Ha valamire, akkor a húsvéti sonkára végképp igaz, hogy a kevesebb néha több
2023. április 07. 06:00
A legtöbb magyar ünnepi asztaláról nem hiányozhat a húsvéti sonka, amelynek vásárlásakor azonban érdemes szem előtt tartani: az árral együtt az ízélmény is nagyot tud változni.
Ha húsvét, akkor sonka, ez a legtöbb magyar családban nem is kérdés, hazánkban ugyanis szerencsére nem múló hagyománya van a sonkafogyasztásnak, az ünnepi asztalra szinte mindenkinél kerül a húsból. A húsvéti sonka főzése, receptje terén persze ahány ház, annyi szokás, az azonban szinte biztos, hogy a magasabb árkategória magasabb minőséggel is jár. A kínált termékek közötti eligazodásban a Mandiner a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) a segítségét kérte.
Fotó: MTI/Beliczay LászlóMire érdemes figyelni a sonkavásárlásnál?
A húsvéti füstölt termékek kategóriája igencsak széles palettát ölel fel, s nagyon nem mindegy, hogy milyen terméket választunk – hívja fel a figyelmet a Hússzövetség, amely azt ajánlja, hogy iránymutatásként elsősorban a címkéről tájékozódjanak a vevők, miután már eldöntötték, milyen sonkát szeretnénk vásárolni: hagyományos eljárással készült paraszt sonkát, vagy például lapockát, vagy a legolcsóbb kategóriába tartozó gyorspácolt terméket. „Fontos tudni, hogy az áruk nagyon különböző ezeknek a termékkategóriáknak, és ennek megfelelően az ízélmény is változó. Egy páclevet tartalmazó termék sosem fogja azt az ízélményt nyújtani, mint egy hagyományos eljárással készült sonka” – hangsúlyozzák. A címkén természetesen a termék típusa és a szavatossági idő mellett szerepelnie kell az előállítónak is, ha pedig ezek nem látszanak jól, akkor nem szabad megvenni az árut.
Mennyibe kerül a húsvéti sonka? Milyen a magyarok ízlése?
A kiskereskedelmi akciókat figyelve
a legolcsóbb sonka kevéssel a kilónkénti 2000 forintos ár fölött található a boltok polcain, ezek a gyorspácolt termékek. A hagyományos, érleléses eljárással készült sonkák kilója 3500 forint körül kezdődik,
és innen felfelé folytatódik – előállítótól és értékesítési csatornától függően. „A vevőnek tudnia kell, hogy különböző árak különböző minőséget takarnak” – mutat rá a szakmai szervezet, amely szerencsére úgy tapasztalja: az elmúlt években egyre erősödött az a tendencia, hogy a fogyasztók a jobb minőségű sonkákat keresték, s remélik, hogy az élelmiszer-infláció nem fordítja meg ezt a kedvező folyamatot. Azt vallják: „Az ünnepi asztalra inkább kevesebb, de jó minőségű termék kerüljön!”
Mi jellemzi a hazai sonkapiacot húsvét előtt?
A GfK adataira hivatkozó Hússzövetségtől megtudtuk, hogy az év ezen időszakában megvásárolt sonka és füstölt hús mennyisége az éves volumen körülbelül 40 százaléka, tavaly például 44 százaléka volt. A hazai gyártók idén is felkészültek a húsvétra, a boltok polcain nincs hiány a különböző húsvéti húskészítményekből – közölték lapunk kérdésére, jelezve, hogy a magyarországi termelés fedezi az itthoni igényeket, a gyorspácolt kategóriában azonban előfordulhat importtermék.
Akkor hogyan is válasszunk húsvéti sonkát?
A Hússzövetség közelmúltban tartott sajtóeseményén Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszer-tudományi és -technológiai Intézetének igazgatója az alábbi szempontok figyelembe vételét javasolta a húsvéti sonka kiválasztásánál:
Magyar alapanyagból készült-e?
Megbízható forrásból beszerzett-e?
Magyarországon előállított húskészítményről van-e szó?
Vegyünk inkább kevesebbet, de abból jobb minőségűt!
Nézzük meg a készítmény fehérjetartalmát!
Figyeljünk az adalékanyagok típusára és mennyiségére!
Miért éri meg élni az Otthon Start Program nyújtotta lehetőséggel? Milyen szempontok alapján érdemes lakást választani? Illetve, mikortól érhetők majd el az új építésű ingatlanok a piacon? Többek között erről kérdeztük Lánszki Regő építészeti államtitkárt.
Az együttműködés már nem az ellenségeskedésről, a kioktatásról, hanem a barátságról, a kölcsönös tiszteletről és az eredményes együttműködésről szól.
p
0
0
0
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 20 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. április 07. 11:50
Az ilyen füstölt agyonsózott, nitrátokkal telített valami az egyik legegészségtelenebb ennivaló, amit valaki ehet, de szerencsére az ára eléggé korlátozza az átlag magyart a túlfogyasztásukban.
Válasz erre
3
0
Aba Sámuel
2023. április 07. 10:26
Szerintem nem Nagypénteken kellene sonkavásárlási tanácsokat adni. Eddigre mindenki -99%- megvette már a sonkát. Aki Nagyszombat reggel akarja megvenni, annak úgyis mindegy, hogy mit vesz.
Válasz erre
2
1
kisgul
2023. április 07. 09:34
Saját sonkát szoktam fogyasztani.
Válasz erre
2
1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!