Bízom benne, hogy az UEFA visszavonja a Nagy-Magyarország zászlóval kapcsolatos döntését – Kubatov Gábor a Mandinernek

2023. február 07. 18:30

A Fradi elnöke lapunknak elmondta, hogy számára a Nagy-Magyarország zászló a határon túli magyarokért érzett felelősséget jelenti. A Fidesz országgyűlési képviselője bízik Csányi Sándor közbenjárásában, hogy a FIFA- és UEFA alelnökeként kellő súllyal tudja befolyásolni az UEFA-t a döntés visszavonásában.

2023. február 07. 18:30
null
Oblat Rudolf

Január végén érkezett a hír, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség állásfoglalásához igazodva a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezi a szurkolóknak a Nagy-Magyarország jelkép használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. Az UEFA politikai tartalmú üzenetnek nyilvánította a nemzeti összetartozás egyik szimbólumát, a Nagy-Magyarországot, aminek véleményük szerint nincsen helye a saját futballrendezvényein, így a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein sem. Ezeket a sorokat olvasva joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor az LMBTQ-jelképek és a szivárványos zászlók mégis hogyan kerülhetnek a stadionokba. 

A kérdésben a magyar szövetségnek nincs mozgástere, alkalmazkodik a UEFA állásfoglalásához, ugyanis a nemzetközi színtéren, kiemelten a válogatott mérkőzéseken az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy

ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal.

Ezért ilyen esetekben az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t, amely kénytelen lenne továbbhárítani a szurkolóra a nem engedélyezett molinó kihelyezése miatt kiszabott büntetést.

AZ MLSZ mellett ismert közéleti személyiségek is felháborodtak a döntésen

Az UEFA döntésére az MLSZ közleményben reagált. Leszögezték, hogy a Nagy-Magyarország molinó revizionistának és nacionalistának önmagában nem minősíthető. Hozzátették azt is, hogy a Nagy-Magyarország molinó ezirányú minősítése olyan történelmi ismeretek hiányára vall a FARE-ellenőr részéről, aminek az UEFA előtti eljárásban teret engedni nem lehet. Szijjártó Péter sem hagyta szó nélkül az esetet. A miniszter szerint

tagjainak fogalmuk sincs a történelemről, ha a magyar futballválogatottat azért jelentik fel, mert mérkőzésén nagy-magyarországos zászlók jelennek meg.

Az ügyben Csányi Sándor sem maradt szótlan, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke közölte: azon dolgoznak, hogy elfogadtassák az UEFA-val a Nagy-Magyarország jelképet. Az OTP-vezér úgy látja, hogy a Nagy-Magyarország jelkép nem hordoz politikai üzenetet. 

Kubatov Gábornak a Nagy-Magyarország zászló a határon túli magyarokért érzett felelősséget jelenti

Az ügyben megkerestük Kubatov Gábort is, aki az UEFA döntése mellett lapunknak kommentálta a Sepsi OSK-FCU Craiova meccsen történteket, valamint a Fradi-Újpest derbin az ultrák által megjelenített, a baloldal által orosz zászlónak titulált koreográfiát is.

„A szívem a határon túli magyaroké” – szögezte le nyilatkozata legelején Kubatov Gábor. A Ferencváros elnöke a Mandinernek elmondta, hogy számára a Nagy-Magyarország zászló a határon túli magyarokért érzett felelősséget jelenti. Kubatov Gábor emlékeztetett, hogy 2010-ben a polgári oldal kezdeményezésére az Országgyűlés elfogadott egy törvényt a kettős állampolgárságról, amely lehetővé tette a határon túli magyaroknak, hogy könnyített eljárásban szerezhessék meg a magyar állampolgárságot. „Tehát ebből is látszik, hogy

– fogalmazott Kubatov Gábor. Hozzátette: egyértelmű, hogy a törvény indoklásából semmiféle irredenta gondolat nem olvasható ki. 

