Elhunyt Morcsányi Géza

2023. január 05. 11:22

A Magvető Kiadó egykori igazgatója hetven évet élt.

2023. január 05. 11:22
null

Elhunyt Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója életének 71 évében – közölte Facebook-oldalán a kiadó szerdán. A Fidelio portál életrajza szerint Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. 1977 és 1988 között dramaturgként dolgozott több teátrumban, köztük a Radnóti Miklós Színházban.

Később az Interpress Magazin szerkesztője, 1989-1995 között az IPC Könyvkiadó munkatársa volt. A Magvető Könyvkiadót 1995-2015 között, a Líra Kiadói Csoport 2015-től vezette. Munkásságát több díjjal ismerték el: 1999-ben Jászai Mari-, 2004-ben Gemini-, 2005-ben Budapestért díjat és A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2017-ben egyik főszereplője volt Enyedi Ildikó Arany Medve díjas alkotásának, a Testről és lélekről című filmnek.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2023. január 05. 17:18
... hát akkor, ahogy ilyenkor illik: nyugodjék békében!
Szilágyi Miklós
2023. január 05. 12:14
Majd ha eltemették szegényt, leírom én is a véleményem... De azért egy sztori. az IPM-ben 1983 körül megjelent Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus báránnyal? c könyve (ebből lett a Szárnyas fejvadász c. film) Az eredeti regényben szerepelt (mellékszereplőkén) egy szovjet KGB ügynök is. Az IPM-es "fordításban" már a francia titkosszolgálat ügynöke volt...
Nehidd El
2023. január 05. 11:43
IPM? Ajvé. Ő talán nem volt érintett volt, de a főnöke, az IMP főszerkesztője biztosan: "Aki a hetvenes–nyolcvanas évekre vissza tud emlékezni, annak nem kell bemutatni az Interpress Magazint (IPM) és az Alfát sem. Az Alfa Magazin volt az IPM gyerekkiadása. Mindkét kiadvány színes, igényes, izgalmas és gyönyörű fotókkal teli ablak volt egy olyan világra, ami csak kevesek számára volt elérhető az akkori Magyarországon. Mit jelentett nekem gyerekként forgatni ezeket a fényes oldalakat? Egy féregjáratot, amely a meggörbült térben egy pillanat alatt eljuttatott a lepusztult panelszobámból a csillogó luxuséletbe, ahol Hollywood és a kenyai szavannák, a dán legóváros és az ausztrál végtelen fennsík karnyújtásnyi távolságba került. Képzeletbeli utazás térben és időben – a KGB segítségével. Az IPM kiadója a KGB fedőszervezeteként működő Nemzetközi Újságíró Szervezet (NÚSZ) gazdasági vállalata volt. A NÚSZ pénzügyi központja Prágában működött Videopress néven. Egy korábbi cikkben már olvashattak arról, hogy a szovjet imperialista érdekek kiszolgálójaként a NÚSZ számos – legális és illegális – gazdasági tevékenységet is folytatott, a vállalkozások között a profilba vágó lapkiadás is szerepelt, amellyel két legyet is ütöttek egy csapásra: pénzt termeltek és ideológiát terjesztettek." (Borvendég Zsuzsanna) https://pestisracok.hu/borvendeg-zsuzsanna-sorozata-interpress-magazin-ipm-avagy-a-kapitalizmust-a-nyugatot-is-a-kommunistak-mutattak-meg-nekunk/
Harci pingvin
2023. január 05. 11:37
RIP
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!