A pápa idejött – és nagyon jól érzi magát nálunk!

2023. április 28. 19:59

5 gyors gondolat Ferenc pápa látogatásának első napja után.

2023. április 28. 19:59
null
Martí Zoltán
777

„1.  Ferenc pápa egészsége

Az utazás előtt az egyik legfontosabb kérdés volt, hogy a néhány hete még kórházi kezelésre szoruló Ferenc pápa milyen egészségügyi állapotban érkezik magyarországi látogatására. Már a repülőúton szembetűnú volt, hogy az előzményekhez – és pláne korához – képest nagyszerű állapotban van, az újságírókkal való beszélgetést szinte végig bot nélkül állta végig. A programokon sem érződőtt semmi nyoma annak, hogy nehezére esne részt venni rajtuk – sőt! Orvosai és a körülötte lévő emberek nagyon figyelnek arra, hogy a megerőltető menetrend közben is legyen ideje pihenni, így minden okunk megvan abban reménykedni, hogy szombaton és vasárnap is egy jó erőben lévő Ferenc pápát köszönthetünk Budapesten. 

2. A pápa idejött – és nagyon jól érzi magát nálunk!

Több olyan szubjektív szempont is van, amelyből le lehet mérni, hogy Ferenc pápa hogyan érzi magát az adott országban – mondják ezt a vele évek óta utazó újságírók. Az egyik ilyen mérce, ha eltér az előre megírt beszédéből, hiszen ez azt is jelenti, hogy nem „felolvasni” érkezett, hanem spontán módon hozzárak dolgokat a beszédéhez. (Ettől egyébként az újságírók megőszülnek egyből, mert így gyakran nem tudják követni, hogy mi történik.) Ferenc pápa már a politikai vezetőknek írt beszédénél is alakított az előre megírt beszédén, de ez semmi nem volt a délutánhoz képest: a Szent István Bazilikában lévő tanítása során messze-messze elkalandozott az eredeti szövegtől, humoros mondatokat szőtt bele, külön gondolatokat mondott, amelyek miatt – a kimagasló munkát végző – a tolmácsra is szükség volt. Ferenc pápa nagyon együttélt a hallgatósággal és teljes szívével jelen volt a püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel, diakónusokkal és a hitoktatókkal való találkozáson.

A másik ilyen fontos visszajelzés, ha a pápa átírja a forgatókönyvet. Egészen hihetetlen és váratlan jelenet volt, hogy a Szent István Bazilikát elhagyva az eredeti tervet nem figyelembe véve lement a kint várakozó tömeghez.

Semelyik szervező nem tudott erről a tervről, a vatikáni csendőrség is döbbenten követte az eseményeket, miközben a helyszíni szervezők a Bazilikából a kivetítőn figyelték, hogy mi is történik pontosan.

Maguk az emberek is teljesen meglepődtek, hogy hirtelen odakeveredett közéjük a pápa, aki ragaszkodott ahhoz, hogy így köszöntse a magyarokat. A 777 egyik munkatársa hívőként volt jelen a téren, ő arról számolt be, hogy szinte eksztázisba kerültek az emberek, többek között a mentősöknek és a biztonsági őröknek is áldást adott a római egyházfő. Tényleg fontos hangsúlyozni, hogy ez nem valami PR-fogás volt, hanem Ferenc pápa spontán hálája azért, hogy ilyen sokan kijöttek a Bazilika elé. Csak egy példa ennek alátámasztására: az őt szállító kis Fiat is egy ideig tanácstalanul figyelte, hogy hova is kellene mennie, hol száll majd be a pápa az autóba…”

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2023. április 29. 18:49
"A pápa idejött – és nagyon jól érzi magát nálunk!" Három napig mindenki jól tudja érezni magát. Persze el lehet menni. De most menjen el az ország lakosságát kitevő egyharmad kormánykisebbség, a kétharmad meg ellesz valahogy.
pemete jakab
2023. április 29. 18:47
"A pápa idejött – és nagyon jól érzi magát nálunk!" Főleg, hogy mutatnak neki egy kirakatországot, nem a valósat.
LancelotDuLac
2023. április 29. 16:40
"A pápa idejött – és nagyon jól érzi magát nálunk!" XDDDD Csak udvarias!
rendesember
2023. április 29. 13:40
Azért jól látható, hogy a libcsik próbálnak piszkot hordani mindenhova ahol a pápáról szó esik. Látva a képeket és videókat engem is átjár az öröm, megrontani ezt nem tudják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!