Az SZFE helyreigazításra szólítja fel az Indexet a Szász Jánosról szóló amerikai cikk fordítása miatt

2023. március 29. 19:48

A színművészeti egyetem szerint az index.hu félrefordította vagy szándékosan eltorzította Szász János szavait, azt a látszatot keltve, hogy a rendezőnek a származása miatt kellett elhagynia az SZFE-t.

2023. március 29. 19:48
null

Ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, a Washington Post riportot közölt Szász János egykori szfe-s oktatóról, amely szerint „a nagyrabecsült színházi és filmrendező Szász az ultranacionalista magyarországi rezsim elől menekült” az amerikai fővárosba. Ugyanitt azt is írták, „családjának egy része még Magyarországon él, így nem szívesen beszél arról, hogy miként kényszerítette a magyar kormány zaklatása őt szeretett hazájának elhagyására”.

Színház- és Filmművészeti Egyetem szerdán közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelyet teljes terjedelmében alább olvashatnak:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem helyreigazítást kér az Index.hu hírportálon megjelent, Szász János filmrendező szavait idéző cikke miatt. Az SZFE volt oktatója, Szász János film- és színházrendező a napokban a The Washington Post-ban adott interjút. Az index.hu hírportál Szász Jánosnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemről történő távozásának okairól mondott szavait félrefordította vagy szándékosan eltorzította. Ennek következtében a cikk olyan látszatot keltett, mintha a filmrendezőnek vállalt származása miatt kellett volna elhagynia az intézményt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem határozottan visszautasítja, hogy akár Szász János, akár az index.hu cikkírója antiszemita megnyilvánulással hozza összefüggésbe az Egyetemet, annak közösségét vagy vezetését. Szász János 2021. január 12-én saját maga mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol a modellváltás utáni félévben még oktatott. Az intézmény elhagyására az egyetem vezetése őt nem kérte fel, távozási szándékáról elsőként a sajtóból értesült. Szász Jánost semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érte az SZFE részéről. Az SZFE elutasítja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, hitet tesz az egyetemes és magyar kultúra értékeinek képviselete mellett és továbbra is teret biztosít a művészi sokszínűségnek. Színház- és Filmművészeti Egyetem.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Washington Post: Szász János rendező az ultranacionalista magyar kormány elől menekült Washingtonba

A Washington Post online felülete riportot közölt Szász János rendezőről, aki az Egyesült Államokba költözése után első színházi bemutatójára készül Washingtonban. A cikk szerint „a nagyrabecsült színházi és filmrendező Szász az ultranacionalista magyarországi rezsim elől menekült" az amerikai fővárosba.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 30. 15:10
Ezért értelmetlen gesztusokat tenni egy zsidónak. A vége mindig ugyan az: a zsidó hála: hazudozás, antiszemitizmussal vádaskodás, a magyarok fikázása. Ez a recept sokezer éves, ennek ellenére a vidnyánszky féle megfeleléskényszeres balfaszok ismét és ismét beszopják a filoszemita akcióikat. Most is ez történt. De miért kell megismételni a saját magunk porba alázását ismét és ismét? Miért kell nekem ilyesmiket olvasnom ismét és ismét? Nem lenne már itt az ideje Latinovits, Csurka, könyvei, cikkei, Szakács cikksorozata után, hogy végre észhez térjenek a hazai kultúrpolitika vezetői és az őket pénzelő/kinevező/irányító politikusok?
crydog
2023. március 30. 06:17
".index.hu félrefordította vagy szándékosan eltorzította.." Amióta létezik ezt csinálja Most azért minden pofon jó helyre megy .
NETUDKI
2023. március 29. 23:05
Most akkor szászelvtárs szereti a fitymapörköltet , vagy nem szereti a fitymapörköltet ....... ?
MrStokes
2023. március 29. 22:15
Ez a fazon , aki ellopta a bangladesi ikrek szétválasztásáról készült filmet ?? Aztán amikor kiderült a loás elmenekült a felelősségre vonás elől, és akkor kiderült , hogy ő egy szegény üldözött zsidó. Alja szemét ember , aki zsidó áldozatok mögé bújik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!