Most a szolgálati kultúra változtatása, a haderő megfiatalítása következik

2023. január 18. 07:59

Bátran mondhatom, hogy ezzel korszakhatárhoz érkeztünk. Interjú.

2023. január 18. 07:59
null
Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Az új kormány megalakulása óta jelentősen felgyorsultak az események a honvédség háza táján. Hol tart most a haderőfejlesztés?

Az évek óta zajló, időben elkezdett, a gazdasági fejlődés megalapozta honvédelmi és haderőfejlesztési program lépéseit a szomszédunkban dúló háború felerősítette, felgyorsította. Nyilvánvalóvá vált, hogy egy modern, jól felszerelt haderőre van szükség, napjainkban talán jobban, mint valaha. 

A veszélyek korában a magyar kormány számára a legfontosabb a magyar emberek biztonsága. Ezt a májusi miniszteri kinevezésem óta született számos döntés is bizonyítja. 

Először is, létrejött a honvédelmi alap, ami az anyagi hátteret biztosítja. Régóta húzódott az illetmények rendezése, ezt is végrehajtottuk, méltó juttatást adtunk katonáink kezébe. A haza megvédéséhez azonban a kézbe fegyver is kell, megfelelő, modern egyéni felszerelés, ezek beszerzése szintén elindult. A korábban széttartó beszerzési folyamatot rendszerbe foglaltuk, csakúgy, mint a védelmi ipart felügyelő N7 Holding Zrt.-t. A háború nyomán nyáron elrendeltem a készenlétfokozást, több gyakorlat, kevesebb békeművelet van a honvédek napirendjén – ennek a folyamatnak része az is, hogy a déli határon hét év után átadtuk a határvédelmi feladatainkat az újonnan megalakult határvadászoknak. A Magyar Honvédséget az elmúlt években nagymértékben fejlesztettük az eszközeiben, a legmodernebb harci eszközöket szereztük be, sokat tettünk a katonáink anyagi megbecsüléséért, most újabb szintet lépünk, tudatos fiatalítással teszünk a biztonságért.

Milyen változások történtek a Magyar Honvédségben szervezeti szinten?

Elindult a belső átalakítási folyamatunk is, amivel a honvédséget szervezeti szinten is meg tudjuk újítani, hogy végre frissebb, modernebb, korunk kihívásaira megfelelően válaszolni tudó hadereje legyen Magyarországnak. 

Az átszervezés egyik jele a vezérkar visszahozása, a korábbi szemlélőségek helyett pedig parancsnokságok jelzik, hogy aktívabb munkát várunk el katonáinktól – ahogy ezt az elnevezések is híven tükrözik.

Rendeztük végre a hadrendi számok és alakulatnevek korábbi, helytelen használatát, ezáltal sikerült a hagyományokat megőrző, méltó keretet adni a katonai szolgálatnak. Most, a következő lépéssel a tartalom, azaz a szolgálati kultúra változtatása, a haderő megfiatalítása következik, és bátran mondhatom, hogy ezzel korszakhatárhoz érkeztünk. Ezt a következő szintet jelzi a kedden megjelent rendelet is.”

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2023. január 18. 16:44
És akkor a kimondhatatlan nevű hadügyér kezet fogott a magyar gyalogsággal, mind a 26 katonával.
Bell & Sebastian
2023. január 18. 12:06
Nekem ez a haderőreform nem tűnik sikertörténetnek, inkább olyan üzleti vállalkozásnak, ami leginkább a bármire nyitott a zsebünk hozzáállásra hajaz. Leginkább az van, hogy létezik egy üvegplafon, ameddig ugribugri, azon felül semmi nem lesz. Nagyon hosszú, de cserébe legalább látványos vergődésre számítok a honvédelem militáns vonala megerősítése terén, arra is leginkább a szavak szintjén. Roppant kínos, hogy nem szabad túl okosnak mutatkozni a témában, mert hamar lecserélik az embert. Végre kell hajtani a felülről jövő, gyakran ellentmondásos parancsokat, oszt jól van ez így.
dezilluzionista
2023. január 18. 11:02
Tapasztaltkatonákelküldéseháborúidején=dilettantizmus
benedek77
2023. január 18. 09:23
Megint magától fog rendelni felszerelést a nertárs?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!