Két hete avatták, a románok máris lebontanák a nagykárolyi Kölcsey-szobrot

2023. április 27. 06:56

„A szobor marad” – szögezte le a város magyar polgármestere.

2023. április 27. 06:56
null

Nem elégszik meg a pénzbírsággal a Szatmár megyei művelődési igazgatóság Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobra kapcsán, immár az emlékmű lebontását kéri a szabálytalannak tartott kőtalapzat miatt, írja az erdélyi Maszol.

Emlékezetes: a nagykárolyi szobrot április 12-én avatta fel Novák Katalin, akit akkor az odagyűlt román nacionalisták magyarellenes rigmusokkal fogadtak.

A szobor valamiért nagyon szúrja a román politika csőrét is: vélt szabálytalanságok miatt a magyar vezetésű nagykárolyi önkormányzatra 10 ezer lejes pénzbírságot róttak ki még április 11-én, most pedig a művelődési igazgatóság kiegészítő büntetést rendelt el, amely értelmében a szobor teljes eltávolítását kéri.

A román Művelődést Minisztérium egyébként is – bár jóváhagyta a felállítást – eredetileg is a kőtalapzat eltávolítását kérte.

A helyszínen tett látogatásunk során láttuk, hogy a szobor nem felel meg a művelődési minisztérium engedélyének. Nagykároly Polgármesteri Hivatala nem távolította el a talapzatot és felirat is szerepel rajta. Az engedélykérelemben nem szerepel felirat” – idézte a Libertatea nevű újság a művelődési igazgatóság megállapításait.

: „A szobor marad” – mondta szögezte le Kovács Jenő polgármester  a Maszol megkeresésére.

Az elöljáró elmondta, a Szatmár Megyei Kulturális Igazgatóság feljelentésre már a szoboravató előtt egy nappal, április 11-én a helyszínen járt, amikor már állt a szobor, de „nem hívott oda senkit, azt mondták, nem találtak senkit a helyszínen”. A 12-ei szoborovató után néhány nappal kapta meg a polgármester a 10 ezer lejes bírságról szóló jegyzőkönyvet. Kovács Jenő ugyanakkor elismerte, hogy a szobor mellett álló kőoszlopon lévő, a Himnusz kottájából származó rész és nemzeti imánk egy sora, amelyet szintén kőbe véstek, valóban szerepelt a megyei kulturális igazgatósághoz jóváhagyásra benyújtott dokumentációban, ugyanis a szobrászművész, a püspökladányi Győrfi Lajos és a nagykárolyi polgármesteri hivatal munkatársai is úgy értelmezték, eredeti kéziratból vett idézet esetén nem szükséges a román fordítás. Kölcsey Ferenc szobra alatt egyébként csak a költő neve szerepel, amit „nincs hogyan lefordítani románra”, mutatott rá a polgármester.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2023. április 28. 07:52
miért nem fogadják el a román kultúrát Igaz. Van még némi ellenérzés a húgod részéről, amikor meg akarom baszni a születésnapjára kapott szamarat. Ilyenkor nem bír magával. de majd ő is sorra kerül.
KBA98
2023. április 27. 17:02
A románok nem emberek!
syphax
2023. április 27. 14:19
Ahol egy merev bronz-szobortól is FÉLNEK, no ott nagy baj van. Ha ennyitől is beszarnak, akkor nagyon gyengék ők, és csak akkor gondolják magukat erősnek HA TÖBBSÉGI ERŐSZAK-FÖLÉNYÜK VAN. AZ PEDIG: PUHÁRA FŐTT LÓFASZ..PÁROLT KÁPOSZTÁVAL.
need-info
2023. április 27. 12:34
Mikor lesz ennek vége, meddig fog ez elfajulni? Tűrünk, de nem véges a türelmünk. Remélem az oroszok tovább jönnek egészen Moldáviáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!