Brutális részletek derültek ki a 2023-as rendeleti költségvetésről

2022. december 28. 10:51

A Költségvetési Tanács közzétette véleményét a tervezetről.

2022. december 28. 10:51
null

A 2023-as költségvetés rendeleti úton történő módosításának a kihirdetése előtt a Költségvetési Tanács közzétette véleményét a tervezetről – számolt be a Portfolio. A portál szerint ebből a dokumentumból már sok lényeges és új információ kiolvasható, mint például az eredetileg

3,5%-ra tervezett hiánycél 3,9%-ra történő emelése valamint, hogy a jövőre 670 milliárd forintra tervezett Rezsivédelmi Alap 2610 milliárd forintra hízik.

A cikkben kiemelik, hogy az aláírók között nem szerepel Matolcsy György jegybankelnök (és KT-tag) aláírása. A Portfolio pontokba szedte a főbb megállapításokat, amelyek jellemezni fogják az új – várhatóan napokban közzéteendő – büdzsét:

  • 1,5%-os gazdasági növekedésre alapozza a kormány a költségvetést.
  • Fennmarad a rezsicsökkentés rendszere, az eredetileg tervezettnél magasabb mértékben emelkednek a nyugdíjak (ez ismert volt, hiszen 15% lesz az év elején várható nyugdíjemelés mértéke), folytatódik a családok támogatása.
  • A közfeladatot ellátó intézmények megugró energiaköltségeit részlegesen kompenzálja az állam.

  • Lényegesen magasabb kamatkiadásokat kell fizetnie az államnak jövőre, az eredetileg tervezettnél.

  • Az ESA hiány az eredeti 3,5%-ról 3,9%-ra emelkedik a GDP arányában, ami a legfontosabb és talán legkritikusabb változás, ha az elmúlt néhány hét kommunikációjához és ígéretéhez (legutóbb még múlt héten is 3,5%-os hiánycélról beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter) viszonyítjuk ezt a friss számot.

  • Megmarad az az ígéret, hogy ha a tervezettnél jobban nő jövőre a GDP, akkor az ebből származó többletbevételt a kormány a hiány lefaragására fordítja. Itt a KT a hiány 3%-ra történő csökkentését szorgalmazza.

  • A KT szerint a rendelettervezet bevételi és kiadási előirányzatainak teljesíthetősége kockázatot hordoz.
  • Az adóbevételek emelkedése a bér- és keresettömeg, valamint a nominális fogyasztás jelentős mértékű növekedésén alapulnak, és egyes sorokon meg is haladják az adóalapok várt növekedését.
  • Kiadási oldalon az energiaköltségek finanszírozása tartalmaz többlet kiadási előirányzatot a rendelettervezet, de a dologi kiadások nem emelkednek olyan mértékben, mint ahogy azt a működési költségek emelkedése várhatóan szükségessé teszi.
  • A nominális GDP 16,6%-kal emelkedik jövőre, ami támogatja az államadósság csökkentését. A tervek szerint az adósságráta 74%-ról 70,2%-ra mérséklődik.
  • A Rezsivédelmi Alap 2023. évi kiadási előirányzatainak összege a korábbi 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelkedett
  • A lakossági energiafogyasztást érintő kedvezményes tarifák átlagos fogyasztási szintig történő fenntartására előirányzott összeg a korábbi 600 milliárd forintról 1458,2 milliárd forintra nő.
  • Az állami intézmények, állami vállalatok, önkormányzatok energiaszámla-kompenzációja 855 milliárd forintra emelkedett. Itt a KT a dokumentumban megemlíti, hogy szélesebb az érintett intézmények köre.
  • Szintén a Rezsivédelmi Alapból fizeti ki az állam a versenyszektornak járó energiakrízis miatti mentőprogramok kiadásait, összesen 279 milliárd forint összegben betervezve.
  • A kiadások fedezetét a 2022. júniusában bevezetett ,,extraprofit'' különadók és a bányajáradék összesen 1411,7 milliárd forint várható bevételeinek az Alapba történő becsatomázásával és további 1198,3 milliárd forint központi támogatással teremtik meg.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. december 28. 16:24
koszonet ezert a baloldalnak az aknamunkajanak , akik mindent megtettek ,hogy Magyarorszagot tonkretegyek !
Ólat a trolloknak
2022. december 28. 15:21
Brutális címszerkesztő...
Claudius1
2022. december 28. 15:05
27,6 milliárdot forintot költött el a kormány reklámokra és „kormány információkra” A spanyol kormány kedden bejelentette: eltörli az alapvető élelmiszerek áfáját, Megérdemeljük, remélem az a 2 millió fidesz szavazó is szív a többiekkel együtt
CsakOlvas
2022. december 28. 14:17
"egy pártba csomagolt rablóbanda tönkretegye az országot jogi úton" Ezt bizony elég sokan másképp látjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!