Találós kérdéssel, viccel, játékkal, ütős parlamenti felszólalások felidézésével bombázzák a pártok a szimpatizánsaikat

2022. december 31. 12:00

A Mi Hazánk csendben maradt, a többiek annak ellenére keményen politizálnak a közösségi médiában, hogy itt vannak az év végi ünnepek, Ungár Péter pedig alaposan be is szólt Karácsony Gergelynek.

2022. december 31. 12:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Ilyentájt, az év végi ünnepek idején mindig nagy dilemma a pártok számára, hogyan jelenjenek meg a közvélemény előtt, mit közöljenek az emberekkel, a kommunikációjukban ugyanakkora arányban szerepeljen-e a direkt, kőkemény politizálás, egymás gyalázása, vagy inkább az elért eredmények bemutatására, a jövő évi tervekre koncentráljanak megértőbben, toleránsabban, fennköltebb stílusban.

Megnéztük a pártok Facebook-oldalait, milyen témákkal és hogyan foglalkoznak karácsony után, új év előtt.

Az év öt legütősebb parlamenti felszólalása – a Fidesz szerint

A Fidesz messze a legaktívabb, többnyire a kormányzati döntésekről, inkább a sikerekről számol be, hozzátéve, hogy „a háború árnyékában nem elbizakodottságra van szükség, hanem kettőzött erejű munkára”. Írnak többek között arról, hogy a gyermeket vállaló 30 év alatti nőknek januártól nem kell jövedelemadót fizetniük, és emlékeztetnek, hogy 2022-ben visszaadták a 13. havi nyugdíjat és a családosoknak az adójuk tekintélyes részét, bevezették a 25 év alattiak adómentességét.

Posztolnak több Orbán-mondatot, például azt, hogy a magyarok kivel élnek együtt, kizárólag a magyarok dönthetik el, és el is döntötték egy népszavazáson. Szintén a miniszterelnöktől idéznek, ami úgy hangzik, a dollárbaloldal eladta az országot:

amelybe betagozódik az Európai Unió minden tagországa, feladja a szuverenitásának nélkülözhetetlen részeit, és egy birodalom provinciájává válik. Magyarország ebben nem fog részt venni, mert az a történelmünk végét jelentené.” Majd felelevenítik az év öt legütősebb parlamenti felszólalását, amikor Kövér László a párbeszédes Szabó Tímeát, Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olgát és Arató Gergelyt, Rétvári Bence pedig a szintén párbeszédes Jámbor Andrást osztotta ki.

A KDNP szintén a kormányzati eredményekről tájékoztat, többek között arról, hogy 2024-ig marad a babaváró támogatás, bővül a családi adórendszer, január 30-tól nem kell szja-t fizetni azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak és hogy idén is megdőlt a beruházási rekord Magyarországon, 2600 milliárd forint értékben érkezett befektetés.

A zöld pártok viccelnek és beszólnak

A Párbeszédet különösképpen nem foglalkoztatja, hogy elvileg ünnepi hangulat lengi be az országot. Egyik posztjukban közlik, hogy „az embereknek nem brüsszelezésre, hanem valós segítségre van szükségük!”, illusztrációként banánok szerepelnek a fotón, és az, hogy míg tavaly ilyenkor 477, most 629 forint az ára egy kilónak, később a spagetti és a 2,8 százalékos tej jelenlegi és elmúlt évi árait veszik górcső alá. Korábban ugyanezt eljátszották a pontyszelettel is, szerintük 2570-ről ment fel 4799 forintra a kilója. (Egy jó hír: egy pesti vásárcsarnokban 4000 forintért is lehet kapni – a szerk.),

Természetesen szerepel bejegyzés a paksi atomerőműről, amelyet egy viccel próbálnak színesíteni. – „Mi a legijesztőbb szó egy atomerőműben? – … – Hoppá!” Az viszont nem derült ki, hogy mit kap Tordai Bence társelnöktől az, aki jelentkezik nála és igazolja, hogy szívből kacagott a poénon. Ezenkívül közlik azt is, hogy pár napja elvitték a magyar családok üzeneteit Novák Katalin karácsonyfájára: ezek a

A másik zöld párt, az LMP úgy véli, 2022 a zöld, továbbá az őszinte ellenzéki politika éve volt, a volt társelnök pedig írásával örvendezteti meg a nagyérdeműt. Kanász-Nagy Máté a tomboló energiaválságról ír, és megfogalmazza a követeléseiket: töröljék el a szélerőművek abszurd tiltását, a napenergiát sújtó korlátozásokat vonják vissza, kezdjenek végre országos épületszigetelési programba, vezessék be az 5000 forintos klímabérletet, a paksi bővítés helyett a megújuló energiaforrásokra támaszkodjanak.

