Szijjártó a BBC-nek: Ennek a háborúnak csak vesztesei vannak

2023. április 18. 11:45

„Nem látjuk úgy, hogy a fegyverszállítmányok véget vetnének a háborúnak” – jegyezte meg.

2023. április 18. 11:45
null

„Ennek a háborúnak csupán vesztesei vannak, mert ebben a háborúban emberek halnak meg. Győztesről beszélni értelmetlen” – jelentette ki Szijjártó Péter a BBC Hard Talk című műsorában.

Azt akarjuk, hogy a háború befejeződjön, amilyen gyorsan lehetséges, mert a szomszédunkban zajlik azonnali és súlyos következményekkel. Kiemelte: jelentős magyar közösség él Ukrajna nyugati felén, amelynek tagjait besorozzák az ukrán hadseregbe, sokukat a frontvonalra vezénylik és sokan közülük meghalnak.

„Tehát mi azonnali tűzszünetet szeretnénk, béketárgyalásokat, és szeretnénk, ha végre elérnének egy békemegállapodást, amely véget vetne annak, hogy ártatlan emberek halnak meg” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: a magyar álláspont egyértelmű a háború kezdete óta.

A lehető legerőteljesebben elítéljük a háborút, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, mindenféle kétség, kérdés nélkül. Azt akarjuk, hogy minél hamarabb véget érjen a háború, mert számunkra a prioritás az, hogy emberi életeket mentsünk.

„Ha a háború eszkalálódik, elhúzódik, az azt jelenti, hogy egyre több ember veszíti életét” – mondta, hozzátéve: „nagyon rossz lenne, ha a NATO részt venne ebben a konfliktusban, mert az a harmadik világháború kitörését jelentené másnapra. Vannak olyan tagállamok, amelyek fegyvereket és egyéb katonai felszereléseket szállítanak Ukrajnának”.

„Mi nem teszünk így. Mi a történelmünk legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, de nem szállítunk fegyvereket, mert a mi álláspontunk nagyon világos:

– jegyezte meg.

„A béketárgyalásokat azért sürgetjük minden releváns fél részvételével, hogy végre békemegállapodás szülessék, hogy lezárulhasson a konfliktus, mert túl sokat szenvedünk, és az ukrán emberek is túl sokat szenvednek” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

(MTI)

A műsort itt tudják megtekinteni:

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gépész53
2023. április 18. 18:11
Litván külügyminiszter: Akik a békekötés felé terelnék Ukrajnát, téveszmékben hisznek.
kálmi
2023. április 18. 17:14
Remek volt Szíjjártó úgy mint mindig.
Lajoss
2023. április 18. 16:15
Ön ott vigyorog Moszkvában..erre nem tudott mit mondani Robokuty..
luxusbatar
2023. április 18. 16:04
Valaki végignézte ezt az interjút? Én szijjártó helyében a második percben hagytam volna faképnél ezt a mocskos propagandistát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!