Jön az óraátállítás – de miért kell még mindig ezzel foglalkozni?

2023. március 21. 16:54

A hét végén, vasárnap hajnalban kell előrébb tekerni az órákat, hiszen itt az aktuális óraátállítás ideje – de nem arról volt szó, hogy ennek már vége lesz? Szavazzon, Ön megtartaná kétféle időszámítást?!

2023. március 21. 16:54
null

Évente kétszer, március és október végén Magyarországon is felizzanak a viták arról, hogy van-e értelme az óraátállításnak, s ha ez tényleg megszűnik, akkor a téli vagy a nyári időszámítást vezessük-e be véglegesen.

Ezen a hétvégén is eljön a pillanat, hiszen

március 26-án vasárnap hajnali 2-kor kell a mutatókat egy órával előretekerni,

így időlegesen elveszítünk 60 percet az életünkből. Tehát aznap sötétebb lesz, amikor felébredünk, de este tovább lesz világos.

Előnyei és hátrányai is vannak az óraátállításnak

Elsőként Amerikában állították át az órákat 1916-ban, ezzel vezették be a nyári időszámítást. Az USA-t később a Föld számos országa is követte, beleértve Magyarországot is; nálunk azonban nem alkalmazták folyamatosan, voltak olyan évek, amikor nem tekertük a mutatókat. Az Európai Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette az óraátállítás kérdését.

Energiatakarékossági okok indokolták a lépést, s felvetődött előnyként, hogy a nyári időszakban tovább lehet szabadtéri programokat szervezni, hiszen később sötétedik be, s állítólag a bűncselekmények száma is csökkent, legalábbis az Egyesült Államokban. Ám az utóbbi években egyre gyakrabban lehet hallani a procedúra hátrányairól is.

Nagyon sok ember szervezetét ugyanis erősen megviseli az évi kétszeri procedúra.

2018-ban az EU-ban közvélemény-kutatást is tartottak az óraátállításról, a többség – különösen Magyarországon – a törlést támogatta. A tagállamoknak eredetileg 2021-ig kellett volna dönteniük, hogy melyik időszámítást fogják választani, de a koronavírus-járvány elsöpörte az órareformot. Brüsszel azonban nem adta fel a tervét, a legújabb határidő 2024.

A lakosság a nyári időszámítást tartja jobbnak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként a 2021. február 25-i Kormányinfón szóba hozta a kérdést. Azt mondta, Magyarország nyitott arra, hogy ha az európai uniós többség egyetért, akkor eltöröljék az óraátállítást; de egyedül nem hozhat ilyen döntést, s kijelentette, a kormány – a lakosság többségével megegyezően – a nyári időszámítást tartja jobbnak. 

A Magyar Alvás Szövetség főtitkára úgy véli, az óraátállításhoz az emberi szervezet nehezen alkalmazkodik, sőt a biológiai ritmust vizsgáló szakemberek azon a véleményen vannak, hogy igazából sohasem képes alkalmazkodni. A tavaszi óraátállítást követő első éjszakán mintegy 40 perccel alszunk kevesebbet, ez idővel 19 percre csökken, de az elveszett idő teljesen nem tűnik el.

G. Németh György korábban azt mondta, megérzi a szervezetünk,

ha megbontjuk az évmilliók során kialakult biológiai ritmusunkat.

A Magyar Alvás Szövetség szerint az órákat nem érdemes állítgatni, sem a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés egészségügyi szempontból. Véleményük szerint a tevékeny óráink a természetes fényt igénylik, s ennek szerintük a jelenlegi téli időszámításnak felel meg leginkább.

Ezért ha tényleg döntenünk kell egy-két éven belül, komoly viták várhatóak a társadalmon belül.

 

Nyitókép: Hosszú expozíciós idővel készült képen átállítja karórájának mutatóit egy nő 2021. október 30-án. A téli időszámítás október 31-én kezdődik, az órákat hajnali háromkor kettő órára kell visszaállítani.MTI/Mónus Márton

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorostalanság
2023. március 22. 14:34
A tököm tele van a sok hülyével, akik ezen a sz@rságon rugóznak. 1 óra ide vagy oda tök mindegy. Aki nem örül annak, hogy nyáron még 21 órakor is világos van az ne állítsa át az óráját, feküdjön le világosban így nem állítja át a biológiai óráját. Télen pedig így is, úgy is sötétben kelsz és sötétben mész haza az iskolából vagy a munkából...
Karbantartó9
2023. március 22. 07:42
Minden rendben az óra átállítással, mit kell ezzel szarakodni még mindig?! Az idő változik tél és nyár között, okos dolog ezt figyelembe venni. Mi a fene baja van ezzel a sok idiótának?!
luxusbatar
2023. március 22. 06:53
Igazából most vagyunk a rossz időzónában. UTC+2-ben kellene lennünk. Az egész ott kezdődött, hogy a Franciák nem akartak az angolokkal egy időzónában lenni. Pedig ott lenne a helyük. Meg a Spanyoloknak is.
Oldalkosár
2023. március 21. 23:05
Egyik oldalnak, a nyári és a normál ("téli") számítást pártolóknak sincs igaza. A Magyar Alvás Szövetség főtitkára a télit választaná, én viszont nagyon bírom, hogy a nyári napforduló idején a keleti országrészben ahol élek, csak kilenckor sötétedik be. A Dunántúlon ennél is később. Akkortájt a nyári számítás alkalmazásával itt fél négy körül kezd pirkadni, ugyanakkor miért kellene ennél is egy órával hamarabb világosodnia a télire való végleges átállás esetén? A nyári meghagyásával viszont nagyon megszívnánk a szokásosnál is egy órával későbbi napfelkeltét. Novemberben már a december végére jellemző fél nyolc körüli virradatot élnénk meg, míg év végén, január elején ez kb. fél kilenc, az ország nyugati végein pedig kilenc órára módosulna. Kinek jó ez? Cserébe az egy órával későbbi sötétedésért? Kösz nem. Azt is mondja: "Véleményük szerint a tevékeny óráink a természetes fényt igénylik, s ennek szerintük a jelenlegi téli időszámításnak felel meg leginkább." Ez így nem igaz. Pont az évi kétszeri óraátállítás, a kétféle időszámítás segít a tevékeny óráinkat a világos napszakhoz igazítani. Ez a váltogatás fő előnye és nem az energiamegtakarítás, ami manapság már valóban nem számottevő. Megszüntetése rossz, nélküle felborul a megszokott napi ritmus. Éppen ezért az óraátállítás hasznos, és remélem sohanapján törlik el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!