Így pénzelik a hálózatot: 2 milliárd forint felett kaptak pénzeket a Soros-szervezetek

2023. április 25. 12:29

Média, civil szféra, LMBTQ-lobbi: nagylelkűek voltak az adományozók, a Nyílt Társadalom Alapítvány és Soros korábbi emberei.

2023. április 25. 12:29
null

Több évtizede zajlik a nyugati civilizáció alapvető átalakítását célzó emberkísérlet, az úgynevezett nyílt társadalom létrehozása, amelynek fő teoretikusa Karl Popper osztrák származású angol filozófus volt, manapság pedig Soros György, amerikai milliárdos spekuláns a zászlóvivője – írja keddi cikkében a Magyar Nemzet, amely összegyűjtötte, mely magyarországi szervezetekhez érkezik a legtöbb támogatás a magyar származású amerikai üzletember alapítványától és annak szövetségeseitől. Mint a lap írja, az Open Society Foundations (OSF) évtizedek óta nyújt jelentős anyagi támogatásokat civil szervezetek, alapítványok és médiumok részére, amelyet Soros egyfajta hosszútávú befektetésnek tekint. A cikk megfogalmazása szerint „ezt a kiterjedt szervezeti hálót nevezzük Soros-hálózatnak”, mely az elmúlt években is tekintélyes mértékű támogatásokban részesült. 

Brutális pénzek

A Magyar Nemzet cikksorozatának legújabb részében rámutat; az utóbbi években is óriási pénzek, mintegy 2,42 milliárd(!) forint került a hálózat részeként azonosítható magyarországi szervezetekhez, amelyek a nyílt társadalom eszmeiségét hirdetik. 

Összegzésük alapján az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány az OSF által közölt adatok szerint (2016 és 2021 között) közel 45 millió forint támogatásban részesült, a Transparency International Magyarország pedig csak 2021-ben 12 millió forintot kapott uniós pénzek monitorozására és további 4,4 milliót a Stronger Roots – Legyünk Nyitottak! Egy befogadó és elkötelezett közösség az integritásért nevű programra. 

A K-Monitor az előző évek körülbelül 70 millió forintos támogatása után most 29 milliót kapott az EU pénzügyi érdekeinek védelmét szolgáló eszközök felmérésére, további 5,8 milliót pedig a Hálapénz a szülészetben című projektjükre, melynek során két baloldali lappal (24.hu és 444.hu) működtek együtt. Ezen felül a Soros György által is támogatott amerikai EDGE Funders Alliance is pénzelte őket, mintegy 6,9 millió forinttal, mely összeget közösségfejlesztés címszó alatt költhették el. 

Náluk jóval több forráshoz jutott

a Civil Kollégium Alapítvány, amely közösségszervezés és általános támogatás céljából kapott több mint 250 millió forintot.

Emlékeztetnek: a CKA koordinálta korábban a Hallgatói Hálózat nevű szervezetet, melynek aktivistáit baloldali szakemberek készítették fel, akik 2013 és 2014 során számos utcai demonstráción vettek részt. 

Az egyik leginkább támogatott szervezet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely több forrásból jutott támogatásokhoz. Az OSF 2019 és 2021 között 50 millió forinttal dotálta a jogvédő szervezetet, amely a koronavírus-járvány idején külön 10,5 millió forintnyi rendkívüli támogatásban is részesült. Különböző területen dolgozó munkatársaik bérezésére pedig még 7,3 millió forintot kaptak. Az OSF mellett a – Soros György által szintén támogatott – Media Legal Defence Initiative is beszállt a TASZ pénzelésébe, 10,3 millió forintot adva a szervezetnek annak érdekében, hogy „a magyarországi médiaszabadság megvédéséért” dolgozhassanak. A Digital Freedom Fund 3,1 millió forinttal szállt be a költségek fedezésébe (ezt a szervezetet is támogatja Soros), a kanadai IFEX pedig 6,2 millió forintot adott a liberális szervezetnek. 

Partnerek és alternatívok

A támogatott szervezetek körében megjelenik a Partners Hungary Alapítvány is, amely több célra kapott támogatásokat a Nyílt Társadalom Alapítványoktól. 8 millió forintot kaptak például szakmai hálózat támogatására, amely célra International Step by Step Association is biztosított számukra 16 millió forintot (ennek a szervezetnek szintén támogatói között találjuk Soros Györgyöt). 

A Partners Hungary további 53,7 millió forintot kapott az OSF-től a roma közösségek egészséges környezethez való hozzáférésének biztosítására, deszegregációs tervekkel kapcsolatos tanácsadásra pedig 15 milliót. 

