Gyurcsány tévéjében ment neki a kormánynak Jeszenszky Géza, akinek a DK-elnök „ölelésével” nincs különösebb gondja

2023. március 11. 13:58

Eddig a jobboldal nem bántotta a NATO-t, most azonban már igen, fogalmazott a DK TV Szubjektív című műsorában Jeszenszky Géza. A korábban konzervatív kormányokban szerepet vállaló veterán politikus úgy gondolja, Magyarország agresszív emberként viselkedik és hiba, ha Brüsszel csupán békíteni akarja.

2023. március 11. 13:58
null

Kritikus hangot ütött meg az Országgyűlés által tárgyalt hétpontos, az ukrajnai háború békés lezárását célzó tervezettel kapcsolatban a DK TV Szubjektív című (valójában egyetlen) műsorában Jeszenszky Géza. Az Antall-kormány külügyminisztere, egykori oslói nagykövet a magyar béketervről úgy nyilatkozott, az távol áll az ENSZ (magyar közreműködéssel szövegezett) békejavaslatától, szerinte

ebben a kérdésben „az egész civilizált világ” másként gondolkodik, mint Magyarország. 

Az Orbán-kormányok elmúlt 13 évét a „rendszerváltás megtagadásaként” értékelte, mint mondta, atlantistaként és nyugatbarátként elfogadhatatlannak tartja a jelen magyar külpolitikát. 

Kinek használ?

Jeszenszky Géza szerint egyedül Putyinnak használ az, hogy az Országgyűlés még nem ratifikálta Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmét. Értetlenségének adott hangot, amiért a ratifikáció még mindig várat magára, szerinte ez mindössze néhány órás procedúra lenne. 

A műsorban kitértek arra a váratlan helyzetre is, amely a parlament ülésén a DK új képviselője, Ráczné Földi Judit eskütétele után alakult ki, amikor Gyurcsány Ferenc meglehetősen szokatlan mozdulatsor kíséretében gratulált pártja politikusának. Jeszenszky Géza szerint ez a párt belügye, ugyanakkor feltette a kérdést, biztosan az a politikus alkalmas-e a megüresedett képviselői hely betöltésére, akinek személyével kapcsolatban a sajtóban terhelő információk jelentek meg. 

Gyurcsány szorító ölelésében

„Drága miniszter úr!” – felütéssel fordult ekkor Jeszenszkyhez a műsor állandó vendége, Vágó István.

A DK kvízmestere szerint ők csendben maradtak, amikor más ellenzéki pártok prominens szereplőire a gyanú árnyéka vetült. Gréczy Zsolt szerint „itt most az a baj ezzel a történettel”, hogy a parlamenti eskü utáni köszöntés egy felszabadult pillanata annak, „hogy nekünk jöttek és mi nem hagytuk magunkat”. A nehezen kibogozható gondolatkísérletek után Kálmán Olga igyekezett tisztázni, hogy nincs a felvételeken semmi látnivaló, ám Jeszenszky megjegyezte, azért „az egy nagyon szoros ölelés volt”... 

Nem vagyok közgazdász, de...

A műsor későbbi részében Jeszenszky Géza azt fejtegette, bár nem közgazdász, egyértelműnek látja, hogy Matolcsy György korábbi kormányzati működése káros volt, szerinte a jelenlegi jegybankelnök az inflációs rátával kapcsolatos felelősségét tolja a kormányra, mielőtt felmerül, hogy az infláció leküzdéséért felelős nemzeti bank nem tudja kezelni a helyzetet. 

Várhelyi Olivérrel kapcsolatban a volt külügyminiszter arra emlékeztetett, ő az Európai Bizottság tagja és nem Magyarország nagykövete az unió mellett – utóbbi feladatra külön diplomata áll rendelkezésre. 

A mostani Európa-politikával kapcsolatban, Jeszenszky újra a rendszerváltáskori elveket hangsúlyozta, mondván, úgy látja, „az erőszakos embert nem lehet megbékíteni”, ezért Brüsszel Magyarország-politikája nem működik. Arra is célzott, hogy a kormány az Európai Unióból való kilépést tervezheti, ha pedig Antall József élne, ő sem értené, miért így áll Brüsszelhez a magyar kormány.

A teljes műsort itt megtekintheti: 

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. március 12. 14:58
Géza miért nem mászik vissza oda ahonnan előbújt? Miért nem fekszünk le Amerikának aki 15000 km távolságból akarja megmondani mi a mi érdekünk? Mert ők a rendszerváltáskor megtették. Meg is lett az eredménye.....
dezodor
2023. március 12. 09:57
Jaj pedig de rossz külügyminiszter volt. A románok rendre felmosták vele a padlót.
piscsik
2023. március 12. 09:03
Borzasztó lett a mandiner színvonala A Géza bácsi inkább pihenne,mint hülyeségeket beszéljen.
Tuco
2023. március 11. 22:42
..." erre nincsenek szavak!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!