Der Standard: A hatalmon lévő erős ember közös elutasítása nem elég választási érvként

2023. március 28. 10:28

Odaszólt az ellenzéknek az osztrák lap.

2023. március 28. 10:28
null

Akár Törökország, akár Izrael, akár Magyarország – a hatalmon lévő erős ember közös elutasítása nem elég választási érvként. Ésszerű, hogy több ellenzéki párt összefogjon, hogy legyen esélyük a győzelemre – jelent meg a Der Standardon Jan-Werner Müller kommentárja. A szerző szerint ez azonban korántsem lenne garancia a sikerre, mert azt is meg kellene mutatni, hogy pontosan mi ment rosszul, és hogyan nézhetne ki egy másfajta jövő.

Sok populista vezető sikeresen dolgozik a demokrácia aláásásán,

és joggal feltételezhető, hogy újraválasztásuk esetén folytatni fogják szabotázsmunkájukat.

Jan-Werner Müller úgy véli, hogy Orbán Viktor például a tisztességtelen választások utáni első heteket, amikor az ellenzék és a civil társadalom még teljesen demoralizált volt, arra használta fel, hogy vitatott intézkedéseket vigyen keresztül, és

tovább szítsa a parázsló kultúrharcot az országban.

Budapesten közvetlenül a 2014-es választások után állították fel a német megszállás áldozatainak hazug emlékművét, amely tisztára mossa Magyarországot a holokausztban való bármilyen bűnrészességtől.

Ez a „kárenyhítési” cél ésszerű, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a politikában minden az erős ember körül forog. A populisták pontosan ezt akarják.Zseniálisan tudják a polarizációt és a személyeskedést a saját előnyükre használni: „Mindenki ellenem van, az egyetlen politikus, aki valóban képviseli az embereket”.

***

***

Nyitókép: Facebook

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obsitos0
2023. március 28. 23:47
Kedvenc LEJÁRT fotóm a nyitókép: -2 fő bukott pártvezető; -1 fő feleség (kijelölve árnyékszékre) -1 fő Főpolgármester, -1 fő senkiházi, otthon mikor volt utoljára?
eljolesz
2023. március 28. 17:13
Erről a tisztességtelen választásról nekem a nem jól ragadó borítékok ürügyével megismételt osztrák szavazás jutott eszembe.
KBA98
2023. március 28. 16:36
ez a szemét konglomerátum nem vezetheti az országot!
csabi57
2023. március 28. 15:50
Még a végén kitanítják ezeket az amatőröket, és akkor Orbánék kezdhetnek hajtani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!