Durva választ adott a vegyiüzem létesítésére Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere

2023. június 27. 20:00

Kértem a minisztert, hogy tájékoztasson – jelentette ki lapunknak a XXIII. kerület első embere, Bese Ferenc arra a hírre reagálva, miszerint kínai vegyianyag-elosztóközpont települhet Soroksárra.

2023. június 27. 20:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nem csupán én, de az önkormányzat is a sajtóból értesült – mondta a Mandiner.hu-nak Bese Ferenc, a XXIII. kerület független polgármestere.

A kerületi vezetőt azt követően kérdeztünk, hogy lapinformációk szerint Európán belül Magyarországra települhet a kínai vegyianyag-elosztóközpont, és amelynek lehetséges helyszíneként Soroksár, azon belül is a budapesti intermodális logisztikai központ (BILK) területe merült fel még Záhony mellett.

Bese hangsúlyozta, hogy a tájékoztatás hiánya miatt is felháborítónak tartja a történteket, egy dolog azonban biztos, hogy „a soroksáriakkal ezt így nem lehet megtenni”, ezt ő „nem fogja megengedni”.

Felvetésünkre úgy fogalmazott, ha konkretizálódott a helyszín, ha nem, a lehetséges alternatívákat is minimum közölni kellett volna a helyiekkel. „Ha egy ilyen jellegű beruházást, fejlesztést terveznek kormányzati szinten, a soroksári önkormányzatot mindenféleképpen tájékoztatni kellene. Még akkor is, ha pusztán egy felvetésről van szó.”

Természetesen elképzelhető, hogy semmi sem fog megvalósulni abból, ami megjelent a sajtóban, vetette fel később.

– közölte a polgármester. – Mert ha igazak ezek a sajtóinformációk, nekünk lépnünk kell. Ha pedig nem igazak az értesülések, a tárcavezető minden bizonnyal el fogja oszlatni a kételyeket. Egy szó mint száz: szeretnék – és más kerületi vezetők is – biztosan látni a kérdésben!”

Milyen lehetőségei vannak annak érdekében, hogy ez az ügy ebben a formában lekerüljön a napirendről? – kérdeztük. Mire Bese Ferenc úgy reagált: mindez attól függ, hogy milyen jellegű beruházás, fejlesztés történne Soroksáron. Más eszközeik vannak arra az esetre, ha a projekt kiemelt kormányzati beruházásként valósulna meg; s megint mások, ha „csak” egy kereskedelmi megállapodásról van szó.

De „amikor világosan látok ebben a kérdésben,

Nyitókép: Facebook

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs-real
2023. július 06. 16:13
A Mandinernek nem kellene átvennie a 444 és a Telex torzított fejű szerzői profilképeit.
lazio154
2023. június 28. 07:53
Tehát a terv az, hogy a kínai vegyiárú vasúton belép Záhonynál, valószínű konténerben. Onnan nem Debrecenbe, meg a többi akkumulátor gyárba víszik, inkább Pest környékére, hogy onnan szétosztódjon. Ez így tényleg kevés szennyezéssel járna! Néhány sérült konténer, de erre biztos van semlegesítő anyag! Nem rossz ötlet, de a jövendő 20 évben felejtendő! Valaki mondja meg, hogyan kerül a kínai vagon Ukrajna kihagyásával Záhonyba? Marad a teherszállító repülő.
Coupdetat
2023. június 28. 07:47
Felcsút meg a Karmelita alkalmas a tárolásra ... esetleges baleset esetén egyikért sem kár!!! ----------------------------------------------------------------------------- 320 milliárdot adtak a kínai szemétnek, h elvigye a vizünket, az energiánkat és majd itt hagyja a szarát amivel valszeg nem tudunk mit kezdeni, miközben magyar hozzáadott érték szinte 0 lesz de akármennyit lehet majd GDP-ként hazudni mert az a fontos. Abból a 320 milliárdból ki lehetne építeni akármennyi geotermikus energiával működő fűtést ami egyszeri beruházás lenne és utána már nem kellene gáz, olaj ...de nem, nekünk még gázerőművek kellenek mert putyin testvért ki kell segíteni a szarból nehogy megtudjunk vmit az egyedül átvilágítatlan, szakvizsga nélküli Kolhozcselédről ... amit egyébként mindenki sejt ...
Lajoss
2023. június 28. 07:08
Felcsútra,Hatvanpusztára telepíteném az összes kínai vegyi nagyüzemet..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!