Felhelyezték a bokrétafát az újjászülető József főhercegi palota tetejére (GALÉRIA)

2023. április 14. 06:36

Egy év alatt immár harmadik alkalommal tartottak bokrétaünnepséget a megújuló Budavári Palotanegyedben.

2023. április 14. 06:36
null

Az újjáépített Dísz téri Vöröskereszt-székház és a volt Honvéd Főparancsnokság után, elérték a Szent György téri József főhercegi palota szerkezetének legmagasabb pontját is – közölte Facebook-oldalán a Nemzeti Hauszmann Program.

Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala
Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Fodor Gergely kormánybiztos az eseményen hangsúlyozta, hogy „néhány éve még a rajzasztalon fekvő tervek mára valósággá lettek, és a palotanegyed egyre inkább hasonlít arra a csodálatos városrészre, amelyet Hauszmann és kortársai egykor létrehoztak”.

A Várkapitányság vezetője megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját, majd emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy 

Előbb munkásszállóként használták, majd 55 évvel ezelőtt felgyújtották és elbontották”.

A kormánybiztos különleges alkalomnak nevezte a bokrétaünnepet. „Különleges, mert a körünkben köszönthetjük az épület egykori és jövőbeli lakóit: Habsburg-Lotharingiai Mihályt, József főherceg dédunokáját, akinek a keresztelőjét még az eredeti palotában tartották, és Dr. Sulyok Tamás urat az Alkotmánybíróság elnőkét, akinek a vezetésével a taláros testület hamarosan berendezkedhet az újjáépített palotában” – fogalmazott.

Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala
Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

József főherceg palotája Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján, az egykori Teleki palota átépítésével készült el 1906-ban. Az épület az eredeti, historizáló stílusú palotával megegyező külsővel és a mai kor elvárásainak megfelelő belső terekkel születik újjá.

Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala
Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Képek: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makutyi
2023. április 15. 15:56
A proli arról ismerszik fel, hogy mindig az értékteremtésnél sír. Rombolni és felzabálni akar mindent.
zsellér péter
2023. április 14. 09:47
szívmelengető látni a vár újraéledését. Köszönöm a Kormánynak Egész gyerekkoromban egy romhalmazt kellett néznem , emlékszem a 80 években még a Sándor Palota is romokban állt Áll Buda , él még a Magyar !!!!!! Aki a vasbetont kritizálja : nekem se a szívem közepe , de az egész világon ez van, München közepén egy régi épületet igy építenek újjá - sajnos a tégla építészet mára lassú és igy drága
Halder
2023. április 14. 09:28
Mindig is itt éltünk a Várban, több felmenőig visszanézve. (Kivéve a kitelepítés éveit.) Számorma pláne nagyszerű érzés, hogy visszaáll az az állapot, amit csak fényképekről ismertem, a lepusztult szocreál valóság helyett. Szép lesz nagyon az egész. Most már csak az kell, hogy a nemzeti oldal visszaszerezze a kerületet a mosléktól. Sajnos Budára költözik a pesti zsidóság tízezerével, 15-20 éve megy ez 2010 után felgyorsult. Ugyan a 2. kerület és 11. és 12. kerület a fő célpontjuk, mert a várban nehéz lakáshoz jutni, ezt próbálták megváltoztatni, részben sikerült csak. Ahová tízezerével költöztek ott a választási térkép is megváltozott, sajnos. Várat meg kell védeni ! Eddig is, ezután is nagyon fontos jelkép marad.
Alcofrybas
2023. április 14. 09:03
Erről olvastam egy cikket, hogy el van baszva az egész, úgy, ahogy van, mert kicsi lesz. Kikeresem. Valami alktotmánybírósági téma volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!