A brüsszeli szankciók felülvizsgálatát kéri a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács

2022. december 15. 17:27

A kialakult helyzet rendkívül kedvezőtlenül érintette a magyar energiaellátást.

2022. december 15. 17:27
null

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) a jelenlegi nemzetközi, elsősorban Európát sújtó gazdasági-költségvetési válság megoldása érdekében szükségesnek tartja az Európai Unió szankciós politikájának felülvizsgálatát, ami elengedhetetlen az energiaválság kiváltó okainak felszámolása és az infláció mérséklése érdekében – közölte a testület csütörtökön az MTI-vel.

A tanács állásfoglalásában hangsúlyozta: bízik benne, hogy a magyar kormány a 2020-ban kitört világjárványhoz hasonlóan az idén jelentkezett európai energiaválság negatív hazai következményeit is hatásos kormányzati intézkedéscsomaggal fogja ellensúlyozni.

A hosszú távú alkalmazkodás, az egyirányú energiafüggőség csökkentése érdekében egyidejűleg meg kell kezdeni a magyar energiabeszerzés forrásainak diverzifikációját, illetve átfogó programot kell indítani az Európai Uniótól elérhető források maximális kihasználásával az átfogó nemzeti energiatakarékossági és a zöld átmenet felgyorsítását célzó programok révén – fejtették ki. A tájékoztatás szerint a tanács egyetért azzal, hogy

a jelenlegi energiapiaci feszültségek feloldásának optimális módja az lenne, ha az ukrán-orosz konfliktus békekötéssel, de legalább tartós fegyverszünettel érne véget.

Ennek azonban a közeli jövőben nincs reális esélye álláspontjuk szerint és az sem várható, hogy Oroszország feladja a gázszállítások területén idáig alkalmazott szállítási korlátozásait, sőt a Nemzetközi Energiaügynökség véleménye szerint a gázexport teljes felfüggesztése sem zárható ki – tette hozzá az NGTT.

A tanács álláspontja szerint a kialakult helyzet rendkívül kedvezőtlenül érintette a magyar energiaellátást, ezen keresztül a magyar gazdaságot és a lakosság mindennapi életét is.

– közölték.

A tanács fel kívánja hívni a figyelmet a kedvezőtlen folyamatokra, egyidejűleg az Európai Unió szankciós politikájának felülvizsgálatát és módosítását tartja szükségesnek, mivel ennek hatásai egyaránt érintik a magánembereket, a családokat, a vállalkozásokat, az önkormányzatokat és az állami intézményeket.

– fogalmazott az NGTT, mely szerint ugyanakkor még a szankciók jelentős mérséklése esetén sem tűnik lehetségesnek a korábban Oroszországból beszerzett gázmennyiség szállítása.

A tanács álláspontja szerint a szankciókat úgy kellene kalibrálni, hogy következményként ne szűküljön lényegesen a rendelkezésre álló kőolaj- és földgáz mennyisége, ne emelkedjenek jelentősen az energiaárak. A szankciókat nem szabad kiterjeszteni azokra az Európai Unió által fenntarthatónak minősített nukleáris energiatermeléshez szükséges árukra és szolgáltatásokra, amelyek elfojtanák a már meglévő atomerőművek tartós működését, továbbá ellehetetlenítenék a fenntartható nukleáris energiatermelés növekedéséhez szükséges új reaktorok építését is.

(MTI)

Nyitókép: Isza Ferenc/AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. december 15. 21:14
Tájékoztatásul; jelenleg a gazdaságban, pénzpiacokon, a 2010-es pénzmennyiség háromszorosa forog, ennek kb ötöde a kampán idején és a választás után lett kibocsájtva. És nem a lakosság párnacihájában és számláján van a pénz, mivel azt már rég elemésztették az inflációval.
Falióra tábornok
2022. december 15. 19:16
nemzeti gazdasági és társadalmi tanács? ahogy elnézem, 2011 óta létezik, de olyan kibaszott csöndben működött eddig, mintha csak egy kifizetőhely lenne. de majd most odacsapnak :D
confitür
2022. december 15. 18:40
Sajnos nincs meg a bátorság a kilépés elindításához.
NDAP1945
2022. december 15. 18:32
Őszintén nem értem, mi minden alól felmentést kaptunk, az orosz olaj jöhet MO-ra, akkor milyen vészhelyzet van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!