Szijjártó Péter: Az ukrán propaganda működik a kisebbségi törvény ügyében

2023. május 22. 15:01

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszámolt, hogy az OTP-vel szembeni vádak hamisak.

2023. május 22. 15:01
null

Óriási a nyomás az ukrajnai fegyverszállítások, az újabb szankciók ügyében, azonban a kormány ennek ellenére sem adja fel a a béke melletti elkötelezettségét és a nemzeti érdekeit – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy továbbra is harcias a hangulat, a tagállamok többsége a magyar kormánnyal szemben hisz abban, hogy a háborúnak lehet katonai megoldása, miközben ez a harcok elhúzódásának kockázatával jár.

„Továbbra is elterjedt az az álláspont, miszerint Ukrajna Európáért vagy Európa nevében harcol. Mi azt gondoljuk, hogy ez nem a mi háborúnk, minket semmifajta felelősség nem terhel a kirobbanásáért, de ennek a háborúnak az árát mi magunk is fizetjük (...) Mi továbbra is a háború lezárását, béketárgyalások megkezdését szorgalmazzuk” – szögezte le.

Az OTP kérdése

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az Európai Békekeretből már 5,7 milliárd eurót fordítottak az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, és noha hazánk álláspontja szerint ez eszkalációs veszélyt jelent, a kormány eddig nem lehetetlenítette el a kifizetéseket, viszont ezúttal világossá tette, hogy mindaddig ellenezni fogja az újabb részletet, amíg Ukrajna le nem veszi a semmilyen nemzetközi jogszabályt nem megsértő OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.

ezért azt követeljük, hogy az ukránok vegyék le a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t” – mondta. Majd rátért az újabb szankciós csomag tervezetére, és úgy vélekedett, hogy tanulni kellene az eddigi kudarcos büntetőintézkedésekből, mivel azok jobban fájtak Európának, mint Oroszországnak, az újabb korlátozások pedig még nagyobb nehézségeket okoznának.

A kárpátaljai magyarság

A kárpátaljai magyarság jogfosztásáról szólva kiemelte, hogy Magyarország csak akkor tud hozzájárulni Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak előrelépéséhez, ha Kijev visszaadja a nemzeti közösséget korábban megillető jogokat. Elmondta továbbá, hogy azt hallotta vissza egy résztvevőtől, hogy az ukrán vezetés azt állítja, hogy a Velencei Bizottság már jóváhagyta a kisebbségi törvényt, miközben a testület még nem is fogadta el az álláspontját az ügyben, arra majd júniusban kerülhet sor.

a valóság néhány hónap múlva „rá fogja rúgni az ajtót mindenkire”, amikor szeptember elsejétől ellehetetlenül a magyar kisebbségi iskolák működése a jelenlegi formájukban.

„Nagy a nyomás mind a fegyverszállítások finanszírozása, mind a szankciók tekintetében, de a magyar kormány nem adja fel a béke iránti elkötelezettséget, nem adja fel a határon túli, ezen belül is a kárpátaljai magyar nemzeti közösség ügyének képviseletét, és nem adja fel a nemzeti érdekek képviseletét” – összegzett.

(MTI)

***

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 23. 10:07
Az a ciki kakadu, hogy gyáva, sunyi csicskákként még mindig támogatjátok a magyargyűlölő zsidó hohol rezsimet. Az is botrány, hogy a vétótlan köpcös geci csicska eddig is bármit megszavazott, amit a zsidó gazdái neki parancsba adtak, leszarva a saját 97%-os magyar népét is. Nem mellesleg a naponta magyarokat gyalázó, jogfosztó, jelképeinket megsemmisítő, betiltó hoholoknak ingyen áramot, gázt, üzemanyagot, élelmiszert, gyógyszert, kötszert szállítotok, pénzelitek őket, gyógyittatjátok és kiképzitek a hohol gyilkosokat, a családjaiknak pénzt, segélyt, menedéket adtok, a fattyaikat oktatjátok, üdültetitek, pénzelitek. A szar, gyáva csicskáik vagytok. Ezért megalapozottan gondolja az összes hohol-zsidó tetű, zsidó kommunista komisszár, hogy továbbra is ki lesz nyalva a valaguk, minden aljasságuk ellenére. Sajnos.
Tommaso
2023. május 23. 01:02
Orbán hamis-hazug propagandája azt bezzeg elhazudja, elhallgatja az agymosott hivei előtt, hogy a korábbi 10 szankciós csomag mindegyikét megszavazta, majd ...önmagára támadt , mert megszavazta. ORBÁN Brüsszelt, egy belga várost hibáztat, pedig nem Brüsszel szavazta meg a szankciókat, hanem maga ORBÁN. A hazánkban lévő, EURÓPA LEGNYAGYOBB mértékű inflációja, NEM szankciós infláció, hanem ORBÁNI INFLÁCIÓ. Ha szankciós lenne, más európai országokban is magas lenne az infláció. De ott nem magas!!!!
Tommaso
2023. május 23. 00:41
Pintér, az MSZMP-ből a FIDESZ-be átigazolt belügyminiszter abszolút alkalmatlan az egészségügy, és az oktatás irányitására. Igaz, Orbán már az elején elcseszte- Orbanisztán az egyetlen ország, ahol ezeknek a fontos területeknek nincs önálló minisztériuma. Meg is látszik. a várólisták egyre hosszabbak, a tanárhiány egyre súlyosabb.
jánosbácsi
2023. május 22. 21:17
Magyarországon kívül nincsen olyan ország a világon amelyik mindenkivel hadban áll ,függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali kormány van hatalmon . Petike mondok egy mesét oszt utána kapd be ujjad oszt aluggyá . Amikor a törpe felmászott az óriás vállára azt gondolta, hogy ő is egy hatalmas nagy óriás. Amikor az óriás lerakta a földre a törpe rájött, hogy ő nem is egy hatalmas nagy óriás ,hanem egy kis geci.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!