Bakos Bernadett parlamenti képviselő azon örvendkedik, milyen jó, hogy a Lánchidat eltiltották az autósok elől. (Ugyanebben a témában a politikus Facebook-bejegyzését csatolják, amelyet a Mandiner is szemlézett). Az olvasói azonban nem osztják a politikus véleményét, ám ő vitába száll velük. Ennél azonban érdekesebb, hogy Ungár Péter jelenlegi társelnök alaposan beleszállt a főpolgármesterbe. Azt írja: „Ne legyen igazam, de Karácsony Gergely előbb-utóbb vissza fog táncolni az autómentes Lánchíd ötletétől a kormány nyomása miatt, és ezzel be fogja bizonyítani, hogy Budapestnek nem zöld főpolgármestere van. Amit most még megtehetünk az autómentes Lánchídért, hogy mi is nyomás gyakorolunk a városvezetésre.”

Dog Dad és Dog Mom

A szocialisták „A Fidesztől ezt kaptuk idén” címmel indított sorozatot, ahol kitérnek a besokallt politikusokra, az élelmiszer-áremelkedésekre, a nyugdíjak reálértékének a csökkenésére, és azt állítják, ők tudnak jobbat, mint a rezsiemelés, többek között a garantált alapszolgáltatást, 5 százalékos áfát a lakossági energiaárakon, országos szigetelési programot, ingyenes előre fizető mérőt. Emellett Kunhalmi Ágnes társelnök közli, hogy az MSZP az igai baloldal, most van a legnagyobb szükség arra, amit ők képviselnek.

A Demokratikus Koalíció azonban egy fokkal szellemesebb, mint az elődpártja, Gyurcsányék találós kérdésekkel akarják szórakoztatni a nagyérdeműt. Szerinted mi volt az év száma?” – teszik fel a kérdést, s üstöllést meg is válaszolják. A párt úgy gondolja, a húsz, méghozzá százalékban. Azzal magyarázzák a megfejtést, hogy „a DK támogatottsága

amelynek a támogatottsága kettessel kezdődik és kétszámjegyű.” Ám azt is megkérdezték, mi volt az év állata. Erre először nem válaszoltak, később a pávát nevezték meg. A kommentelők nagyon sok megoldással előrukkoltak, ezek között szerepelt még a birka, tulok, békegalamb, ravasz róka, kecske, pacalmackó, varangy, szarka, csodaszarvas, politikus és Orbán Viktor is több szavazatot kapott. Az év botrányának pedig a 43 százalékos élelmiszer-inflációt tekintik.

A momentumosok nem erőltették meg magukat túlzottan a Facebook-bejegyzéseikkel sem mennyiségi, sem minőségi szempontból. Tiltakoznak a rendeleti költségvetés ellen, káoszkormányzásról, valamint arról írnak, „Mondjuk ki az igazságot: a fideszes hazugságok nem hozzák közelebb a válság végét! Véget kell vetni az árstop-inflációnak!” Emellett láthatunk néhány idilli ünnepi fotót, sok karácsonyfával, kutyával, gyerekkel, valamint Berg Dánielt „Dog Dad”, feleségét, Cseh Katalint pedig „Dog Mom” feliratú egyenpulóverben. S meghirdettek még egy karácsonyiválság-bingót, „Játsz (sic!) közösen a barátaiddal” – javasolják.

Aktív Jobbik és csendben lévő Mi Hazánk

A Jobbik az én végén sem lankad, nyomulnak minden fronton: könnyebb életkezdést követelnek például a fiatal családosoknak, fellépnek azért, hogy adják vissza a szakmunka becsületét, úgy vélik, „Tragikus, ha a brutális élelmiszerár-emelkedés jövőre is így folytatódik” és „Egy normális országban a föld a megélhetés alapja, és nem eszköz a spekulánsok kezében!” Van mondanivalójuk egészségügyről: európai szintű ellátásért emelnek szót, az oktatásról: szerintük egy normális országban ezt az ágazatot nem rendőrtábornok irányítja, hiszik, hogy az öregkor nem fűtetlen lakást és éhezést jelent, a

kivándorlás helyett pedig bérlakásprogramot akarnak.

A Mi Hazánk valóban elcsendesült, december 24-én reggel áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívántak. Ám egy nappal korábban örömmel számoltak be arról, hogy az Idea Intézet azt mérte, rekord magas a párt támogatottsága, a teljes népesség esetében 7, a biztos szavazó pártválasztók körében 10 százalék. Nemrég pedig arról írtak, alig kerülnek be a közmédiába.

Nyitókép: A Momentum Facebook-oldala, a fotón talán Hajnal Miklós látható...

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. december 31. 14:11
"banánok szerepelnek a fotón, és az, hogy míg tavaly ilyenkor 477, most 629 forint az ára egy kilónak" Bosszantó lehet ez a majmoknak.
Zsolt75
2022. december 31. 13:12
Az a műzöld hülyegyerek kanász még mindig 500 tonnás szélkerekekkel akarja kiváltani Paksot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!