Tóta W. Karácsonyról: Ha a DK-frakció nincs mögötte, dönthet ő amit akar – otthon, máshol nem

2023. április 22. 10:56

A főpolgármester minapi bejelentéséről szólva a publicista elmondta: nem kizárt, hogy hatott a DK elnökének figyelmeztetése.

2023. április 22. 10:56
null

A főváros nem fizeti meg a rá kirótt szolidaritási adó teljes összegét – jelentette be a hét közepén Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely a főváros „túlélőprogramját” ismertető rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: vitatják a szolidaritási adó törvényességét, amely az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében.

Az adónemnek azt a részét, amit törvényesnek gondolnak, befizetik, az általuk vitatott részt viszont „nem tudjuk és nem is akarjuk befizetni”. Karácsony Gergely az MTI kérdésére úgy válaszolt: az 58 milliárd forintból 33 milliárdot fizetnek meg. Ez a jogi álláspontjuk – fűzte hozzá a főpolgármester.

A bejelentés után sokan összefüggést véltek felfedezni a harcos lépés, és Gyurcsány Ferenc március végi kritikája között. Ismert: a DK-elnök már szeptemberben belengette, hogy kihátrál Karácsony mögül a bő egy év múlva megrendezendő önkormányzati választáson, pár hete pedig egyenesen páros lábbal szállt bele a főpolgármesterbe,

azzal vádolva, hogy „nem teljesíti a hazafias kötelezettségét”.

A DK-elnök szerint Budapest szervezett politikai közössége lehetne egy „szabad Magyarország” megteremtésének, de ehhez meg kell szervezni Budapestet politikai értelemben, és nem helyettes államtitkárokkal konzultálni még 2 milliárd forintról, hanem nekimenni a kormánynak. 

„Itt van egy majdnem kétmilliós város, amelynek a kétharmada torkig van Orbán uralmával. Van neki egy hozzánk közel álló főpolgármestere. A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost” – fejtette ki Gyurcsány. Hozzátette: „könnyű szeretni Karácsony Gergelyt. De nem teljesíti a feladatát szerintem. Tehát, hogy lesz majd biciklisáv az Üllői úton, ez állati jó, annak, aki szereti a biciklis sávot, én erről most nem tudok véleményt mondani. De szerintem itt nem ér véget a feladat”.

A Gyurcsány-nyilatkozat és a Karácsony–döntés közötti összefüggést látók táborát erősíti Tóta W. Árpád is, aki a Szabadsajtó Klub című műsorban beszélt arról, hogy

nem tartja kizártnak, hogy „hatott” a gyurcsányi figyelmeztetés. 

„Nem tartom kizártnak, hogy ez hatott, és Karácsony próbál megfelelni ennek, mert ha a DK-frakció nincs mögötte, dönthet ő amit akar – otthon, máshol nem. Meg kell felelnie a koalíciós partnerek elvárásainak” – tette hozzá a baloldali publicista.

Tóta W. azt is elmondta, hogy nem ért egyet Gyurcsány Karácsony-ellenes támadásával. 

Nyitókép: MTI, Balogh Zoltán

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biki
2023. április 22. 20:05
Ha nincs mögötte a DK .. óvatosan azzal a szappan leejtéssel ... Vagy ne?
KBA98
2023. április 22. 17:51
szolga
luisbathhelena
2023. április 22. 16:29
Otthon biztos nem. Tavaly előttem álltak sorban a fagyizo an volt időm. Mrs Chrismas: no style, nő sarm, zsakruha, viszont Gergőt eligazitotta rendesen. A legtöbb hatalma megis a Városházán van :))
nempolitizálok
2023. április 22. 15:15
Otthon sem ő dönt, szerintem ez hatalmas pacsker.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!