Orbán Viktor „katonája” lett Volner és Bencsik – exjobbikos politikusok lépnek a külügy szolgálatába

2022. december 10. 19:21

Volner János szingapúri külgazdasági attasé, Bencsik János a torontói főkonzul lesz az orbáni diplomáciában – bár nem nagyon kedvelik egymást.

2022. december 10. 19:21
null

Külügyi szolgálatba lép két volt jobbikos parlamenti képviselő. Volner János külgazdasági attasé lesz Szingapúrban, Bencsik János pedig torontói főkonzul. Az – egykori – politikusok nagy utat tettek meg az elmúlt években, mire idáig eljutottak.

Vezető tisztségeket töltött be a pártjában

Közülük az 53 éves Volner János az ismertebb, aki a civil életben eladóként kezdett dolgozni, munka mellett szerzett érettségit 1988-ban. 1989-től 1994-ig a rendőrség állományában volt, 1994-től az üzleti életben helyezkedett.

Volner 2007-ben az elsők között jelentkezett a frissen megalakult Magyar Gárda Mozgalomba,

melynek később országos szóvivője lett. 2009-ben lépett be a Jobbikba, ahol 2012 májusában alelnökének választották, a tisztségét 2014-ben és 2016-ban is megtartotta. 2010-ben a párt Pest megyei listájáról került be az Országgyűlésbe, ahol általános frakcióvezető helyetteseként dolgozott. Négy évvel később az országos lista harmadik helyéről lett parlamenti képviselő, először frakcióvezető helyettes, majd Vona Gábor lemondása után frakcióvezető.

A politikus 2016-ban magánéleti botrányba keveredett. A családos férfit lefotózták – s ez meg is jelent több lapban –, amint egy ismeretlen nővel bokrok között tartózkodik. Ebben az évben adott egy nagyobb lélegzetű interjút is, amelyben Orbán Viktort bunkónak nevezte.

2018-ban az országos lista 2. helyéről jutott országgyűlési mandátumhoz, de november 10-én Dúró Dóra, Apáti István és Fülöp Erik országgyűlési képviselők társaságában

megalakította a Mi Hazánk frakciónak nem minősülő országgyűlési képviselői csoportját,

ahonnan tíz hónap múlva kilépett.

2020. szeptember 19-én bejelentette, hogy új ellenzéki pártot alapít Volner Párt néven és indulni kíván a 2022-es országgyűlési választásokon. Úgy gondolta – nehéz eldönteni, mennyire komolyan –, hogy sem a Fidesz-KDNP, sem az ellenzéki szövetség nem tud majd kormányt alakítani, s a pártja lesz a „mérleg nyelve”, így végre tudja hajtani majd a programját. Az év elején azonban közölte, mégsem indul a választásokon, május 8-án pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Volner Pártot átnevezi Huxit Párt névre.

A Polgári Válaszból nem lett komoly politikai erő

A 37 éves Bencsik János civilben történész, pedagógus, újságíró, politikus. 2009-ben lépett be a Jobbikba – 2019-ben budapesti elnökké választották –, amelynek 2020 februárjáig volt a tagja. 2018-ban Budapesten indult az országgyűlési választáson, de elbukott. 2019-ben a párt országos listájáról bekerülve Szávay István mandátumát vette át az Országgyűlésben.

Bencsik 2020. február 19-én, Jakab Péter elnöksége idején azonban bejelentette, hogy

kilép a pártjából, és független képviselőként dolgozik tovább,

ezzel a lépésével gyengítette a Jobbikot.

Az év végén három politikus társával megalapította a Polgári Válasz mozgalmat, amely később párttá alakult, de nem lett meghatározó politikai erő.

„A keresztény, konzervatív gondolatnak jelenleg hazánkban nincs politikai képviselete. Mozgalmunk indulása óta ugyanakkor számtalan jelzést kaptunk az ország minden részéről, amelyek azt bizonyítják: sokan várják, hogy valaki felemelje a polgári Magyarország zászlaját, amelyet a Fidesz rég eldobott, a baloldali ellenzék pedig soha nem is hordozott. Mi vállaljuk ezt a feladatot” – nyilatkozta 2021 márciusában Bencsik. Ha ez nem is jött össze neki, a rangos külügyi munka igen.

Érdekesség, hogy

a két politikus nem nagyon szíveli egymást.

2021 márciusában az ATV Csatt című műsorában Bencsik János nem volt megelégedve az ülésrenddel, és elült Volner János mellől. Azt mondta, tisztázni kellene a viszonyokat, és a nézők becsapásának tartaná, ha maradt volna a helyén, hiszen a műsorban három ellenzéki politikus – rajta kívül Szanyi Tibor és Szabó Szabolcs – és egy kormánypárti képviselő, Volner János vett részt.

Egyébként tavaly márciusban a Pesti Srácok még arról készített videót, hogy Bencsik János lekormánypártizta Volnert, ő pedig lekisfiúzta Bencsiket.

 

Nyitókép: Volner János, MTI

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. december 11. 16:47
Ha Vollner a kilépésünket intézi, áldásom rá.
kurbitalis
2022. december 11. 13:27
Ez durva! Mindkettő vastagon benne volt 2018-ban is a Gyurcsány-Jobbik paktumban! Együtt tüntettek Vonával és Gyurcsánnyal a választást követően.
helemba
2022. december 11. 12:52
Ez a primitív fajankó Volner, mindig tudni lehetett róla, hogy az eltorzult testű/lelkű gnóm Orbán (vö. Harvey Weinstein) embere.
RasPutin
2022. december 11. 08:55
Senkit nem hagyunk az árokszélén.... meg a fidesz beépített embereit sem. Molnár Zsolt MSZP ő nagykövet is lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!