Morcsányi Géza emlékére ingyen nézhető a Testről és lélekről a Filmión

2023. január 07. 22:22

A film férfi főszereplője korábban azt mondta, soha életében nem vágyott a szereplésre, Enyedi Ildikó felkérését mégis elfogadta, mert úgy gondolta, a forgatás nem fellépés, ott nincs közönség.

2023. január 07. 22:22
null

A napokban elhunyt Morcsányi Géza emlékére ingyenesen lehet megnézni a főszereplésével készült Testről és lélekről című, Arany Medvével jutalmazott filmet péntektől vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming oldalán, a Filmión – számol be a Nemzeti Filmintézet. Az NFI a közleményében azt írja, 2017-ben mintegy két évtized kihagyás után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó fanyar humorú szerelmesfilmjében két zárkózott ember szarvasként találkozik az álmaikban.

A film elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét,

valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját. Első magyar filmként megkapta a sydney-i filmfesztivál fődíját, Herbai Máté operatőrt a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki, az Európai Filmakadémia tagjai pedig Borbély Alexandrát díjazták a film női főszerepében nyújtott „lenyűgöző” alakításáért.

Enyedi Ildikó rendező Morcsányi Gézát kérte fel az Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről férfi főszerepére, aki a Könyves Magazinnak nyilatkozva korábban azt hangsúlyozta, soha életében nem vágyott a szereplésre, Enyedi Ildikó felkérését mégis elfogadta, mert úgy gondolta, a forgatás nem fellépés, ott nincs közönség, amikor meg majd lesz, akkor már neki nem kell ott lennie.

Nyitókép: Részlet a fimből/YouTube

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2023. január 08. 18:29
A film egy modoros, művészieskedő semmi, amiben persze mindenképpen van fogyatékos személy. Így egyből magasabb polcról indul egy versenyen. Mert a nem a nézőkért van, az biztos.
simonvitéz
2023. január 08. 16:01
Megmondom őszintén, Morcsányi jól játszotta a karakterét, de a film így is max közepes volt.Nagyon max...
szemlelo
2023. január 08. 10:50
A filmnek szerintem van egy koncepcionális hibája. Úgy tűnik, az lenne a mondanivalója, hogy lám, még két ilyen, nagyon különböző, valójában nem egymásnak való ember is egymásra találhat. Ám azt többször is hangsúlyozzák, hogy az egymásra találás egyetlen komoly oka az, hogy ugyanarról álmodnak. Mi viszont, hétköznapi emberek jól tudjuk, hogy ilyen nincs - egészen különleges esetektől eltekintve (közös, megrázó élmény - ami viszont a filmben nincs). Tehát akkor mit is akar a film mondani?
Szilágyi Miklós
2023. január 08. 10:28
Enyedi a soft globalista, nyugatos-neoliberál filmrendező. Minden eleme megvan a filmjében a neolibsi "értelmiség" eszköztárának: testi és mentális fogyatékosság, öngyilkossági kísérlet, embertelen környezet (vágóhíd - állatvédelem!!!!). De azért a végén csak egymásra találnak hepiend. (Ezért írtam, hogy ő csak "soft". Az ez utáni filmje csúnyán elhasalt a libsi zsűri előtt, pl. nem volt elég férfiellenes.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!