Novák Katalin nem írt alá egy törvényt

2023. április 22. 07:39

Válaszában megindokolta döntésének az okát.

2023. április 22. 07:39
null

A Mandiner korábban már beszámolt róla, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes márciusban módosító javaslatot tett közzé. A törvényjavaslat címe: „A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról”. A parlament azóta el is fogadta a jogszabályt, ami így a köztársasági elnök elé került jóváhagyásra. 

A törvény értelmében például azokat a személyeket is be lehetett volna panaszolni, akik például kétségbe vonják a házasság és a család szerepét, vagy épp a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát. Ennek nyomán egy transz férfi kicsit előre szaladva már be is panaszolta magát.

A törvény III. részét kifogásolta Novák Katalin. „A fentiekből következő álláspontom szerint a Törvény III. Fejezete az alaptörvényi értékek védelmére hivatkozással olyan

amelyeknek a gyakorlati alkalmazhatósága és jogkövetkezményei kétségesek” – indokolta válaszában a köztársasági elnök. Szerinte továbbá az „alaptörvényi értékek védelme” érdekében tett bejelentésekkor vizsgálni kell, hogy az ominózus magatartás jogellenesnek minősítése összhangban áll-e a véleménynyilvánítás – szintén Alaptörvényben biztosított – szabadságával.

***

***

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibibácsi
2023. április 22. 17:25
Az a törvény még nem született meg, hogy azokat a személyeket is be lehet panaszolni, akik például kétségbe vonják viktátorunk és bandája szerepét? Vagy már rég megvan, valamelyik kenőkések éjszakáján 5 perc alatt be is iktatták? Emberek! Tudjátok ti mi az a demokrácia? Na az, ami nem létezik sehol. Orbániában főleg nem. Mint a Rákosi korszakban, aki nem tetszik, azt elintézik. Vagy így, vagy úgy. Simicska is így járt és ha sokat kekeckedik Katika is úgy jár.
llnnhegyi
2023. április 22. 12:55
Semjén és Bencsik András egy alomból valók. Durr bele! ----- Törölni kell,nem módosítani.
files32
2023. április 22. 10:41
Katica olyan, mint a bajszos 💩
Lajoss
2023. április 22. 09:46
Színház az egész világ..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!