Jelentős forrásokat kapott az Alternatív Közösségek Egyesülete is, amely

csak a 2021-es évben mintegy 171 millió forint általános támogatásban részesült, az elmúlt években pedig összesen 756 millió forintot kapott a Soros-alapítványtól.

A lap megjegyzi: az AKE már tavaly tüntetéseket kezdeményezett a debreceni akkumulátorgyár építése ellen. 

Magyar Helsinki Bizottság

A Helsinki Bizottságnak 2021-ben 168 millió forintot adott a Nyílt Társadalom Alapítvány, 153,4 millió forintot a Sigrid Rausing Alapítvány és 122 millió forintot a szintén Soros-közeli Oak Alapítvány. 

A Helsinki Bizottságnak azonban további jótevői is akadtak, mutat rá a Magyar Nemzet. Összegzésük szerint a National Endowment for Democracy 11,3 millió forinttal, a Kahane Alapítvány 3,2 millió forinttal, az Európai Integrációs és Migrációs Program (EPIM) 2,5 millió forinttal, a Nemzetközi Büntetőjogi és Büntetés-végrehajtási Alapítvány pedig 824 ezer forinttal támogatta őket. 

Akik korábban Sorossal dolgoztak

Több baloldali-liberális sajtóterméket és progresszív civil szerveződést támogat az angliai székhelyű Sigrid Rausing Trust, amelynek célkitűzései szerint emberi jogi mozgalmak támogatására hivatott.

Alapítói közül ketten is Soros Györgynek dolgoztak korábban (ők Mabel van Oranje és Chris Stone), ahogy a szervezet ügyvezető igazgatója, Duncan Wilson is.

A Sigrid Rausing Trust 2009 óta kitartó támogatója a CEU-nak, de 30 millió forinttal beszállt a Nyílt Társadalom Alapítványok által is támogatott Artemisszió Alapítvány dotálásába is. A 34 civil szervezetet összefogó, jelenleg az Ökotárs Alapítvány által elnökölt Civilizáció koalíció nevű szerveződés pedig 2020-ban 65 millió forintot kapott (a korábban megítélt 28 millió után). 

Az Átlátszó.hu előzőleg 60 millió, majd 2021-től további 77 millió forintot kapott a Sigridtől, a Direkt36 pedig 82 millió forinthoz jutott. Ők is pénzelték a K-Monitort, amelynek 2020 óta mintegy 97 millió forint értékben juttattak forrásokat. 

A lobbinak is jutott

A Sigrid Rausing Trust nagylelkűen finanszírozza az LMBTQ-lobbit is; a Háttér Társaság 2022-ben 21,5 millió forintot, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) és a Patent Egyesület pedig ezidáig több mint 254 millió forintot kapott. 

De örülhetett a Transparency International Magyarország is, amely korábban már hozzájutott 34,5 millió forinthoz, januárban pedig ismét 97 millió forintot kaptak.

 

Nyitókép: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. április 27. 02:53
Nem a ti pénzetek putykafaszszopók!!!! Lehet kussolni!
Igazszó
2023. április 25. 17:04
13 évnyi alkotmányozó hatalommal talán kormányozni kellene, nem hazudozni, dumálni, közben meg csicskulni. A ceu judapesten pusztít. A soros ügynökei 4 millárd forintnyi dollárra lettek kitömve, míg a nav, a szolgálatok, polt, pintér és a sameszaik vakok és siketek, meg gyanúsítottjuk sincs 1,5 év elteltével. 10 szankciós csomag megszavazva. Buzik, pedofilok, kockásinges agitátorok nyomulnak a sulikban, mig a diákokat utcára vezénylik. A böszme a bandájával a parlamentben tombol, Budaházy és társai börtönben vannak. Bárki, komisszártól, zsidó führereken át, az utolsó sajtópatkányig, szabadon, következmények nélkül hazudozhat, gyalázkodhat a magyarokkal és a kormányukkal. Lenne tennivalo bőséggel, de hianyoznak a tettek. A többi üres duma.
FeketeFehér
2023. április 25. 15:28
Ha az MN valamelyik újságíró gyakornoka elkezdene engem basztatni pusztán azért, mert ellenzékiként nyertem egy szakmai pályázaton, azért azt én nem hagynám szó nélkül.
Lajoss
2023. április 25. 14:48
A fidesz kb.120 milliárd közpénzből hazudozott..az jobb?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!