„Elképesztő, micsoda gesztusokra emlékszik, hogy milyen ember! ” – megszólalt a pápának magyar válogatott mezt ajándékozó újságíró!

2023. április 28. 20:35

„Végtelenül közvetlen ember, hallatlan figyelmességgel és kedvességgel” – így jellemzi a Mandinernek Ferenc pápát Martí Zoltán. A 777 blog főszerkesztője ott volt a péntek reggel Rómából Budapestre tartó pápai repülőgépen és két ajándékot is adott a magyar fiatalok nevében az egyházfőnek. Interjúnk.

2023. április 28. 20:35
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Jól tudom, egy kalapot adott ma a pápának? 

Igen, egy hortobágyi csikóskalapot adtam a 777 közössége nevében, mégpedig egy balmazújvárosi manufaktúra termékét. Amikor a műhely megtudta, hogy Ferenc pápának készül, ingyen felajánlották. Azért esett a választásunk éppen erre, mert ezzel szerettük volna a vidék Magyarországát képviselni, ahova kora és egészségi állapota miatt, bár szeretne, a pápa nem tud elmenni, de pontosan tudja, mennyi érték van ott is. 

De a választásuk nem azt a narratívát erősíti, hogy a magyar kultúra csak a gulyásleves-puli-gémeskút háromszögben értelmezhető?

Dehogy! Hihetetlenül gazdag értéktárból válogathatunk, hogy elhalmozhassuk ajándékokkal akár a következő negyven pápalátogatására is, akár egyházi, akár világi vonatkozású ajándékot szeretnénk adni. Rendkívüli gazdagsága van a magyar népi kultúrának és ezt szerintem a pápa is tudja. 

Ha jól láttam a képeket, előkerült a fedélzeten egy magyar válogatott mez is.  

Egy Papa Francesco feliratú, 2023-as számú mezt is adtunk neki. Meglepett egyébként, hogy miután megköszönte, rögtön felidézte, hogy az erdélyi útján is kapott egy magyar válogatott mezt.

Elképesztő, hogy ilyen gesztusokra emlékszik! Mindez azt jelenti, hogy nagy becsben tartja a dolgokat.

Gondoljunk csak bele, ha a romániai útján magyar újságíróktól évekkel ezelőtt kapott ajándékra így emlékszik, akkor milyen fontosak lehetnek számára a két ember közötti pillanatok, gesztusok, a figyelmesség!

Még ha kamerák kereszttüzében történt is, milyen volt személyesen találkozni a gesztusok pápájával?

Jó ez a megfogalmazás, mert a titka éppen abban rejlik, hogy képes teljesen kikapcsolni magában azt, hogy kamerák vannak körülötte és képes a körülmények ellenére kizárólag rád figyelni. Abban a pillanatban, hogy adatik idő arra, hogy beszélj vele akár csak néhány mondatot (mert épp csak ennyire volt lehetőség a gépen), csak rád koncentrál, de ez a legnagyobb ajándék, amit adni tud. Az az őszinte és örömteli rácsodálkozás, amit láttam rajta, amikor megmutattam neki a kalapot, mindent elárul a személyes jelenlétéről.

Ott állt előttem egy végtelenül közvetlen ember hallatlan figyelmességgel és kedvességgel, jóságos tekintettel, őszinte kíváncsisággal,

ezzel pedig segítette, hogy minden izgatottság elmúlt és én is megélhettem ezt a néhány pillanatot. 

Mit mondott neki? 

Arra volt időm, hogy elmondjam, a magyar fiatalok nevében szeretném átadni neki ezeket az ajándékokat és hogy nagyon boldogok vagyunk, hogy meglátogat most minket. Életre szóló élmény volt számomra, de azt hiszem, neki is van már most néhány maradandó élménye Budapestről.

Például?

Szerintem Brenner József atya tanúságtétele elképesztően mély hatást tett rá. Csodás volt látni, hogy a mély hitben szolgáló, 88 éves pap odaáll a szentatya elé és elmondja, hogy a testvére, aki szintén pap volt, huszonhat évesen a kommunisták brutalitásának áldozatává vált, és éppen Ferenc pápa engedélyezte boldoggá avatását. Mély és figyelmes csend volt a bazilikában, majd hosszú, szűnni nem akaró vastaps szakadt ki a jelenlévőkből. Megható és felemelő volt. 

 

A pápa idejött - és nagyon jól érzi magát nálunk!

Az utazás előtt az egyik legfontosabb kérdés volt, hogy a néhány hete még kórházi kezelésre szoruló Ferenc pápa milyen egészségügyi állapotban érkezik magyarországi látogatására. Már a repülőúton szembetűnú volt, hogy az előzményekhez - és pláne korához - képest nagyszerű állapotban van, az újságírókkal való beszélgetést szinte végig bot nélkül állta végig.

A nyitóképet Martí Zoltán bocsátotta rendelkezésünkre

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2023. április 29. 07:19
https://atlatszo.hu/kozpenz/2021/05/03/rakay-philip-egy-47-millios-luxusterepjaroban-ult-amikor-ratamadt-az-atlatszo-stabja/ Ámen Az összes tolvaj görény ilyennel jár
VakzKommondor
2023. április 29. 07:17
https://atlatszo.hu/kozugy/2019/04/02/tiborcz-istvan-50-millios-nemet-rendszamos-mercedes-amg-g63-terepjaroval-kozlekedik/ https://telex.hu/belfold/2023/04/28/ferenc-papa-az-autoival-uzeni-a-luxus-folosleges Ámen
VakzKommondor
2023. április 29. 07:13
Akkor nem olyan mint a ner, hogy lopott közpénzen vett 100 milliós g mercikkel rohangál 200al? Hogy lehet ez szimpatikus?
djcs
2023. április 29. 07:07
Az Istenbe vetett hit nem egyenlő a templomba járók számával. Ki tudja megmondani naponta a világban hány ember száját hagyja el a sóhaj: Istenem segíts! Persze lehet azt mondani, ez nem vallásosság, de szerintem az. Még akkor is, ha sokan csak akkor fordulnak az Úrhoz, ha baj van. Mert kimondatlanul ott van a lelkükben a hit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!