A magyarok fele rendszeresen szembesül áruhiánnyal – állítja a választásokat benéző Publicus

2022. december 27. 10:01

A felmérés szerint a magyar vásárlók 56 százaléka rendszeresen nem tud megvásárolni valamilyen hatósági áras élelmiszert.

2022. december 27. 10:01
null

Népszava számára készített Publicus felmérés szerint a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok mást-mást tartanak az áruhiány fő okának. Előbbiek szerint a brüsszeli szankciók a legnagyobb felelősök, utóbbiak szerint a gyenge forint. A felmérésben azt írják:

a magyar vásárlók 56 százaléka rendszeresen nem tud megvásárolni valamilyen hatósági áras élelmiszert,

mert hiány van belőle. További 22 százalékukkal is történt már ilyesmi. A nők – akik vélhetően gyakrabban intézik a bevásárlást – nagyobb arányban szembesülnek áruhiánnyal: 62 százalékuk mondta azt, hogy rendszeresen nem tud árstopos termékeket beszerezni, míg a férfiak 49 százaléka válaszolt így.

Az ellenzéki szavazóknak csak 19%-a tartja felelősnek a szankciókat

A felmérésben pártszimpátia alapján is eltérés mutatkozott a válaszadók tapasztalatai között: az ellenzékiek 63, a bizonytalan szavazók 67 százaléka rendszeresen nem tud árstopos terméket beszerezni, a Fidesz–KDNP-szavazóknak azonban csak a 41 százaléka mondta ezt. Összességében

az ellenzékiek 81, a bizonytalanok 84, a kormánypártiak 69 százaléka találkozott már áruhiánnyal a hatósági áras termékeknél.

A kormánypárti szavazóknál az elhibázott gazdaságpolitika 45, a gyenge forint 75 százalékuk szerint áll az élelmiszerek drágulása mögött, a szankciókat pedig 85 százalékuk gondolja oknak. Az ellenzék szavazói ugyanakkor 97 százalékban a gyenge forintot, 96 százalékban az elhibázott gazdaságpolitikát róják fel, és csak 19 százalékuk írja a szankciók számlájára a drágulást.

Publicus vs. valóság

A teljes kép érdekében érdemes megemlíteni, hogy a Publicus már eddig is kétes pontossággal dolgozott. Ezt korábban Hont András publicista gyűjtötte össze

„Javaslok néhány témát, hogy legyen miről beszélnünk.

2018. április 3., öt nappal az országgyűlési választás előtt. Publicus: MSZP-P 19%. Választás MSZP-P: 12,4%.

2019. május 22., négy nappal az európai parlamenti választás előtt. Publicus: MSZP-P 15%. Választás: MSZP-P 6,6%.

2021. október 3., egy héttel az előválasztás kezdete, öt nappal Karácsony Gergely visszalépése előtt. Publicus: amennyiben Karácsony lép vissza, Dobrev 48,9, Márki-Zay 35,2%-ot kap. Előválasztás: Dobrev 43,3, Márki-Zay 56,7%.

2022. április 2., egy nappal az országgyűlési választás előtt. Publicus: Fidesz 47, egybesült ellenzék 47%. Választás: Fidesz 54,1, egybesült ellenzék 34,4%.”

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2022. december 28. 09:40
Ez melyik cég? A fej fej mellett pulais, vagy a fikazabálós menj a picsába Horn Gáboros? Mindegy, egykutya. :)
Odone Ricci
2022. december 27. 17:38
Külföldön is az élelmiszerek átlagosan 12%- ban emelkedtek. A drágább szállítási költségek és a drágább villany-gázenergia (rezsi) miatt. Ehhez hozzájárulnak a sorozatos sztrájkok béremelésért. Az eredmény: kb. 12%-os infláció a szokásos 2% helyett. Mo-n az áruhiány nem lehet a kapzsi felvásárlók hibája ? Literszámra veszik az olajat, kilószámra a lisztet, cukrot és egyebeket ? Határainkon túl nincs ilyen probléma, mert államilag nem blokkolták az árakat. Az ottani MOTTÓ: Vásárolj és egyél kevesebbet, jót tesz az egészségednek.
KBA98
2022. december 27. 17:34
Hogy rohadnál meg ott ahol vagy! Ennyi hazugságot, hogy lehet kitalálni?
nempolitizálok
2022. december 27. 14:29
Diktatúra, áruhiánnyal, miközben támogatod a szankciókat, a bevándoroltatást és az LMBTQ-t az ovis gyerekeidnek is. Ezeket kellene elhinni, elfogadni és Feri máris megnyeri a választásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!