A Mazsihisz-elnök tagadja, hogy órákon át beszélgetett volna Gyöngyösivel a széder-esten

2023. április 12. 20:22

A Jobbik elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, azért nem jutott eszébe bocsánatot kérni, mert ez protokolláris esemény volt, másrészt nem illett volna megakasztani az eseményeket.

2023. április 12. 20:22
null

Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában, hogy meglepte Gyöngyösi Márton jelenléte a széder-esti vacsorán, David Pressman kellemetlen helyzetbe hozta a Jobbik elnökének a meghívásával, de nem akart botrányt, ezért úgy döntött, marad – számol be rádió portálja. „Rugdossák már elegen az amerikai nagykövetet ebben az országban” – adott indoklást. Másrészt az is motiválta, Gyöngyösi hátha felhasználja a különleges alkalmat a zsidó közösség megkövetésére. „Feláll egy kicsit lehajtja a fejét, és bocsánatot kér a magyarországi zsidóságtól az elmúlt évekért” – fogalmazott –, ha ez megtörtént volna, más kicsengése lett volna az eseményeknek – mondta.

A Mazsihisz elnökét meglepte,

hogy azt olvasta a Neokohn hasábjain, hogy órákon át beszélgetett Gyöngyösivel  – ebből ugyanis „egy büdös szó sem igaz” – állította. S közölte, alig szóltak egymáshoz a vacsora közben, hiszen közöttük ült a nagykövet, ráadásul a liturgikus részek is jelentős időt töltöttek ki, tehát lehetőségük sem lett volna hosszabban beszélgetni. Csak az esemény végén váltottak néhány szót arról, miért nem reagál a Mazsihisz a Jobbik megkereséseire, és hogy emellett érdeklődve figyelik a párt elmozdulását a centrum felé.

Ugyanakkor Heisler elmondta, olyan súlyos sebek keletkeztek a Jobbik antiszemitizmusa miatt az elmúlt 10 évben, hogy „idő és nagyon következetes politizálás kell ahhoz, hogy a zsidó közösség ezt kiheverje, és ebbe nem fér bele az olyan – finoman mondva – füllentés, hogy órákon át beszélgettünk”.

Gyöngyösi Márton – szintén a Megbeszéljük című műsorban – elmondta,

azért nem jutott eszébe bocsánatot kérni a vacsorán,

mert ez egyfelől protokolláris esemény volt, másrészt meghitt pillanat, vagyis nem illett volna megakasztani az eseményeket egy ilyen gesztussal. A pártelnök a Klubrádiónak is azt állította, órákon át beszélgettek Heislerrel, hiszen a vacsorán közel ültek egymáshoz, tehát el sem tudták volna kerülni, hogy szóba álljanak, és szerinte jó hangulatban telt az este.

A pártelnök hálás David Pressmannek a meghívásért, és, bár már „pár tucat alkalommal bocsánatot kért”, nyitott arra, hogy újra megtegye. Szerdán ez bekövetkezett, Gyöngyösi a Facebook-oldalán elhatárolódott korábbi kijelentéseitől.

Nyitókép: Facebook

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. április 14. 09:44
187 perc?
Nemkellnév
2023. április 13. 15:11
A média rabjai valós szenvedést akarnak látni. Ők áldozatok. Ők nem adnak a világnak, csupán spekulálnak.
Nemkellnév
2023. április 13. 14:35
Vajon mit szólna ahhoz a világ, ha volna jelentkező egy újabb, teljesen igaz keresztútra!
Sclerotic
2023. április 13. 07:29
Ez a mai valóság... Az amerikai nagykövet egy magát zsidó hitűnek mondó meleg aktivista. Mózes forog a sírjában! És mit szól ehhez a budapesti zsidóság képviselője, Heisler András? Hát "szólhat" már bármit, a tettei beszélnek helyette. Elment a meleg aktivista invitálására egy zsidó ünnepre, ahol ott üldögélt az a jobbikos, aki nemrég még "listázni" kívánta a zsidókat! Nem állt fel és nem ment el! "Kedves" András, már kiforrt a tej, kár sírni felette!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!