Olcsóbb trappista és társai – beindult az árverseny az élelmiszerboltok között

2023. március 20. 06:00

A pénzromlás mértéke ugyan még az egekben jár idehaza, már közel lehet a tetőzéshez, sőt bizonyos élelmiszerek esetében megindult az árak csökkenése. Mutatjuk a részleteket!

2023. március 20. 06:00
null

Helmeczi Zoltán írása a Mandiner hetilapban

Kilónként 7000-8000 forintba kerülő trappista sajt, 400-500 forintért árult kis dobozos tejföl, 1000 forintos vaj – csak néhány élelmiszerár, amellyel hónapok óta kénytelenek szembesülni a vásárlók. A több mint egy éve elszabadult infláció, azon belül különösen az élelmiszerek drasztikus drágulása húsba vágóan érinti a magyar háztartásokat, hiszen a fogyasztói kosaruk egy jókora részét az étkezéssel kapcsolatos termékek alkotják. Ezért is várja a közvélemény türelmetlenül, mikor fékeződik végre a pénzromlás üteme, mikor lehet olcsóbban vásárolni az üzletekben. Ezzel kapcsolatban némi derűre adhatnak okot a legfrissebb fejlemények, melyek szerint a nagy áruházláncok között beindulni látszik az árverseny, aminek a vevők lehetnek az egyértelmű nyertesei.

Bár éves összevetésben még brutális képet mutatnak a Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatai, havi összehasonlításban már az olvasható ki, hogy végre csökkenésnek indulhat a pénzromlás mértéke. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, de az élelmiszerár-emelkedés ennél jóval nagyobb mértékű, 43,4 százalékos volt.

Leginkább a tojás, a tejtermékek, a vaj és a vajkrém, a sajt, valamint a kenyér drágult

– egyaránt 70 szá­zalék fölötti mértékben –, továbbá a száraztésztáért, a tejért és a péksüteményért is jóval mélyebben kellett zsebbe nyúlni. Ezek tehát az éves számok, amit azért is lényeges kiemelni, mert az ez év januárját és februárját összevető havi adatsor már jóval kedvezőbb képet fest. A KSH szerint ugyanis januárhoz viszonyítva februárban a fogyasztói árak átlagosan már csak 0,8 – azon belül az élelmiszerek 1,7 – százalékkal nőttek. Sőt, már olyat is olvasni lehetett a statisztikai jelentésben, hogy valaminek lefelé ment az ára: a margarin 2,2, a sertéshús 0,6, a baromfihús pedig 0,5 százalékkal lett olcsóbb. Joggal remélhető, hogy a következő hónapokban bővülni fog a sor.

A tejtermékeknél indult be a boltok közötti árharc <br> Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A tejtermékeknél indult be a boltok közötti árharc
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. március 20. 06:56
Propaganda cikk, én nem nagyon látom az árak mérséklődését. Amúgy 22 év elején én 1600-ért vettem a goudát, edamit, trappistát/kg. Persze volt 2400-ért is gondolom.. Tej, tejföl, vaj 2x, 2,5x annyiba kerül még mindig mint 22év elején. Miről beszélünk?
pipa89
2023. március 20. 06:41
Örömmel konstatálom, uis a sajt, a vaj és a tojás a gyengém. Szerintem az elsők között háborogtam a Mandin az aranyárban mért trappista sajt miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!