Szijjártó: Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna EU-s és NATO-s integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak

2023. március 25. 07:21

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében felidézte: Ukrajnában 99 magyar általános és középiskolát fenyeget a bezárás veszélye.

2023. március 25. 07:21
null

Magyarország egyetlen esetben sem fogja tudni támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter péntek este, miután megbeszélést folytatott Ilze Brands Kherisszel, az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkár-helyettesével.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében felidézte: miközben 1300 magyarországi iskolában és óvodában fogadunk be Ukrajnából menekült gyerekeket és diákokat, aközben Ukrajnában 99 magyar általános és középiskolát fenyeget a bezárás veszélye az ukrán oktatási törvény miatt. Hozzátette: 2015 óta Ukrajnában számos olyan jogszabály született, amelyek

lépésről lépésre sértették meg és csökkentették az anyanyelvhasználathoz kapcsolódó kisebbségi jogokat. 

„Az elmúlt nyolc évben folyamatosan kaptuk az ígéreteket az ukrán hatóságoktól, hogy meg fogják oldani ezt a problémát, azonban valójában nem tettek semmit” – írta Szijjártó Péter. Ilze Brands Kherisnek, az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkár-helyettesének „világossá tettem, hogy Magyarország egyetlen esetben sem fogja tudni támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak” – olvasható a bejegyzésben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Nemes János

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 25. 22:11
Vétótlan gyáva csicskák vagytok ártópeti a köpcös geci gazdáddal, akiket leszarnak. De van még rosszabb is. A vétótlan köpcös geci csicskára kiadták a fatvát. Bárki bármit megtehet vele. Sajnos a magyarokkal is. Arra kell figyelni mit tesz a hazug köpcös geci, nem arra, amit hazudozik.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. március 25. 15:26
Nem jó ez így. Nem addig kell akadályozni a terrorista bábállam csatlakozását, amíg üldözik a magyarokat. Hiszen így semmi ösztönzés sincs arra, hogy abbahagyják. Hanem amikor abbahagyják, még ugyanannyi ideig késleltetni kell, amennyi ideig csinálták. Hiszen az természetes, hogy amíg aljaskodnak, addig nem csatlakozhatnak. De hát büntetés is jár azért, amiért csinálták. És hát a rablógyilkosnál sem úgy van, hogy ha hajlandó abbahagyni, akkor onnantól minden el van felejtve.
Rasdi
2023. március 25. 13:50
Valóban. A kárpátaljai iskolák, és általánosabban megfogalmazva a nemzeti kisebbségek sorsának megfelelő szabályozása. De van egy másik igen fontos szempont, AMEDDIG UKRAJNA de facto HÁBORÚBAN ÁLL, semmiféle integráció nem jöhet szóba, mert akkor deklaráltan is benne volnánk a háborúban. (Ezen nem változtat semmit, hogy Oroszország "csak" "speciális hadműveleteket" hajt végre, és "nem háborúzik".)
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. március 25. 13:05
Ukrajna addig nem támogatja a magyar követeléseket, amíg a magyar kormány blokkolja Ukrajna nyugati integrációját... Amilyen az adjonisten...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!