Megszólalt az ÁSZ-elnök az ellenzék kampányfinanszírozásával kapcsolatban

2023. március 27. 11:35

Szükségessé vált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkeresése, felmerült a kettős gazdálkodás gyanúja is – erről is beszélt Windisch László a gazdasági bizottság előtt.

2023. március 27. 11:35
null

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke „A kampánypénzek ellenőrzésének állásáról szóló beszámoló” címmel adott tájékoztatást a vizsgálat aktuális helyzetéről az Országgyűlés gazdasági bizottságában. Az ÁSZ „különleges és összetett jelenségekre” bukkant, az ellenzék szerint bohózatról van szó – tájékoztatott az Index.

A lap tájékoztatott róla, hogy Windisch László kiemelte, ez nem jelentés, nem beszámoló, nincs megállapított tényállás. Amiről egyelőre be tudott számolni, az az alapos gyanú, illetve a vizsgálat jelen állásában összegyűjtött tények értékelése, de ez még nem minősül ÁSZ-jelentésnek. A vizsgálat megállapításait valamennyi párt vezetőjével mind írásban, mind szóban egyeztetni fogják, ezt követően hozzák nyilvánosságra a végleges jelentést. Pontos dátum egyelőre nincs, mert szükségessé vált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkeresése, „olyan összefüggésekre, pénzmozgásokra” bukkantak, amelyekhez be kell vonni a NAV-ot is.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Windisch beszámolt arról is, az ellenőrzésekből azt látják, hogy a kampányra fordított összegeknél

az MMM egy külföldi gazdasági társaságot is megbízott olyan feladatokkal, amelyeket itthon is megrendelt,

így a teljesítési igazolások hitelességénél felmerül a kettős gazdálkodás.

Az Index megtudta, az ellenzéki pártok az ÁSZ-hoz beadták a kampányfinanszírozásról szóló beszámolójukat, azonban ennek teljeskörűségével összefüggésben azért is merült fel kétely, mert Márki-Zay Péter maga nyilatkozta, hogy a közös kampány jelentős részét nem a pártok, hanem a MMM finanszírozta.

A kampányok ellenőrzése azért is történik, hogy megállapítsa az ÁSZ, jogszerű forrásból kerültek-e finanszírozásra, nem került-e tiltott finanszírozás becsatornázásra. Windisch László elárulta, hogy az MMM gyakorlatilag pártként viselkedett, vezetője az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje volt, részt vett a döntések meghozatalában, ezért gondolják, közös kampány volt, viszont a pártfinanszírozási törvény nem vonatkozott a szervezetre.

Az ellenzék reakciójára is reagált Windisch László

Az ÁSZ elnöke visszautasított minden olyan állítást, ami a függetlenségük megkérdőjelezésére vonatkozott, „aki ilyet tesz, mutasson egy olyan jelentést, amire alapozza az álláspontját. Ez egy folyamatos kommunikációs fogás az ellenzék részéről, úgy, hogy közben semmilyen konkrétumot nem mondanak. Arra szokták alapozni a véleményüket, hogy minket a parlament választott meg, engem konkrétan kétharmados többséggel. Tudja, Tordai úr, a demokráciának van egy olyan szabálya, hogy

– mutatott rá Windisch László, hozzátéve: az ellenzéki képviselők álláspontja „mélységesen antidemokratikus, rombolja a független állami intézményekbe vetett bizalmat”.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2023. március 27. 18:12
Hiába járt le Schadl György végrehajtói megbízása tavaly, nem vették el az engedélyét. Egy ember aki sokat tud.
Lajoss
2023. március 27. 15:06
Az ÁSZ a közpénzeket felügyeli..tehét semmi köze a külföldi adományokhoz..dehát a Párt (egyik) ökle..
Pierre
2023. március 27. 14:02
a fidesz kampanyfinanszirozasaval kapcsolatban nem szolalt meg. Ha megtenne, eleg gyorsan repulne es uldozotte valna.
6.sztrovacsek
2023. március 27. 13:39
NERtársak, ne túráztassátok magatokat fölöslegesen, még agyfaszt kaptok az erőlködéstől! Mindent tudunk a témáról - hála nektek - mindössze két dolog nem világos még. 1. Milyen bűncselekmény valósult meg. 2 Kit gyanúsítanak az elkövetésével. Ebben a két kérdésben viszont szívesen fogadjuk tényfeltáró elemzéseiteket. Ja, és Schadl / Völner ügyben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!