Wintermantel a Horn Gyula sétányról: „Minden ember érzékenységét tiszteletben kell tartani”

2023. március 27. 16:00

Éles politikai vita alakult ki a volt miniszterelnökről elnevezett sétány ügyéről, fokozódik az adok-kapok a kormányhivatal és a főváros vezetése között.

2023. március 27. 16:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A XIII. kerület vezetése kezdeményezte tavaly, hogy a volt kormányfő tiszteletére közterület legyen elnevezve Horn Gyuláról, amit a főváros nagy örömmel teljesített. Júliusban született meg a döntés, miszerint a rendszerváltás utáni harmadik miniszterelnökről közterület legyen elnevezve. 

Júliusban meg is történt az ünnepélyes átadása a Horn Gyula sétánynak Angyalföldön Tóth József MSZP-s polgármester, Hiszékeny Dezső, Tüttő Kata és az MSZP-vezérkar társaságában. 

Élt egy évet?

A Horn Gyula sétány elnevezésen sokan felháborodtak, mondván a volt kormányfő rendszerváltás előtti múltja nem feddhetetlen. A fővárost azonban ez nem tántorította el attól, hogy az MSZP-s politikus nevét viselje a sétány. Karácsony Gergely tavaly a Fővárosi Közgyűlés előtt úgy fogalmazott, hogy bár Horn Gyula korábban a történelem rossz oldalán állt, azonban azzal, hogy utcát neveznek el róla, amellett tesznek hitet, hogy a megvallott bűnöket meg lehet bocsátani. 

Háromnegyed év elteltével a múlt héten derült ki, hogy 

meg kell változtatni a Horn Gyula sétány nevét.

Sára Botond főispán a mostani határozatában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényre hivatkozik, aminek a 14. § második bekezdése szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti:

a) olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy

b) olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A határozat értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek 30 nap áll a rendelkezésére, hogy átnevezze a sétányt. 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának adott interjújában úgy fogalmazott, Sárának „még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak”. Karácsony Gergely helyettese úgy fogalmazott, hogy a közgyűlésnek kell megtárgyalnia az ügyet, amennyiben pedig kitartanak a Horn Gyula sétány mellett, úgy a főispán bírósághoz fordulhat. 

– mondta Kiss Ambrus.

„Egy ilyen döntésnél minden ember érzékenységét tiszteletben kell tartani”.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Mandinernek úgy fogalmazott, hogy egy szabad, demokratikus, nyitott, a jogállamiságot tisztelő fővárosi vezetésnek, ahogy mindenkinek, be kell tartania a törvényeket.

– jelezte Wintermantel, aki szerint ők korábban többször is felhívták a figyelmet arra, hogy egy ilyen döntésnél minden ember érzékenységét tiszteletben kell tartani.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. március 28. 19:33
MSZP: ALJASUL TÁMADJÁK HORNT, A NAGY ÁLLAMFÉRFIT – DÖMÖTÖR CSABA ÜTŐS VÁLASZT ADOTT https://demokrata.hu/magyarorszag/mszp-aljasul-tamadjak-hornt-a-nagy-allamferfit-domotor-csaba-utos-valaszt-adott-661027/
Wolfram004
2023. március 28. 07:31
Ahol Göncápibácsóról teret neveznek el, ott Kun Béla is felkészülhet. :/
Palmoilfree
2023. március 27. 17:49
https://m.youtube.com/watch?v=58Zyfx3D99A&pp=ygUNSG9ybiBlZ3llZMO8bA%3D%3D
Syndicalist-Cat
2023. március 27. 17:43
Tessék elnevezni Gróf Apponyi Albert-ról, ő valóban megérdemelné.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!