A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Szijjártó a belarusz kollégájával történő megbeszélésről: Minden kritika és támadás dacára nagyon fontos volt, hogy találkoztunk

2023. április 12. 18:28

A magyar külügyminiszter megkérte Szjarhej Alejnyiket, hogy Belarusz tegyen meg mindent a háború eszkalálódásának elkerülése érdekében, és ne tegyen semmi olyat, ami ennek a veszélyét megnövelné.

2023. április 12. 18:28
null

Az ukrajnai béke reménye mindaddig él, amíg a kommunikációs csatornák nyitva vannak, ezért fontos minden várható kritika és támadás ellenére is a párbeszéd fenntartása Belarusszal – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután belarusz kollégáját, Szjarhej Alejnyiket fogadta szerdán Budapesten.

Kritikák, támadások jönnek

A tárcavezető a magyar–belarusz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság 11. ülését követően sajtótájékoztatón kiemelte: „nyilvánvalóan majd hosszú sorát és listáját olvassuk a kritikáknak és támadásoknak mindazért, ami ma itt történt, de szeretném önöknek elmondani, hogy minden kritika és támadás dacára nagyon fontos volt, hogy mi ma itt Budapesten találkoztunk”.

azt szeretnénk, ha a szomszédunkban zajló háború minél előbb véget érne, mert az emberéleteket, és köztük a magyar emberek életét is így lehet csak megmenteni” – mondta. „Mindenki számára világos, hogy a 25. órában vagyunk, hiszen az eszkaláció veszélye minden eddiginél nagyobb” – figyelmeztetett. Majd rámutatott, hogy Ukrajna szomszédságában hazánk pontosan tudja, hogy az eszkaláció először a fegyveres konfliktus közvetlen környékén élőket érintené súlyosan, ezért alapvető fontosságú annak elkerülése.

Belarusz egyszer már volt házigazdája béketárgyalásoknak

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy megkérte Szjarhej Alejnyike külügyminisztert, hogy Belarusz tegyen meg mindent a háború eszkalálódásának elkerülése érdekében, és ne tegyen semmi olyan lépést, ami ennek a veszélyét megnövelné. Mint kiemelte, a kommunikációs csatornák bezárásával a béke reményét adná fel a világ. „Éppen ezért a mai találkozó a béke reményének fenntartását segíti, segítette elő” – fogalmazott. Illetve emlékeztetett, hogy Belarusz egyszer már volt házigazdája béketárgyalásoknak, és remélhetőleg ezek mielőbb újra tudnak kezdődni.

A miniszer végül tudatta, hogy tárgyaltak a szankciók által nem érintett területeken való együttműködés fejlesztéséről is. Aláhúzta, hogy Magyarország számára az energiaellátás biztonsága kritikus fontosságú kérdés, különösen, hogy a szakértők szerint a következő tél sokkal nagyobb kihívásokat jelent majd Európa számára, mint az előző. Rámutatott, hogy hazánk kőolajellátásának mintegy 80 százaléka a Belaruszon keresztülhaladó Barátság vezetéken érkezik.

biztosította a kőolaj zavartalan szállítását” – mondta, majd hozzátette, hogy ígéretet kapott ezen tranzitszerep fenntartására. Emellett kitért az atomenergia fontosságára is, illetve a most aláírt megállapodásra. Mint mondta, Belaruszban azonos technológiájú reaktorblokkok épülnek, ezért lényeges a tapasztalatok megosztása. „A geopolitikai helyzettől függetlenül a nukleáris biztonság egyetemes, globális érdek” – szögezte le. Valamint elmondta, hogy az energiaügyi együttműködés mellett a mezőgazdasági és a gyógyszeripar területén is komoly vállalatközi együttműködések jöttek létre, ezért is fontos a később rendezendő üzleti fórum, amelyen mintegy hetven vállalat vesz részt.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszterrel a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. április 12-én.MTI/Kovács Attila

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. április 13. 07:57
Nem Minszk-ben--Belorussziában--hanem Budapesten tárgyalt Szijjártó külügyminiszter úr fehérorosz kollégájával. Továbbá Moszkvában sem Lavrovval a külügyérrel, hanem hanem gazdasági miniszterrel--"olajos"-"gázos" kereskedelmi ügyekben. EZEK NAGYON LÉNYEGES KÜLÖNBSÉGEK, MELYEKET KECIEK LENGYEL NAGYKÖVET ÚRNAK ILLETT VOLNA TUDNIA.
koronaszepe
2023. április 12. 20:53
Fontos találkozó, ha esetleg valakinek eddig nem nem lett volna világos, hogy a magyar kormány hol áll.
files32
2023. április 12. 19:14
Apád faszát kakadu, igy tereltek, hogy ne az elbaszott kurmányzásotokat kelljen magyarázni holnap É-Kolerába repülsz?
letsgobrandon
2023. április 12. 19:10
Már nem azér... de kurvára semmi köze hozzá senkinek , hogy kivel miről tárgyalunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról