Ferenc Pápa budapesti látogatásának közeledtével az Origo a szentatya étkezési szokásairól kérdezte Dr. Tóth Tamást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárát, a pápalátogatás egyik főszervezőjét. A pápa Magyarországon az Apostoli Nunciatúrán fog étkezni, ahol feltehetően külföldi apácák főznek majd neki.
Hiába lett a katolikus egyház első embere, a jezsuita szerzetes számára az étkezés továbbra is csak egy létfenntartáshoz szükséges funkcionális dolog.
A pápa szerény életmódot folytat és rendszeresen böjtöl, noha nem veti meg a finom ételeket. A pápa általában reggel 4:45-kor kel és 8-ig böjtöl.
Akkor is csak egy pohár sovány tejet iszik keksszel, esetleg egy kis lekvárral.
A nap többi részében sem eszik túl sokat, ebédre fehér tésztát vagy rizottót fogyaszt, de igyekszik sok zöldséget is enni. A vacsorája pedig kimondottan puritán, este 8 órakor már csak zöldséget és pirítóst eszik.
Emellett fontos, hogy a pápa csak helyi alapanyagokat fogyaszt, olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek a Castel Gandolfóban, a pápa nyári rezidenciáján teremnek meg.
A pápa nem ehet csípős vagy nagyon zsíros ételeket, de a gyümölcsöket is csak kimagozva fogyaszthatja.
Meglepő, de minden utazására a Vatikánból szállítják neki az ivóvizet, mert az ottani víznek elég alacsony a nátriumtartalma.
A pápa kedvencei közé tartozik a matetea, a pizza és egy alfajores nevű dél-amerikai édesség is.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Crocchioni