Rendőri erők tartották távol egymástól a kitörés napjának résztvevőit és az antifákat

2023. február 11. 17:42

A rendőrség nagy erőkkel igyekezett útját állni a budai Várnál annak, hogy találkozzanak egymással a kitörés napjára meghirdetett rendezvény résztvevői és azok az antifák, akik a hírek szerint Németországból érkeztek Budapestre kifejezetten az 1945. február 11-i kitörés 78. évfordulójára szervezett rendezvények miatt.

2023. február 11. 17:42
null

A Budapesti Rendőr-főkapitányság már napokkal ezelőtt közölte, hogy a budai Vár területére február 11-re, szombatra bejelentett hat gyűlés közül hármat tudomásul vett, hármat viszont megtiltott arra hivatkozva, hogy „a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet”

A tiltás ellenére a tudósítások szerint jókora tömeg csoportosult szombat délután a budai Várnál, ám a rendőrség nagy erőket vonultatott fel, és nem engedte, hogy a kitörés napjára érkezők a Bécsi kapu térre menjenek, ahol a hírek szerint az antifa mozgalom Németországból érkezett tagjai gyűltek össze. A helyszínről származó információk szerint azonban a kitörés napjának résztvevői a budai Várba felvezető lépcsőkön megkíséreltek mégis feljutni a vári helyszínre, ám a rendőrség mindenhol próbálta megakadályozni a két ellentábor találkozását.

Több hír is megjelent a sajtóban ugyanakkor arról, hogy előzőleg

a kitörés napiak és az antifák összecsaptak egymással a főváros különböző pontjain.

Már egy pénteki újbudai esetnél is felvetődött, hogy ilyen összetűzés történhetett. Mint arról lapunk is beszámolt, viperával felszerelkezett, símaszkos banda támadt rá egy 40 év körüli férfira a XI. kerületben péntek délután. Feltételezések szerint német antifák lehettek az elkövetők.

A Mandiner szombat délután is megkérdezte a rendőrséget a történtekről, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Kommunikációs Osztálya továbbra is csak annyit közölt: „az ügyben jelenleg felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettesek ellen. A BRFK az eset valamennyi körülményét vizsgálja. A folyamatban lévő eljárásól bővebb tájékoztatást adni nem áll módunkban”.

A Mandiner információ szerint nemcsak Gazdagréten, hanem szombaton a Normafánál is volt összetűzés a két tábor között, a kitörés napjáról tudósító Magyar Jelen szerint pedig a Széll Kálmán téren úgyszintén történt hasonló eset.

A második világháború végén, 1945. február 11-én a budai Várból több tízezer német és magyar katona megpróbált kitörni, de a kísérletük meghiúsult. 

Nyitókép: A 2020-as kitörés napi megemlékezés. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik