Jeruzsálembe költözhet a magyar nagykövetség? – megszólalt a külügyi szóvivő

2023. március 03. 11:21

Magyarország lehetne az első EU-tagállam, amely átköltöztetheti nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

2023. március 03. 11:21
null

A The Times of Israel arról számolt be, hogy

a budapesti kabinet áprilisban Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti Magyarország izraeli nagykövetségét.

Ezzel Magyarország lehet az első EU-tagállam, amely ilyen döntést hoz.

Az értesülés kapcsán megkerestük a magyar külügyi szóvivőt.

„Az Izraelben működő nagykövetségünk kereskedelmi részlegét már évekkel ezelőtt áthelyeztük Jeruzsálembe. A külgazdasági képviselet megnyitását Szijjártó Péter külügyminiszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök közösen jelentették be – közölte portálunk érdeklődésére Paczolay Máté külügyi szóvivő. – A nagykövetséget érintő változásokról minden esetben tájékoztatást adunk.”

Mi a jelentősége az átköltözésnek?

2016-os megválasztása után az előző amerikai elnök, Donald Trump hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A Fehér Házban elmondott beszédében Trump azt mondta, Jeruzsálem a modern Izrael kormányának székhelye, továbbá a Kneszetnek és Legfelsőbb Bíróságnak az otthona. „Izrael egy szuverén nemzet, és hasonlóan más szuverén nemzetekhez, megvan a joga, hogy meghatározza saját fővárosát”, fogalmazott Trump, hozzátéve, az USA ezt tényként ismeri el, mert ez „a béke elérésének szükséges feltétele”.

E történelmi döntés (vagyis, hogy Washington Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának) indította el azt a folyamatot, hogy

előbb az USA, majd utána több ország is úgy döntött: Tel-Aviv városából Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét.

Guatemala, Honduras és Koszovó követsége már megnyílt Jeruzsálemben (Paraguay konzulátusa úgyszintén, de a dél-amerikai ország pár hónap után visszaköltöztette nagykövetségét Tel-Aviv városába); más országok (Moldova, Románia, Brazília) pedig azt pedzegették, hogy követik az amerikaiak példáját.

Jeruzsálemben a hivatalos nagykövetségek mellett az egyes országok kulturális, kereskedelmi irodái működnek. Mint fentebb jeleztük, Magyarországnak kereskedelmi irodája van a városban.

 

Nyitókép: Orbán Viktor Jeruzsálemben (fotó forrása: OV Facebook)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekeke
2023. március 03. 15:48
Brüsszel sem lenne Brüsszel ha nyomban nem pofázna bele ebbe (is): https://444.hu/2023/03/03/nem-tamogatja-az-europai-bizottsag-hogy-magyarorszag-a-vitatott-statuszu-jeruzsalembe-vigye-a-nagykovetseget
Madár58
2023. március 03. 15:41
Bátor döntés!
MaBaker
2023. március 03. 15:19
Végülis a világ legnagyobb koncentrációs tábora (Palesztina) nemnagyon fog tudni mit tenni ellene...
di78
2023. március 03. 14:42
Már régen meg kellett volna ezt lépni. De azzal számolnia kell a Patásnak, hogy akkor most emiatt (sem) nem fognak jönni uniós pénzek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!