Fideszes politikusok: Az EP-küldöttség alapvető tévedéseket és tévhiteket fogalmazott meg Magyarországgal szemben

2023. május 16. 18:08

A politikus nehezményezte, hogy a bizottság 2010 óta harmadszor jár Magyarországon, előtte viszont, amikor a Gyurcsány-kormány „meghamisította a költségvetési számokat", egyetlen alkalommal sem jártak itt.

2023. május 16. 18:08
null

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottság fideszes elnök kedden többedmagával az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának delegációjával folytatott tárgyalást. A megbeszélést követően arról beszélt, hogy a delegáció tévhiteket és méltatlan támadásokat fogalmazott meg Magyarországgal és a magyar kormánnyal szemben.

Elmondta, a gazdasági és az igazságügyi bizottság részletes tájékoztatót tartott a brüsszeli küldötteknek, ám a kérdések alapján egyértelműen azt a következtetést vonták le, hogy a legjelentősebb ügyekben sajtóértesülésekre hagyatkozva formálnak véleményt.

Hozzátette, a delegáció alapvető tévedéseket és tévhiteket fogalmazott meg,

többek között a kormány gazdaságpolitikájával, a különadókkal, a közbeszerzések működésének az átláthatóságával és a rezsiköltségek kérdéskörével kapcsolatban is.

A politikus nehezményezte, hogy a bizottság 2010 óta harmadszor jár Magyarországon, előtte viszont, amikor a Gyurcsány-kormány „meghamisította a költségvetési számokat", egyetlen alkalommal sem jártak itt.         

Bánki Erik hangsúlyozta, a delegáció tagjai többek között arról beszéltek, hogy a kormány diszkriminatív gazdaságpolitikája, illetve a különadók miatt tömegesen menekülnek el a multinacionális cégek Magyarországról. Szerinte viszont pont az ellenkezője igaz. A német cégek vezetőinek több mint 70 százaléka, az amerikai cégek esetében pedig több mint 80 százalék véli úgy, hogy szívesen fektetne be legközelebb is Magyarországon, mert kiszámítható jogszabályi és jó adózási környezet vonatkozik a működésükre. 

A kormánypárti politikus elmondta, szóba került a közbeszerzések működésének átláthatósága is. Ezzel kapcsolatban azt javasolta a delegáció vezetőjének, hogy tájékozódjon a Közbeszerzési Hatóságnál és a Gazdasági Versenyhivatalnál, amelyek a kormánytól függetlenül működő szervek. A rezsiköltségek kérdésköre kapcsán pedig azt a tévhit vetődött fel, hogy Magyarország számos kérdésben olyan intézkedéseket hoz, amely a szabad piacot korlátozza – mondta Bánki Erik.

Bánki elmondása szerint az európai uniós források felhasználása is szóba került a tárgyaláson.  Ezzel kapcsolatban beszámoltak arról, hogy az előző támogatási ciklusban Magyarország 85,5 százalékos arányban használta fel a rendelkezésére álló uniós forrásokat, amivel az európai élmezőnybe tartozik, hiszen az uniós átlag alig éri el a 78 százalékot. Arra is kitért: annak ellenére, hogy politikai okok miatt egyelőre felfüggesztették a támogatások egy részének leírhatóságát, ez nem jelent forrásvesztést, a magyar kormány saját forrásból finanszírozza ezeket a programokat. Reményét fejezte ki, hogy uniós forrásokról szóló egyeztetések lezárulnak és politikai helyett szakmai döntés születik majd az Európai Parlament és az Európai Bizottság részéről.

 Vejkey Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke úgy értékelte, a tárgyaláson az Európai Parlament delegációja számára egyértelműen bebizonyították, hogy Magyarország egy modern, demokratikus jogállam, ahol független intézmények működnek.

Ugyanakkor nehezményezte, hogy rendkívül méltatlan támadást kaptak a delegációtól, először a miniszterelnök, majd saját személyüket érintően is, amelyet határozottan visszautasítottak.

Vejkey Imre szerint azzal kapcsolatban is kaptak támadásokat, hogy a sajtó milyen kérdéseket tesz fel az Európai Parlament képviselőinek, illetve a delegáció azt is megkérdőjelezte, hogy működött-e az Országgyűlés az elmúlt időszakban vagy helyette a kormány hozta meg különböző rendeletekkel a vonatkozó törvényeket.

Juhász Hajnalka, az európai ügyek bizottságának KDNP-s tagja azt mondta: a tárgyaláson a delegáció egyes tagjai olyan kritikai hangnemet ütöttek meg, ami a költségvetési ellenőrző bizottság semlegességét is megkérdőjelezi. Hozzátette: csak kritikákat kaptak a bizottság részéről, megfogalmazott kérdéseik nagy része pedig elsődlegesen politikai indíttatású volt.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Páter Gregor
2023. május 17. 09:39
"egyelőre felfüggesztették a támogatások egy részének leírhatóságát" Talán: lehívhatóságát, nemde?
Igazszó
2023. május 17. 08:38
A vétótlan köpcös geci akkor se kap pénzt a komisszároktól, ha a komplett brüsszeli komisszárbandát a karmelita teraszán szopja le. Felesleges és a magyarokra nézvést megalázó minden gyáva csicskázásuk.
makutsi
2023. május 17. 06:19
No, ez azért a mandinertől is sok! A címben és az első két mondatban három hiba! (Nyelvhelyességi és helyesírási hibák.)
Házam Hazája
2023. május 16. 22:41
Az ítélet megvan, de ki a vádlott?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!