Embercsempész-vita miatt fokozódik a feszültség Ausztria és Magyarország között

2023. május 22. 13:09

A Magyarországon rendelettel szabadon engedett embercsempészek miatt Ausztria megerősítette az ellenőrzést a keleti határán, valamint bekérették a bécsi magyar nagykövetet is.

2023. május 22. 13:09
null

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még május 11-én beszélt arról a Kormányinfón, hogy egy új kormányrendelet értelmében szabadon engednek hazai börtönökben fogva tartott embercsempészeket. Ennek az a feltétele, hogy az elengedett csempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot – írta az MTI.

Gulyás szerint a Belügyminisztérium minden esetben szavatolni tudja, hogy a szabadon engedett csempészek valóban elhagyják az országot. Mindezt a miniszter azzal kommentálta:

helyes döntésnek nevezte, hogy nem kívánják a magyar adófizetők pénzén fogva tartani azt a több száz embercsempészt,

aki ma „magyar börtönellátást élvez”.

Jelenleg összesen 2600-an vannak börtönben embercsempészet miatt, a többségük külföldi a 24.hu szerint. Gulyás Gergely szerint túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök. A magyar börtönökben a fogvatartottak több mint 13 százalékát a külföldiek teszik ki.

Ausztria a napokban reagált ezekre a fejleményekre. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter arra utasította a tárca illetékesét, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar társszervekkel,

és készítse elő a szükséges ellenintézkedéseket.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint „az embercsempészek bűnözők, akik a szervezett bűnözéshez tartoznak. Brutális tetteik emberéleteket veszélyeztetnek”.

Hétfő reggel arról érkeztek hírek, hogy a Magyarországon szabadon engedett embercsempészek miatt Ausztria megerősítette az ellenőrzést a keleti határán, ami miatt az Ausztria felé való átjutás közel másfél órás procedúrává vált.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn közölte, hogy

minisztériuma bekéreti a magyar nagykövetet.

A csempészek elengedéséről Schallenberg azt mondta: „Úgy gondoljuk, hogy ez egy teljesen rossz jelzés”, hozzátéve, hogy teljes körű tisztázást követel Magyarországtól az ügyben.  

 

Nyitóképen: az osztrák határon átkelő migránsok 2015-ben (MICHAEL GRUBER / AFP)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik