábban, magzati korban, és bármi szomorú, de megszabadulni a magzattól, mindenki érdekében. Mivel nagyon-nagyon ritka, ezért szervezett magzati szűrést aligha érdemes kidolgozni rá, viszont mivel autoszomális recesszív az öröklődése, csak akkor jelentkezik, ha mindkét szülő hordozza, ezért talán egy házasság előtti genetikai vizsgálat előre jelezheti a baj esélyét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!