EP-képviselő az új jelentésről: Abszurd zsarolási, nyomásgyakorlási kísérlet

2023. május 28. 12:58

Hidvéghi Balázs szerint az újabb jelentés a Magyarország elleni támadások sorába illeszkedik.

2023. május 28. 12:58
null

Az Európai Parlament (EP) újabb jelentése teljesen abszurd, egy újabb zsarolási, nyomásgyakorlási kísérlet Magyarország ellen – mondta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben arról is beszélt: a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy megvédje a rezsicsökkentést.

A kormánypárti politikus szerint az újabb jelentés a Magyarország elleni támadások sorába illeszkedik, és arról szól, hogy Magyarországnak semmiféle uniós forrást nem szabadna odaadni, illetve az ország arra sem alkalmas, hogy az EU soros elnökségét 2024-ben ellássa.

A javaslat előterjesztői között több frakció tagjai megtalálhatók, például Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is jegyzi a szöveget – emelte ki. Hozzátette: a baloldali magyar EP-képviselők évek óta támadják saját hazájukat, ez más országokra nem jellemző.

A jelentés vitáját jövő hét szerdán tartják, és csütörtökön lesz szavazás.

Hidvéghi Balázs szerint ez egy politikai állásfoglalás a parlament részéről, amelyet azért is sürgetnek, mert folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság közt az uniós forrásokról és a bizottság által kért törvénymódosításokról. Magyarország ebben kiszámítható és jó partner, az EP viszont nem akarja, hogy megállapodás szülessen – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: Magyarország „precedens arra”, hogy lehet az EU-ban mást is csinálni, mint amit Brüsszel éppen kitalál. Lehet úgy sikeres, nemzeti alapú, kereszténydemokrata politikát folytatni, hogy azt az emberek megértik és támogatják.

A fideszes politikus arról is beszélt: háborús pszichózis jellemzi ma a brüsszeli világot, ahol mindenki fegyverszállításról és katonai részvételről beszél. Magyarország ebben is mást képvisel, a békepárti állásponthoz való ragaszkodása pedig csak tovább fokozza a szembenállást.

A műsorban kitértek az uniós elnökségre is, amelynek ellátása félévente más-más tagállam feladata. Ez az egyik alappillére az unió működésének, ehhez semmi köze az Európai Parlamentnek, nincs abban döntési vagy javaslattételi joga, hogy melyik ország mikor töltse be az elnökséget, illetve abban sem, hogy betöltheti-e az elnökséget – szögezte le Hidvéghi Balázs.

Rámutatott: az EP-választások közeledtével az európai baloldal, a magyar dollárbaloldal aktív részvételével, még inkább igyekszik fokozni a nyomást Magyarország ellen.

„Ez csak az európai parlamenti képviselők kritikáinak bevásárlólistája" - a soros elnökséggel kapcsolatos állásfoglalásról

Szakértőkkel vizsgáltuk meg azt, hogy mit jelent a legújabb pletyka hazánkra nézve!

(MTI)

Nyitókép: Frederick FLORIN / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik