Törökország nem kíván szembekerülni a Nyugattal

2023. január 29. 07:43

Törökország a hidegháború végével a térség meghatározó hatalma akart lenni. Interjú.

2023. január 29. 07:43
null
Nógrádi György

– A napokban a török Haza Pártja politikusa, Ethem Sancak úgy fogalmazott, hogy Törökország pár hónap alatt ki tud lépni a NATO-ból. Valóban előfordulhat ez?

– Elvileg erről lehet beszélni, de ennek a gyakorlati valószínűsége nulla. Törökország a hidegháború végével a térség meghatározó hatalma akart lenni, az elmúlt évtizedekben ennek a stratégiának a megvalósítására rendelt alá mindent. A török álláspont az, hogy Szíriának katonai erőt nyújt és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza azt, hogy a térségbe ne jöhessen létre kurd autonómia. A török aggály az, hogy ha ilyen megtörténne, akkor abban a percben Törökországban több tízmillió kurd követelné ugyanezt.

– Mi változott meg a háborúval?

– A tavaly februárban megkezdődött orosz-ukrán háború kihatással volt a török politikára is. Törökország miniszterelnöke, Tayyip Erdogan egyre népszerűtlenebb a nagyvárosokban, Isztambulban el is bukta a választást. Vidéken viszont egyre jobban kedvelik. Az orosz-ukrán háborúban Törökország próbál közvetítő lenni például úgy, hogy orosz engedéllyel megveszi az ukrán gabonát és elszállítja. A török zöldség-gyümölcs export jelentős része megy Oroszország felé. Törökország pedig az orosz nyaralók szempontjából stratégiailag fontos. Így megpróbál mind a két fél kiváló kapcsolatokat fenntartani.

Nyitókép: Iráni férfiak jelszavakat skandálva tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen a pénteki ima után Teheránban 2023. január 27-én. MTI/AP/Vahid Szalemi

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2023. január 30. 12:50
Nógrádi minden reggel letol egy wishful thinking-et.
Royce2.0
2023. január 29. 13:24
Eddig amire ez a csóka azt mondta, hogy "gyakorlati valószínűsége nulla", az mind bekövetkezett :))) Lehet ez azért van, mert "egész nap a német közszolgálati tévét nézi"? :DDD
kunfia
2023. január 29. 08:56
Most jött a hír, szegény Jeszyt üzemi baleset érte ! Megbökte a Pesti Srácok bulikra tartogatott kecskéje. Szegény Jeszynek szétrepedt a feneke, így azt egy darabig nem használhatják párttársai. A Pesti Srácok elaltatta a kecskét, mert szerintük vérkecskévé vált, és nem biztonságos vele ezután a szex. Ugyanott : A Pesti Srácok kezes kecskét keres. Ajánlatokat a pestisracok.hu - ra várják.
Odone Ricci
2023. január 29. 08:46
Törökország igen fontos stratégiailag a NATO-nak, van ötszáz Leopard 2- szupertankjuk, de nem szállítanak belőle Ukrajnának. Görögországnak is ugyanannyi van és ők is megtartják maguknak védekezésre. FORRÁS ARD-Tagesschau Jan.2O23 EU - tag is lenne Törökország, de a németek ezt már évek óta megvétózzák, Brüsszel pedig a jogállamiság hiányával érvel. A törököknek szükségük van az európai gazdag turizmusra, kereskedelmi kapcsolatokra, családegyesítésre Ny-Európában és főleg Németországban, ahol 4-5 millió török és kurd él. Ezért próbál Erdo semleges magatartással távoltartani magát a jelenlegi konfliktustól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!