Duplájára emelkedik az apanapok száma

2022. december 07. 20:01

Több törvényt is elfogadott szerdán az Országgyűlés.

2022. december 07. 20:01
null

Duplájára emelkedik az apanapok száma

Duplájára emelkedik az apanapok száma, az érintettek a gyermekük születése után tíz munkanappal rendelkezhetnek. Az apasági szabadságot az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell biztosítani. A döntést 136 igen szavazattal, 27 nem szavazat és 30 tartózkodó voks mellett hozta meg az Országgyűlés.

A gyermek hároméves koráig ezentúl 44 munkanap szülői szabadság is megilleti a munkavállalót,

amit kérésének megfelelő időpontban adhat ki a munkáltatója. A gyermek nyolcéves koráig a szülők kérhetik a távmunkában vagy részmunkaidőben történő foglalkoztatásukat is. Éjszakai munkára az édesanyákat, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülőket – a gyermek hároméves korától tízéves koráig – csak írásbeli hozzájárulásukkal oszthatja be a munkáltató.

A jövőben az a munkavállaló, akinek hozzátartozója vagy a vele egy háztartásban élő gondozásra szorul, öt munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alól. Bővülnek a felmondási tilalom alá tartozó esetek is: a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt az apasági szabadság, a szülői szabadság és a gondozói munkaidő-kedvezmény tartama alatt.

A nyitókép egy korábbi Országgyűlésről készült. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. december 08. 15:24
Szemét Brüsszel..:)
dezilluzionista
2022. december 08. 12:22
Amagyarokimádjákamunkakerülést.
Senki Alfonz
2022. december 08. 11:13
A nagy visszhangra, érdeklődésre való tekintettel most részletesen is leírom ide az osztrák lehetőségeket: 1., Amikor megszületik a gyerek, a szülők eldönthetik, hogy milyen módon kapják a pénzt a gyerek után: = egyszerre az egészet; = havi egyenlő részletű bontásban; = először egy nagyobb összeget, majd a maradékot havi egyenlő részletű bontásban; = először egy kisebb összeget, majd a maradékot havi egyenlő részletű bontásban. 2., Az apának a gyermekgondozásra járó időtartamon belül - a gyermek 12 hónapos kora után - bármikor legalább egy, legfeljebb három hónapig otthon kell maradnia a gyerekkel. 3., A férfiaknak 40 éves életkoruk betöltéséig egyéves sorkatonai szolgálatot kell teljesíteniük, ami alól a gyermekük születésétől kétéves koráig mentesülnek. A gyermekes apáknak a sorkatonai szolgálatuk alatt az éjszakájukat nem kell a laktanyában tölteniük, hanem otthon lehetnek a családjukkal, de reggelre be kell érniük a laktanyába. A hétvégéket és az ünnepeket is otthon tölthetik a családjuknál.
vemiko
2022. december 07. 21:02
a cégek vezetői eddig is kiadhadták volna, szégyen, h államilag kell ezt is szabályozni....bezzeg ha buzinap lenne, azt kiadná a sok liberálbolsevik multi.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!