Indul az EU közös gázbeszerzése

2023. április 25. 14:32

Az Európai Bizottság közös gázbeszerzésről szóló felhívást tett közzé. A cél, hogy a közösség összehangolt módon és kellő időben tudja feltölteni gáztartalékait.

2023. április 25. 14:32
null

A brüsszeli testület közleménye szerint a közös gázbeszerzés mérföldkő az EU számára a következő télre való felkészülésben, ugyanis

a közösség összehangolt módon és kellő időben tudja feltölteni gáztartalékait,

illetve kollektív vásárlóerejét kihasználva alacsonyabb árakat tud kialkudni a nemzetközi gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások során.

A vállalkozásoknak május 2-ig egy hét áll rendelkezésükre, hogy csatlakozzanak az első gázbeszerzési pályázathoz. Miután az egyes vállalatok benyújtották kérelmüket, az igényelt mennyiségeket összesítik, és megpályáztatják a világpiacon.

Az úgynevezett AggregateEU nevű uniós gázbeszerzési mechanizmus összeköti az összesített európai keresletet a nemzetközi gázszolgáltatók ajánlatával, majd a résztvevő vállalatok tárgyalásokat kezdenek a szolgáltatókkal a gáz megvásárlására és szállítására vonatkozó szerződési feltételekről.

Az első adásvételi megállapodások a nyár előtt várhatók – közölték.

A tájékoztatás szerint a következő 12 hónapos időszakban kéthavonta írnak majd ki további pályázatokat. A vállalatoknak továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy csatlakozzanak a mechanizmushoz.

Az uniós bizottság emlékeztetett: a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nemzeti tárolófeltöltési célmennyiségük legalább 15 százalékát az uniós folyamatban történő részvétellel teljesítik, ami évente mintegy 13,5 milliárd köbméter gázt jelent.

A gáztárolási és a közös gázbeszerzési célértékekről 2022-ben vészhelyzeti intézkedéssel született megegyezés, válaszul az orosz gázellátás fegyverként való felhasználására és az Oroszország Ukrajna elleni háborújának kitörését követően megemelkedett energiaárakra.

Az említett intézkedések célja az áringadozás csökkentése,

a biztonságos és kiszámítható energiaellátás biztosítása, valamint Európa kollektív piaci súlyának kiaknázása – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

 

(MTI; nyitókép: Daniel Roland/AFP)

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2023. április 26. 02:39
Eb ismét kitalálta az eus országokat a gázzal hogyan zsarolja meg , a közös beszerzéssel .
Házam Hazája
2023. április 25. 21:34
Inkább fázzunk egy kicsit, mint hogy éhezzünk.
Jusztiscsak
2023. április 25. 16:58
Hagyjátok a tolvaj fidernyák fiúkat. Megmondták, hogy az orosz gáz a jó gáz. :) A tömeggyilkos Putlerrel lehet mutyizni, milliárdos tételben. Majd 100 év múlva, ha lejár a titkosítás megtudhatják az ükunokáink, hogy itt mennyit loptak tőlünk. Az Eurostat adatai szerint az orosz gáz februárban 124euro/megawattóra áron érkezett Magyarországra. A holland tőzsdén, a TTT-en a februári átlag 58,55 euró volt, ezek szerint a tőzsdei ár több mint kétszeresét fizettük az orosz hosszútávú gázszerződés alapján behozott energiahordozóért. Az üzleti titoknak minősített orosz-magyar gázzerződésről úgy tudni, hogy a két hónapos csúszással követi a tőzsdei árat. Tehát a két hónappal korábbi, decemberi adattal kellene összehasonlítani, akkor pedig 116 eur volt a tőzsdei átlag. Megy az átbaszás, de energetikai szakemberek számításai a múlt évben, 2022-ben közel 300 milliárd forintot takaríthatott volna meg Magyarország ha nem az oroszoktól, hanem a tőzsdén szerezte volna be a szükséges földgázt. 2023. februárban 377,5 millió köbméter orosz gáz érkezett, ez valamivel kevesebb, mint az egy évvel korábbi mennyiség, amikor y eurocent volt az Itlogr. Februárban egy köbméter orisz gázt 504 forintért vásárolt a tolvaj kormányunk a gyilkos ruszkiktól. Ez pedig még mindig ötszöröse a rezsicsökkentett 102 forint/köbméteres árnak. A különbözetet természetesen mi fizetjük a közpénzből. Ez a 4-4,5 milliárd köbméter lakossági gázfogyasztást figyelembe véve, hatalmas veszteséget okozhat az állami energiavállalatnak, MVM-nek, ennek pedig a költségvetés kompenzál, a mi pénzünkből. Gergeci kancelláriaminiszter mosolyogva közölte: a tőzsdei áresés ellenére a kormány nem látott eddig okot a 753 forinton fixált piaci fölgázár tarifa mérséklésére. Lopni kell az angyalát, a saját népét kirabolni, átbaszni. Az a baj, hogy a birkacsorda még tapsol is és bégeti kórusba, hogy hajrá fidesz.
Búvár Kund
2023. április 25. 16:40
A közös beszerzés a vak cinánál is bejött urdula nővérnek. Jól keresett az sms forgalmon a telekomm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!