Milyen jogi szigorítások jöhetnek, hogy még jobban védjük a gyereket? – válaszol a szakértő

2023. február 22. 17:03

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ jogi elemzője szerint több megoldás is szóba jöhet. Lehetséges irány lehet az életkori határok emelése és a különleges elkövetői kör meghatározása.

2023. február 22. 17:03
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Hatalmas volt a felháborodás a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási nyelvű Általános Iskolában történtek kapcsán, miután kiderült, hogy egy 39 éves pedagógiai asszisztens szexuális kapcsolatot tartott fenn egy 15 éves diákkal. Az LMBTQ-aktivista Bite Zsoltot kirúgták az intézményből. majd fel is jelentették. A rendőrség az ügy kapcsán már nyomozást indított. 

Az ügyre Orbán Viktor miniszterelnök is kitért hétvégi évértékelőjében, leszögezve, hogy a pedofíliára nincs bocsánat és 

Magyarországon kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének.

Az eset után több szervezet is törvényi szigorításokat sürgetett

Két nappal ezelőtt újabb, sokkoló esetre derült fény: a hírek szerint egy Békés vármegyei faluban egy 13 éves kislány nevelőapja pénzért szolgáltatta ki a helyi iskola egyik pedagógusának a kislányt.  

Lapunk megkérdezett egy szakértőt, milyen törvénymódosítások jöhetnek szóba, a gyerekek fokozottabb védelme érdekében. 

Különleges eset

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ jogi elemzője a Mandinernek nyilatkozva elöljáróban hangsúlyozta, hogy a pedofília a bűncselekmények közül is a legvisszataszítóbbak közé tartozik, hiszen életre szóló sérüléseket okozhat a kiskorú áldozat számára. Az állam ezért büntetőjogi eszközökkel is fellép az ilyen bűnelkövetőkkel szemben, amely kapcsán több büntetőjogi tényállás is rendelkezésre áll. A sajtóban a napokban megjelent, az általános iskolai pedagógiai asszisztens ügye kapcsán a problémát az jelenti, hogy 14 év feletti – a büntetőjog fogalomrendszerében fiatalkorúnak hívott – személlyel főszabály szerint valóban nem büntetendő a szexuális kapcsolat.

Ez alól egy kivétel van, a szexuális visszaélés egyik különleges esete:

ha az elkövető 18 év feletti, a sértett pedig 14 és 18 év közötti, és köztük olyan hatalmi vagy befolyási viszony van, amellyel az elkövető visszaél

– magyarázta az elemző. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján azonban még nem tudjuk, hogy ilyen körülmény fennállt-e – tette hozzá Szikra Levente.

Az ugyanakkor biztos, hogy erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, ami történt, és helyes lenne, ha a jogalkotó reagálna erre – szögezte le az elemző. 

Szikra Levente szerint két oldalról is meg lehet közelíteni a kérdést, a megoldások pedig nem zárják ki egymást, azaz akár egyszerre is megvalósíthatóak.

Az egyik lehetséges irány (az áldozatok védelme irányából közelítve)

az életkori határok emelése – például a főszabály esetén 16 évre a mostani 14-ről.

Ez kibővítené a törvény által védett fiatalkorúak körét.

Különleges elkövetői kör

Az elkövetők irányából közelítve elképzelhető olyan megoldás is, hogy különleges elkövetői kört határoz meg a jogalkotó. Ilyen, különleges elkövetői köröket más ügyek kapcsán már több helyen ismer a büntető törvénykönyv, így nem lenne példátlan változás.

A gyermekek védelme érdekében jó megoldás lehetne, ha minden olyan foglalkozást gyakorló személy, aki 18 év alattiakkal bármilyen hatalmi vagy befolyási viszonyban van (pl. pedagógus, pedagógiai asszisztens, edző stb.) ebbe a különleges elkövetői körbe tartozna,

azaz számukra tilos lenne 18 év alattiakkal szexuális kapcsolatot létesíteni.

Ez a megoldás tehát annyiban lenne más a most hatályos rendelkezésekhez képest, hogy nem csak a felnőtt befolyása alá tartozó kiskorúakat védené, hanem az ilyen felnőttektől mindegyiküket, továbbá kivenné a hatalmi viszonnyal való visszaélést, mint feltételt. Így például a mostani eset is már biztosan büntetendő lenne.

A pedagógusok esetén az elemző szerint természetesen a szabadságvesztés mellett a foglalkozástól eltiltás büntetése is szóba kerülhet ilyen esetekben. E körben lehetséges lenne kötelezően előírni, hogy aki pedofil bűncselekményt követ el, azt a bíróság tiltsa el minden olyan foglalkozástól, ahol 18 év alattiakkal hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülhet.

Nyitókép: Bite Zsolt/Facebook

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tallium
2023. február 26. 21:26
Kerestem kommentedben az értelmes élet nyomait, de nem találtam.
Isten jobb keze
2023. február 23. 01:29
Amíg a fideszes tele van hasonló emberekkel, kérem itt nem lesz érdemi változás, csak látszat intézkedések lesznek!
pepita
2023. február 22. 23:06
Milyen országban élek én , hogy a történtek után ez még mindig nincs kiherélve???
digitalisjolet
2023. február 22. 22:44
„Az állam ezért büntetőjogi eszközökkel is fellép az ilyen bűnelkövetőkkel szemben, amely kapcsán több büntetőjogi tényállás is rendelkezésre áll.” A Böjte árvaházaiban alkalmazottak ellen is fellép? https://nepszava.us/az-amerikai-nepszava-leleplezo-riportja-bojte-arvahazaiban-dickensi-allapotok-uralkodtak-az-elitelt-pedofil-a-jeghegy-csucsa/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!