Forrás: Kubatov Gábor Facebook-oldala
Forrás: Kubatov Gábor Facebook-oldala

A Fradi elnöke kiemelte azt is, hogy Magyarország helyzete unikális Európában, ugyanis kevés olyan állam van az öreg kontinensen,

ahol egy országot a szomszédos területeken a saját állampolgárai vesznek körbe.

Kubatov Gábor szerint ezért a többi nemzet tagjai számára nehezebb megérteni azt, hogy nekünk mit jelentenek a határon túli magyarok. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: bízik Csány Sándor közbenjárásában, hogy a FIFA- és UEFA alelnökeként kellő súllyal tudja befolyásolni az UEFA-t a döntés visszavonásában.

A Sepsi OSK első, 2023-ban játszott hazai mérkőzése a román élvonalban alig 25 percig tartott, ugyanis a vendég FCU Craiova szurkolóinak magyarellenes rigmusai miatt a játékvezető kétszer is félbeszakította, majd végleg lefújta a találkozót. Kubatov Gábor úgy látja, hogy precedens értékű döntés született, szerinte ezzel a román sportvezetés talán megértette, az a legfontosabb, hogy béke legyen. A Fradi elnöke reméli, hogy ezzel a döntéssel a sportnak azon alapértéke, hogy tisztelni kell az ellenfelet, nemcsak a pályán, hanem a lelátón is meg fog jelenni.

– fogalmazott.

 

 

Vasárnap több baloldali médium is tévesen közölte a hírt, hogy az orosz zászlóból formált koreográfiát a ferencvárosi tábor az Újpest elleni mérkőzés előtt. A Ferencváros elnöke ezt is kommentálta lapunknak. Kubatov Gábor elmondta, hogy teljes félreértésről van szó, ugyanis a Tornados Rapid és a Green Monsters kiváló kapcsolatáról szólt a molinó, a színkombináció pedig az ultracsoportok címeréből állt össze. A Fidesz parlamenti képviselője kiemelte:

a koreográfiának semmi köze nem volt az orosz zászlóhoz,

szerinte sajnálatos módon a baloldali média mindenhol a problémákat keresi, és most is megpróbált politikát belemagyarázni a lelátón történtekbe.

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2023. február 07. 23:32
Sajna a meccs nagyon nincs lejátszva Csányi részéről. Románia máris jelezte, hogy be fog keményen akasztani a Nagy-Magyarország jelkép nemzetközi elfogadtatásának és ehhez várja a neonáci szomszédok jelentkezését is. A neonáci ukránok tuti hogy beszállnak ebbe a buliba, de esélyes, hogy esetleg a szlovákok és a horvátok is. Persze, a puding próbája az evés. Anno Martonyi külügyminiszter végig házalta a szomszédokat a kettős állampolgárság tervével, és egyes egyedül az akkor még a neonáci kormányzatú Fico vezette Szlovákia verte ki a palávert emiatt. Fico is körbe házalta ezzel a szomszédokat, de az ukikra nem hatott a dolog, a románoknak is volt már akkorra sok kettős állampolgára, a szerbek meg simán kiröhögték, így kútba esett a régi antant felelevenítése.
Almassy
2023. február 07. 21:54
Az MLSZ tiltotta be, mert beszartak egy NGO zsarolástól és hogy nem lesz reklámbevétel.
mamarizsa
2023. február 07. 21:30
A nagy-magyarország fogalom csak politikai termék, sose létezett ilyen állam. Ez kb. annyit ér, mint a székely himnusz, ami szintén politikai termékként született Budapesten 1921-ben.
-Zsolt-
2023. február 07. 20:08
Nagyon unalmas már. Sok hűhó semmiért. Idáig azon vernyákoltatok egyfolytában, hogy a sport az legyen sport, és ne engedjenek be semmiféle politikát vagy ideológiát a meccsre, most meg, hogy visszanyalt a fagyi, az ellenkezőjéért vernyákoltok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!