A nemzet felette áll az államoknak – ezer Kárpát-medencei középiskolás emlékezett együtt Trianonra

2023. június 05. 10:41

A Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborába a Kárpát-medence száz településéről érkeztek a megemlékező diákok a nemzeti összetartozás napján.

2023. június 05. 10:41
null

„A Rákóczi Szövetség életében a nemzeti összetartozás napja egy meghatározó kifejező, elsősorban azért, mert kifejezi a szövetség lényegét, másodsorban pedig egy jó alkalom arra, hogy ilyenkor együtt legyünk sokan” – mondta a szervezet június 4-i rendezvényéről szóló videóban Csáky Csongor elnök.

A számos programot felvonultató Rákóczi-táborban beszédet mondott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

sok helyen kifejezetten erős, összetartó magyar közösségek vannak,

és ez jól mutatja azt, hogy „a nemzet fontosabb, mint az állam, és a nemzet felette áll az államoknak”.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Trianon századik évfordulójának évében a budapesti Kossuth Lajos téren elkészült a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, amely egy száz méter hosszú, a Kossuth tér felől lejtő négy méter széles sétány. Két oldalfalára a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12 485 településének nevét vésték.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik