Még a félidőnél sem járunk

2023. március 01. 21:01

Nos, a kezdeti állapotokat tekintve a várakozásokhoz képest Oroszország alul, míg Ukrajna felülteljesített.

2023. március 01. 21:01
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin

„A több mint egy éve zajló orosz-ukrán háború az 1945 utáni Európa legsúlyosabb fegyveres konfliktusaként egy új, sokkalta instabilabb korszak kezdetét hozta magával. Az elmúlt 30 év lokalizált, illetve alacsony intenzitású konfliktusait követően a világ újra egy tömeghadseregek által megvívott anyagháborúval találta szembe magát. Utóbbira sem a Nyugat, sem Oroszország nem készült fel igazán.

Noha a kezdeti, gyors győzelemben reménykedő orosz hadicélok nem teljesültek, azért Ukrajna sem dőlhet hátra, hisz a háborúnak még egyáltalán nincsen vége. Kompromisszumra jelen állapot szerint aligha van esély, és egyelőre mindkét fél a másik oldal kivéreztetésével akar harctéri győzelmet aratni.

Az elmúlt egy év alapján katonai szempontból milyen teljesítményt nyújtottak a felek?

Nos, a kezdeti állapotokat tekintve a várakozásokhoz képest Oroszország alul, míg Ukrajna felül teljesített. Moszkva a háború megindításakor vélhetően a krími szcenárió megismétlődését, vagy legalábbis egy ahhoz felettébb hasonló eseménysorozatot várt, ahol az addigi ukrán kormányzat egyszerűen széthullik, majd a háború előtti orosz biztonsági igények elismerését követően egy oroszbarát bábkormány alakul Kijevben. Viszont ukrán oldalról az állam és a fegyveres erők összeomlása nem következett be, sőt Janukoviccsal ellentétben Zelenszkij is az országban maradt.”

Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Tyitov

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. március 02. 17:08
Volt már ilyen. Nagy győzelem. Moszkva ég! Már Baku alatt vagyunk, mindjárt lesz olaj, meg mező! Ha le nem áll a Leopárd a gázolaj hiánya miatt. Sztálingrádot bekerítettük. És mi lett a vége? Rommel, rommá...
Akitlosz
2023. március 02. 16:25
Ezt a háborút még nagyon korai értékelni. "Még a félidőnél sem járunk" Éppen ezért. Ez még nem történelem, hanem a jelenkor. Eddig sem a tervek szerint alakult, ezután sem úgy fog. 25 év múlva tessék értékelni!
Vakfolt
2023. március 02. 08:47
"Nos, a kezdeti állapotokat tekintve a várakozásokhoz képest Oroszország alul, míg Ukrajna felülteljesített." Nagyon frappáns, és mi volt a várakozás? Én nem vártam semmit.
levig79
2023. március 02. 07:09
Ömlik az ukrán propaganda a sajtóból pár napja. El kell terelni a figyelmet Bakhmutról, ahol vége a dalnak, az oroszok körbezárták szinte teljesen a várost, bent rekedt 3-5000 ukrán katona. Hagyjuk már azt, hogy 3 kínai aliexpress-en vásárolt drónnal támadást indítanak Moszkva ellen, 2 lezuha egy meg eltalálja a célobjektumot, és akkor másnap ömlik a hírekből h az ukik már majdnem győztek.... Sok 'komoly' szakértő meg rárepül, 2 nap múlva meg szórhat hamut a fejére... mondom ezt úgy, hogy nem becsülöm le az orosz propagandát sem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!