Nem bírtak magukkal a román nacionalisták: magyarellenes rigmusokkal fogadták Novák Katalint

2023. április 12. 18:29

Szerintük provokáció volt, hogy a magyar köztársasági elnök avatta fel Kölcsey szobrát Nagykárolyban.

2023. április 12. 18:29
null

Novák Katalin avatta fel szerdán Kölcsey Ferenc ülőalakos szobrát Nagykárolyban, az esemény helyszínére azonban a Calea Neamului (Nemzet Útja) és vezetője, Mihai Tîrnoveanu tiltakozást szervezett – írja a transtelex. Több tucatnyi román nacionalista tüntető vonult fel a nagykárolyi polgármesteri hivatal előtt, ahol a program szerint 17 órától került sor Kölcsey Ferenc szobrának felavatására.

A tiltakozók egy hatalmas román zászlót feszítettek ki és magyarellenes skandálással, kolompolással várták az esemény kezdetét,

mivel provokációnak tartották, hogy az ünnepségen részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök is. A tiltakozók a nemzeti színű zászlók mellett molinókat is hoztak magukkal, melyeken többnyire azt üzenték, hogy

A tüntetők képviselői korábban sértőnek és irredenta lépésnek nevezték Novák Katalin látogatását.

A rendezvény biztostására nagy erőket mozgósítottak a román hatóságok, rengeteg rendőr, csendőr biztosította az esemény helyszínét. A szobor környékét három órával a rendezvény előtt lezárták, csakis alapos ellenőrzést követően engedték be a résztvevőket – írta a portál.

 

Nyitókép: Facebook 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borossy
2023. április 16. 17:08
Hőbörgött a csürhe.
1000bocs
2023. április 13. 19:17
"Erdély román föld és a románoké" Ez az izzadtságszagú bizonygatás...éppen ez jelzi, hogy ti is tudjátok mi a helyzet.
polárüveg
2023. április 13. 08:00
Szeretnék pár gondolatot megosztani a románság lehetséges származásáról, viszonyairól. Mai nevük viszonylag új, miként mai nyelvük is. Mi "oláh"," vlach" elnevezéssel ismertük őket, de érdekes módon sok elnevezésük maradt fenn. Egyik ilyen elnevezésük a Balkánon a „siri-biri”. Ez a kulcsa a származásuknak. Finkelstein szerint az egyik közel-keleti „hapiru” törzs neve az „iri-biri”. Mivel a hapiru törzsek Afrikából érkeztek a Közel-keletre és Mezopotámiába, ez magyarázhatja a románság afrikai eredetű génjeit. A hapiru törzsek itt csiszolták ki a hatalom megszerzésének módját bevándorlás vagy kereskedés módszerével, vagy e kettő kombinációival. A Moloch kereskedő dinasztia az epiruszi görög uralkodói dinasztiától szerezte meg a hatalmat, és ő hozta be a siri-biri törzset az achájmenida/farsi/perzsa birodalom segítségével. Pásztorkodás révén szétszóródtak a ma Balkánként ismert területen. A sok név mellett pl. a monarchiánkban hegyi görögökként is ismerték őket, ma menglorománoknak hívják őket. Nem azonosak az erdélyi blak néppel, mert az a karluk nép bulák törzsével azonos. A mongol invázió előtt a legnagyobb csoportjuk a Rodope hegységben pásztorkodott. A mongol emberirtás után a lakossághiányos Havasalföldre vonultak, és a maradék őslakossággal keveredtek. Innen terjedtek el Moldvába. A magyar király által kinevezett első román származású vajda idején égett le a jászvásári oklevéltár, ami a hagyományos birtokviszonyok román előnyre fordítását hozta. Az Oszmán Birodalom megjelenése előtt erdélyi területen csekély volt a számuk. A török porta a Havasalföldet, Moldovát görögországi nem görög adószedőknek adta bérbe, akik az emberéletet nagyon kevéssé becsülték. Ezért Erdélybe menekültek az oláhok, mégpedig a kiadatási egyezmény miatt elsősorban a partiumi részre. Ekkor duzzadt fel a számuk. Nomád pásztorkodó életmódjuk a letelepedett magyarságétól jelentősen eltért. A kipusztított magyar jobbágyok helyére előszeretettel telepítették őket alacsonyabb igényszintjük, és a jognélküliség miatt, ezért szaporodhatott fel a számuk. A dákoromán elméletet az archeogenetika fogja semmissé tenni. A szkíta népek vezéruralkodója a Kárpát-medencébe mindig küldetett népeket a Római Birodalom ellen. Így a daha/taha/dák nép mellett a jazig, szarmata, majd végül a hun népet. A dákok megmaradt többsége északnyugatra vonult, és beolvadt a mai németség népei közé kvád néven. A románság erős és erőszakos asszimilációs hajlama nemcsak Moldva történetében figyelhető meg, hanem méginkább a legújabb kori Románia (Vlachia) történelmében. A román-magyar viszonyt a két nép őseinek viszonya alapozta meg, amelyet a néplélek őriz. Ez a viszony sokkal ősibb, mint azt hiszik történészeink. Itt a múltban található az igazi oka a gyűlölködésnek. A románsággal történő kiegyezés ezért nehezen jön el, egy kiemelkedő személyiség kell a létrejöttéhez. De el fog jönni, meg fog valósulni. Isten óvja a román és magyar népet, és valamennyi európai népet!
letsgobrandon
2023. április 13. 01:40
Fasz tudja... lehet hogy dékások
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!