Kínába igazolásuk óta először lépnek jégre rangos versenyen a Liu-fivérek

2023. március 28. 19:40

A kínai nemzeti bajnokság előtt róluk szólnak a hírek és velük van tele a kínai sajtó.

2023. március 28. 19:40
null

Nem sokkal a világbajnokság után – amelyről lemaradtak – a kínai nemzeti gyorskorcsolya bajnokságon mérettethetik meg magukat a tavaly év végén nemzeti színeket váltó és Ázsiába áttelepült Liu-fivérek.

A viadalt Pekingben, abban a sportcsarnokban rendezik meg, ahol tavaly februárban Liu Shaoang 500 méteren olimpiai bajnok lett, 1000-en bronzérmes – miután bátyját, a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták. Akkor még mindketten magyar színekben versenyeztek. 

A fivéreket egyébként Tiencsin város fogadta be, a hét végi kínai bajnokságon a 14 milliós lakosságú, Pekingtől alig több mint száz kilométerre fekvő metropoliszt képviselik.

A China Daily emlékeztet rá, hogy a fivérek édesapja a Tiencsin Akadémián tanult képzőművészet szakon, mielőtt az 1990-es évek közepén Magyarországra költözött. Liu Shaolin Sándor 1995-ben, Liu Shaoang pedig 1998-ban Budapesten született. Viszont a rövid pályás gyorskorcsolya alapjait Kínában sajátították el, Csang Csing Lina keze alatt, aki aztán a magyar short track sikerkovácsa lett.

Csang Csung-csüan, a tiencsini városi télisport-igazgatás igazgatója a TJTV-5 csatorna múlt szombaton sugárzott műsorában elmondta, hogy a Liu fivérek már állandó lakcímmel bejegyzett tiencsini lakosok. A China Daily pedig olyan fotót közölt róluk, amelyen a honosítási bizonyítványukkal láthatók, a kép szombaton Tiencsinben készült. Az írás a magyar sajtóhíreknek megfelelően azt közli: a testvérek azért költöztek Kínába, hogy továbbra is edzőjükkel, Csang Csing Linával készülhessenek együtt – írja a kínai lapra hivatkozva a Magyar Nemzet. 

Az eredeti cikkben az is olvasható, hogy

a Liu fivérek folyékonyan beszélik a mandarin kínai nyelvet, a kínai közösségi médiában hatalmas rajongótáboruk van, és több reklámszerződéssel is rendelkeznek, többek között a Li Ning sportruházati márkával. 

„Gyerekkorunk óta edzünk Kínában, sokat tudtunk a kínai csapatról, és jól kijövünk az olyan »veteránokkal«, mint Vu Ta-csing és Han Tien-jü. Gyakorlatilag együtt nőttünk fel, és mindannyian jó barátok vagyunk” – nyilatkozta a kínai sajtónak Liu Shaolin Sándor.

Nyitókép: Mandiner

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baoo
2023. március 29. 15:23
Ez bizony árulás. Lehet azt mondani, hogy félig kínaiak, de itt születtek, itt nőttek fel, és rengeteget kaptak Mo-tól! Mégis Kínát választották. Nehezen tudom elképzelni, hogy kérhettek volna olyat, amit nem teljesítenének itthon. Az ügyetlen ízléstelenség i-jére csak felteszi a pontot a sunnyogás. Nincs kiállás, és egy hiteles történet, hogy valakinek miért kell hátat fordítania azoknak, akiktől olyan sokat kapott.
Brandon the great Negro
2023. március 29. 10:07
Sok sikert! Édesapátok remélem örül, hogy találkozhat veletek, az edzőtök is megmaradt, édesanyátokról is tudtok gondoskodni anyagi értelemben. Köszönjük az érmeket! Amit a magyar állam költött rátok azt megszolgáltátok. Kvittek vagyunk.
Lajoss
2023. március 29. 09:17
Csöbörből vödörbe..:)
390 ft
2023. március 29. 08:22
Itt születtek, de a sportág alapjait Kínában sajátították el. Ez meg hogy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!