Pintér Sándor is részt vett a pedagógusokkal folytatott nagyszabású kozultáción

2022. december 16. 16:38

A pedagógusok a kilenc követelésüket fejtették ki külön-külön, a KLIK-ek hasznosságától megoszlott az intézmények véleménye, a fővárosiak a hibáikat sorolták, a vidékiek inkább dicsérték – írja Hvg.

2022. december 16. 16:38
null

Szakmai egyeztetést tartott pénteken a pedagógusokkal a Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyre az iskolaigazgatók és tanárok mellett a szakszervezetek képviselőit és tankerületi vezetőket is meghívtak. A rendezvény nem volt sajtónyilvános, a Hvg a résztvevők beszámolói alapján számolt be a történtekről. A lap úgy tudja, a szervezők külön ültetést állítottak össze a meghívott pedagógusoknak, és mindenkitől azt kérték, kapcsolja ki a telefonját. Elsőként Rétvári Bence szólalt fel, aki beszélt arról, miért jó a magyar oktatási rendszer és

elsorolta a kormány elért eredményeit, közéjük sorolta az oktatás digitalizációjáért tett lépéseket.

Az egyeztetés első felében húsz iskolaigazgató és tanár szólalt fel 3-3 percben és szót kapott Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is. A polgári engedetlenségben részt vevő – nagyrészt fővárosi – iskolák felszólalói közül többen arra használták fel a három percet, hogy a pedagógusok kilenc követeléséből egyet-egyet kifejtsenek. Volt olyan meghívott, aki alapvetően elégedett a rendszerrel, de a bérrendezést fontosnak tartja és olyan igazgató is, aki a sztrájkoló tanároknak ment neki, mert úgy gondolja, aki sztrájkol, az csak nem akar dolgozni.

Felváltva kaptak szót a budapesti és vidéki iskolákat képviselő pedagógusok, volt egy téma, amiben kifejezetten megosztottak a vélemények: míg a fővárosi intézmények nagy része kifejezetten elégedetlen a tankerületek működésével és forráshiányra panaszkodott, több vidéki intézmény képviselője elismerően beszélt róluk, úgy látják, rendszeresek a fejlesztések, hatékony a kommunikáció. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből például olyan beszámoló érkezett, hogy a Klebelsberg Központ által felügyelt

tankerületek sokkal jobb fenntartói az iskoláknak, mint korábban az önkormányzatok voltak,

akik időnként késve tudták csak elutalni a fizetéseket.

Maruzsa Zoltán beszélt a bérstruktúra átalakításáról, az új rendszerben inkább teljesítményalapú lenne a fizetés, ennek meghatározásában az intézményvezetők is szerepet kaphatnak. Pintér Sándor prezentációjára az egyeztetés végén került sor, ebből kiderült az idei tanévben polgári engedetlenségben részt vevők pontos száma is: szeptember 1-e és december 15-e között összesen 196 állami intézmény 2018 alkalmazottja szüntette be ilyen módon a munkát, tehát az iskolák 9 százaléka, a tankerületi alkalmazottaknak pedig 1,7 százaléka érintett. „Majd a bíróság eldönti, kinek van igaza” – mondta a miniszter a kirúgott tanárokról és hozzátette, ő csak betartatja a törvényeket. Pintér belátta, vannak olyan területei az oktatásnak, amire ráférne a fejlesztés.

Ide sorolta például az informatikaoktatást.

A tüntetésekről készült képeket is vetítettek a konzultáción és a BM ismertette, hogyan látják ők az oktatás jelenlegi működési környezetét. Úgy tűnik, a feszültség legfontosabb elemének az alacsony fizetést tartják, ennek tulajdonítják a pályaelhagyások, sztrájkok és munkamegtagadások magas számát is. Pintér beszélt az iskolaépületek állapotáról és felszereltségéről, valamint az orosz-ukrán háború oktatásra gyakorolt hatásaira is kitért: az energiaárak drasztikus emelkedése, a bizonytalan gazdasági környezet és a menekült gyermekek iskoláztatása mind újabb terhet jelentenek az iskolák számára.

Nyitókép: A Hvg videófelvételéből készült képernyőfotó, amelyen Pintén Sándor belügyminiszter és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az ügyvivője a konzultáció előtt beszélget.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kisülés
2022. december 21. 23:54
Pintér hozzászokott a parancsra működő, semmit sem gondoló humán erőforrásokhoz. Sem a tanárok, sem az orvosok nem ilyenek. A fegyveres testületeknél jól működő eszközöket itt elfelejtheti, ezek az emberek gondolkodnak, és a parancsot nekik nem kötelező végrehajtani. Orbán a törvények betartásáról beszél. Vajon a sztrájktörvényt és a többi jogfosztó törvényt ki alkotta meg? Orbán. Magyarul azt kell betartani, amit ő mond, mert a törvények olyanok hogy a hatalomnak kedvezzenek.
B I L
2022. december 16. 21:12
Pintér Sándor esete a tehén kreténnel :))
szürkeSzarvas
2022. december 16. 20:24
Jézus. A Pintert nem csiptem-de a rosszarcú "majomnő"hányinger-a "háttérszponzoraival" együtt..
Most olvastam
2022. december 16. 18:19
Sajnálatos, hogy nem esett szó az utcára kihajtott, transzparenssel "tüntető" gyerekekről. Tudomásom szerint hazánkban ez törvény ellenes?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!