Szélsőbalos ámokfutók – ezt tudjuk eddig a hétvégi erőszaksorozatról

2023. február 16. 14:31

A rendőrség tovább folytatja a hajtóvadászatot a feltételezett elkövetőkkel szemben, akik között külföldiek mellett magyar személy is van. Sajtóinformációk szerint egy elfogott nő a Jámbor Andráshoz köthető Szikra Mozgalom aktivistája.

2023. február 16. 14:31
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A BRFK csütörtök reggeli közleménye alapján immár összesen hat elkövetőt azonosítottak a hatóságok a hétvégi, szélsőbaloldali viperás támadások kapcsán.

A rendőrség hajtóvadászatot indított a támadók ellen, amelynek eredményeképpen négy személyt (két német, egy olasz és egy magyar állampolgárt) már korábban őrizetbe vettek. Közülük hármat letartóztattak, egyet pedig bűnügyi felügyeletbe helyeztek.

Most még egy német férfit és nőt azonosítottak, ellenük körözést és elfogatóparancsot adtak ki.

A támadásokat végrehajtó szélsőbaloldali (antifa) aktivisták feltehetően az 1945 február 11-i kitörési kísérlet évfordulójára szervezett megmozdulások kapcsán érkeztek Budapestre és ártatlan járókelőket bántalmaztak súlyosan.

Ugyanazt a módszert használták

A rendőrség négy támadásról tud,

amelynek során a férfiakból és nőkből álló társaság összesen nyolc embert vert meg brutális módon.

Közülük hárman súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek. Az egyikük áldozat részletesen beszámolt a sajtónak az őt ért támadásról. 

Az elkövetők ugyanazt a módszert használták: hátulról támadtak, majd teleszkópos fémrudakkal és más eszközökkel ütlegelték áldozataikat, akiket paprikaspray-vel is lefújtak.

A rendelkezésre álló adatok szerint az áldozatokat ruhájuk alapján választhatták ki, tömegközlekedési eszközökön követték őket, majd egy alkalmasnak ítélt helyen rájuk rontottak. A sértetteket látszólag mindössze annyi kötötte össze, hogy terepmintás vagy katonai jellegű ruhadarabokat, esetleg bakancsot viseltek. Egy-egy támadásban hatan-nyolcan vettek részt közvetlenül, de a térfigyelő kamarák felvételei szerint a tágabb elkövetői kör ennél több emberből állhatott.

Az elkövetőket közösség tagja elleni erőszak bűntettével és annak előkészületével gyanúsítják.

A Pesti Srácok azt állítja, hogy

az őrizetbe vettek egyike a Jámbor András országgyűlési képviselőhöz köthető Szikra Mozgalom aktivistája.

A nő részt vett Jámbor András kampányában, de a Gulyás Márton által vezetett Partizán YouTube-csatorna munkatársa is volt, még interjút is készítettek vele.

Ki is a negyedik gyanúsított? 

A Mandiner megpróbálta megtudni, hogy valóban ez a magyar baloldali körökben mozgó nő-e az egyik őrizetbe vett személy. A rendőrség azt közölte lapunkkal, hogy „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján nem áll módjukban válaszolni”.

Mindez azt is jelentheti, hogy tényleg az említett aktivistát fogták el, mert ellenkező esetben nem hivatkozna a rendőrség a gyanúsított személyiségi jogaira. 

Jámbor András mai Facebook-bejegyzésében tagadja, hogy bármi közük lenne a támadásokhozazonban közleménye elég beszédes, hiszen gyakorlatilag elismeri, tudják, hogy kiről van szó.

Ugyanakkor azt is írta, hogy „a nő nem járt a rendőrség által vizsgált három bűncselekmény idejében a helyszín közelében sem, élettársának állítása alapján a háromból két esetben tanú is van rá, hogy még csak Budapesten sem tartózkodott ekkor. De a harmadik cselekmény idején is vidéki otthonában volt egyedül”.

A Fővárosi Főügyészség szerdai közleménye szerint az ügyészi indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a magyar és az olasz nőt, valamint a német férfit letartóztatta, azonban negyedik társukkal, az előkészülettel gyanúsított német állampolgárságú nővel szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Az ügyészség és a Törvényszék lapunknak megerősítette, hogy a magyar gyanúsított letartóztatásban van. 

 

Nyitókép: police.hu/YouTube

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. február 20. 13:47
Nem véletlenül választották ezek a Szikra nevet. Ezek tényleg újkommunisták. https://hu.wikipedia.org/wiki/Kossuth_Kiad%C3%B3#Szikra_Kiad%C3%B3_(1944%E2%80%931956)
bagira
2023. február 19. 05:17
Antifák . https://www.youtube.com/shorts/o3MvfdhzSNU
nemessuri
2023. február 17. 07:31
Megérdemelték. A bal oldalnak joga van átvenni a staféta botot. Kell a karó a bizalomhoz. Az hogy ezt a botot nöi kéz tartja mutatja meg szavunkat és erönket
blackgarlic
2023. február 16. 21:58
Öt év kötél
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!